Optimal Akıl Sağlığı’na Ulaşmak İçin 3 Egzersiz

Paylaş

 

Vücut sağlığının akıl sağlığına katkıda bulunduğunu sık sık duyduk. Düzenli egzersiz kan dolaşımını harekete geçirip beynimizde yeni sinirsel bağlantılar oluşmasını sağlıyor. Ancak vücut egzersizi dışında beynimizi de egzersize tabi tutmamız lazım. Önerim Sudoku, bulmaca çözün, zeka geliştiren oyunlar oynayın değil kesinlikle. Psikologlar buna beyin egzersizleri adını vermiş olsa, bu beyin egzersizleri daha çok beyni soyut olarak çalıştırıyor.

Olumluluk: Hep bir espri yapılır, ¨Kendi kendine konuşan delidir¨ diye. Ancak kendi kendine konuşmak şizofren hastalarında bir semptom olarak gözükse de, bunu yapmanın akıl sağlığı yerinde kişiler için pozitif bir etkisi var. Kendi kendine sesli olsun, sessiz olsun konuşan insanlar kendilerini motive edecek sözler söylediklerinde pozitif işler yapmaya yönelirler. İlginç bir şekilde, nörolojik araştırmalar da kendini motive eden insanların beyinde spesifik sinirsel yolları harekete geçirerek kişide özgüven ve mutluluğu artırdığını bulmuşlar. Örneğin, kendi kendinize: ¨Hata yapsam da iyi bir insanım.¨ ¨İşler ters gitse de ben kendime güveniyorum sonunda iyi bir sonuca varacağım.¨ gibi şeyler söylemek ruh halinizi iyileştirir ve kendinize güveninizi artırır.

Hayalinde Canlandırma: Hayalde canlandırma insanlarda dominant olmayan sağ beyni çalıştırarak kişide kendine güveni, optimizmi ve verimli çalışmayı tetikliyor.

En etkili hayalde canlandırma teknikleri kendinizi hedeflediğiniz birşeyi başarırken düşünmek (Örneğin, vermek istediğiniz 6 kiloyu vermişsiniz ve sahilde dolaşıyorsunuz.); hedeflediğiniz şey için gerekli adımları attığınızı hayalinizde canlandırmak (Örneğin, 6 kiloyu vermek için düzenli spor yaptığınızı ve ter attığınızı hayal etmek); ve dinlenme imgeleri (yazın güzel bir günde sahilde dinlendiğinizi hayal ediyorsunuz.)

Dinlenme: İnsanlar yüzyıllardan beri çeşitli dinlenme şekilleriyle (meditasyon, yoga, başka ritüeller) düşünsel dünyalarını kontrol altına alıp, fiziki dünyalarına hükmediyorlar. (Örneğin, kaslarını gevşetme, sinir sisteminin tepkiselliğini azaltma.)

Çok sık kullanılan dinlenme yöntemlerinden biri kas sıkma ve gevşetme. Örneğin, uyuyamayan kişilere tavsiye edilen bir yöntem bu. Elleri yumruk şeklinde sıkıp sonra bırakma, tekrar edildiğinde genel olarak kasların gevşemesine yardımcı oluyor. Diğer uzun süre denemelerden sonra başarıyla sonuçlanan dinlenme yöntemleri ise meditasyon, kendini hipnoz etme ve biyolojik geri bildirim. Uzmanlarla üstünde çalışıldığında bu yöntemlerin de kişilerin sağlığına ve mutluluğuna büyük katkıda bulunduğu araştırmalarla kanıtlanmış.

Son Not: İyi düşün, iyi davran, iyi hisset, iyi ol!

Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial