Duygusal Zekanın Iletişimdeki Önemi: Plutchik’in Duygu Teorisi

Paylaş

Duygusal Zekanın Iletişimdeki Önemi

Duygusal zekanın iletişimdeki önemi, etkili iletişim, empati, stresin üstesinden gelme ve çatışmaları yönetebilme becerilerini kapsar. Duygusal zekanın geliştirilmesi  için yapılabilecek şeylerden biri duyguları anlatan kelime haznesinin geliştirilmesi ve farklı duyguların birbiriyle olan bağlarının anlamlandırabilmeyi öğrenmektir. Bunu gerçekleştirmek isteyen biri için de Robert Plutchick’in geliştirdiği duygu konisi kullanışlı bir araçtır. Aşağıda Plutchik’in duygu konisinin teorisine göre nasıl yorumlanması gerektiğini anlattık.

Duygusal Zekanın Iletisimdeki Onemi - Plutchick'in Duygu Çemberi

Temel Duygular:

Birbirinden ayrılmış sekiz farklı bölüm sekiz ayrı temel duyguyu belirtmek için tasarlanmıştır. Bunlar; kızgınlık, beklenti, neşe, güven, korku, hayret, üzüntü ve bıkkınlıktır.

Duygusal Yoğunluk:

Koni’nin dikey boyutu duygusal yoğunluk derecesini gösterir. Duygular dışarıdan merkeze doğru gidildikçe daha çok yoğunlaşırlar.  Örneğin sinirlenme duygusu denetlenmezse öfkeye yoğunlaşabilir. Bu durum ilişkilerde duygulara yönelik önemli bir kuraldır. Duygular denetlenmezlerse yoğunlaşırlar.

Duyguların İlişkilerdeki Rolü:

Duygular genellikle genellikle kompleks yapıdadırlar. Bir duygunun aslında iki veya daha fazla farklı duygunun kombinasyonu olduğunun farkına varabilmek duygusal zekanın geliştirilmesi için önemli bir beceridir. Koni her bir bölüme ait karşıt duygular barındırır. Üzüntünün karşıtı neşe, güven duygusunun karşıtı da bıkkınlıktır. Siz de beklentinin karşıtını bulabilir misiniz?

Duygular zihnimizin bize gönderdiği sinyallerdir.

Örnek verecek olursak; kızgınlık, ulaşmak istediğimiz şeye çıkan yolların engellendiğinde gösterdiğimiz bir belirti olabilir. Çalıştığımız yerde terfi alma durumumuz olduğunda bir çalışanın bu duruma engel olduğunu görürsek o kişiye karşı öfke besleriz. Bu öfke dikkatimizi var olan tehdide odaklamamızı ve tehdide cevap olarak onla mücadele etmeye veya ondan kaçınmaya motive olmamızı sağlar. Aşağıda sekiz temel duygunun ve bu duyguların olası odak noktaları ve motivasyonları yer alıyor.

Duygusal Zekanın Iletisimdeki Onemi - Duygu Odak Noktası ve Motivasyon Tablosu

Plutchik’in Duygu Teorisi

Plutchik’in duygu teorisi bize günlük yaşamda hem iş hem de özel ilişkilerimizi anlamlandırabileceğimiz bir tablo sunuyor. Çoğu zaman, olumsuz duyguların kişiye zarar verdiğini iddia eden yaklaşımları düşünürsek, Plutchik’in duygu çemberi, olumlu ve olumsuz tüm duyguları kapsayarak, aslında bunları kişinin anlamlı motivasyonlara ve hareket noktalarına çevirebileceğini bize sistematik bir biçimde aktarıyor. Duygusal zekanın iletişimdeki önemi göz önünde bulundurulursa, korku ve tehdit gibi oldukça olumsuz duyguların bile, hem evrimsel hem de kişisel gelişimimizde önemli bir rolü olduğunu anlıyoruz.

Tavsiyemiz, kişiyi en temel benlik gereksinimlerinden uzaklaştıran olumsuz duygularınızdan kaçmamanız. Aksine, bu duyguları tanıyarak ve nereden geldiklerini anlamaya çalışarak, sizi doğru hedeflere yönlendirecek motivasyonları onların içinde bulmanız.

Bu okumanın devamı olarak duygusal zeka hakkındaki yazılarımızı okumak isterseniz: https://pavlovspartner.com/duygusal-zekasi-yuksek-insanlarin-ozellikleri/

Kaynak: 6Seconds.Org

Editör: Klnk. Psk. Ayşe Canan Altındaş

Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial