2018 Babalar Günü Özel – Baba Olmak Üzerine

Paylaş

Babalar Günü, babalık kavramı gibi, birçok erkek için farklı anlamlara gelebiliyor. Psikoterapi odasında çalıştığım birçok erkek için, Babalar Günü, baba olmakla gelen güçlü psikolojik değişimlerin bir hatırlatıcısı. Birçok baba, baba olmak yolunda farklı süreçler yaşarken, şunu farkediyorlar: Artık kendileri çocukları olmadan önceki insan olamayacaklar. Yeni babalar, çocuklarının doğumuyla kendi büyümelerini gerçekleştirirken, içten içe, farklı, korkutucu, ürkütücü, güçlü ama aynı zamanda umut verici bir hayat basamağına geçtiklerini hissettiklerini sık sık belirtiyorlar.

Baba Adayları da Babalığa Hazırlık İçin Hormonal Değişimlerden Geçerler.

Nasıl Iyi Bir Baba OlunurBenim danışmanlık verdiğim babaların çoğu, hamilelik ve annelikle eşlerinin geçtiği birçok biyolojik ve hormonal değişimin farkındalarken, kendilerinin de baba olurken yaşadığı biyolojik ve nörolojik değişimleri neredeyse hiç bilmiyorlar. Öncelikle, babalığa adım atmayla, bir erkeğin yaşamında daha önce, sadece ergenlikte yaşadığına benzer bir biyolojik değişim oluyor. Bu değişimlerden ilki, prolactin, vasopressin, ve başka diğer hormonlar artarken, testosteron seviyelerinin düşmesi. Neredeyse beynin de belli bölümlerinin büyümesini ve gelişmesini sağlayan bu hormonal değişimler, babayı, yeni doğmuş bebeğinin ilk senelerinde kullanacağı becerileri geliştirmeye hazırlıyor. Bu değişimler babayı, çocuğunun ağlamasına daha duyarlı olmaya, yenidoğanıyla duygusal olarak daha derinlikli bir ilişki kurmaya ve ötekinin ihtiyaçlarına daha açık olmaya hazırlıyor.

Babalık: Kırılgan ve Duyarlı Bir Hal.

Birçok erkek, bu biyolojik ve hormonal değişimlere farklı tepkiler verirken, neredeyse tüm erkekler baba olma sürecinde kendilerinin, eşlerinin, ve en önemlisi yeni doğmuş çocuklarının duygularına karşı daha farkında olduklarını belirtiyorlar. Bu değişim sürecinde birçok erkek, unuttukları veya bastırdıkları birçok kırılgan ve yardıma muhtaç yanlarını hatırlıyorlar, ve bunları terapi odasında dile getirebiliyorlar. Sıklıkla erkek danışanlar için bu unutma, geleneksel eril rolleri benimseme ve yerine getirme sürecinde çalışırken gerçekleşiyor.

Babalarla yapılan çalışma gruplarında, birçok erkek bu kırılgan ve duyarlı yanlarıyla temas kurabilmenin ne kadar korkutucu ve tehditkar olduğunu dile getiriyorlar; bu değişim onları aileleriyle daha yakınlaştırsa da. Örneğin, Deniz isimli 30’lu yaşlarında yeni baba olmuş bir danışan, 9-aylık oğlunu sakinleştirip uyutabilmenin kendini ne kadar güçlü hissettirdiğini anlatırken, öte yandan, tüm bu “babalık meşgalelerinin” onu iş ortamında daha “yumuşak” veya “ törpülenmiş” hale getirip getirmediğini sorguluyor. Dolayısıyla, her değişimde olduğu gibi, yeni babalar, erkeklik ve babalık rolleri arasında çatışma yaşıyorlar.

Babaların En Büyük Korkularından Biri: Eşlerinin Tüm İlgi ve Sevgisini Alan Bebek(ler).

Babalar Günü - Nasıl İyi Bir Baba Olunur?Ayrıca, birçok erkek baba olana kadar eşlerine duygusal destek ve mahremiyet için ne kadar ihtiyaç duyduklarını farkedemiyorlar. Bebek doğmadan aylar önce, anne ve babalıkla ilgili birçok konu tartışma konusu olabiliyor veya eşler tarafından masaya yatırılıyor. Bu dönemde cinsellik ve ilişkiden doyum ana konu olmayabiliyor. Bazı erkekler için, eşlerinin hamilelikten itibaren önceliklerinin kocalarıyla değil, bebekle olan ilişki olması ciddi bir duygusal darbe yaratabiliyor: Sıklıkla erkekler ergenlikteki hormonal değişimleri hatırlıyorlar – annelerinin artık onlarla küçük bir çocuk gibi ilgilenemeyeceği ve artık büyümek zorunda oldukları gibi.

Birçok erkek için, eşleriyle aralarında oluşacaklarını düşündükleri bu yarık ve onun yarattığı acı, karmaşa ve kırılganlık onları psikoterapiye yönlendiriyor. İkiz yeni doğanlara sahip 40 yaşındaki Hasan isimli danışan, bebeklerin, eşinden nasıl tüm ilgi ve enerjiyi emdiklerini terapi odasında paylaşıyor. En büyük kaygısının, o annenin bebeklere ilgisine karşı böylesine büyük bir kıskançlık beslerken, kendisinin bebeklere nasıl ilgi ve zaman ayırabileceğinin olduğunu belirtiyor.

Baba Olmak da Gelişimin Basamaklarından Biridir.

Iyi Bir Babada Bulunması Gereken ÖzelliklerBabalıkla gelen değişimler, birçok gelişim basamağı gibi kafa karıştırıcı, acı verici ve korkutucu olsa da, aynı zamanda dönüştürücüdür de. Özellikle psikoterapi odasında işlenen bir babalık süreci, erkeğin geçmişinden gelen ve babalığını etkileyebilecek olan yaralarını sarmasına, ve iyileştirmesine yardımcı olacaktır. Ve bu iyileştirme tabii ki de kişinin büyümesine yol açacaktır.

Tüm babaların ve baba adaylarının babalar gününü kutlarken, babalığın hem ödüllendirici, hem de zorlayıcı yanlarını sizlerle paylaşmak istedik. Babalar gününüz kutlu olsun.

Kaynak: Psychology Today

Çeviri ve adaptasyon: Klnk. Psk. Ayşe Canan Altındaş

Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial