Freud’un Öğretisi’nden 6 Önemli Psikolojik Bilgi

Paylaş

 

6 Mayıs, Freud’un 159. doğum günüydü. Rüyalar, kültür, çocuk gelişimi, cinsellik ve ruh sağlığı üzerine öne sürdüğü çığır açan teorileri bugün modern psikolojinin temellerini atmış, sonrasında birçok felsefi, sanatsal ve ticari akımı etkilemiştir.

Bilinçaltı Nedir?
Freud’a göre, bilinçli hayatlarımız sadece buzdağının görünen ucunu oluşturur.

Freud’un birçok teorisi bugün Batı’daki pozitivist anlayışla örtüşmediği için sırt dönülmüş gibi gözükse de, aslında birçok ampirik deney Freud’un teorilerini destekler gözükmektedir. Belki Freud’a günümüzde bugün bu kadar sırt çevrilmesinin sebeplerinden biri de homo sapiens sapiens’in bilim ve teknolojiyle tüm bilgilere ve doğaya hakim olabileceğinin inancıdır. Oysaki Freud’un teorileri bize kişinin kendisi hakkında çok az şey bildiğini öne sürer. Yani Freud’un deyimiyle bilinçli hayatlarımız buzdağının sadece görünen ucudur. Dolayısıyla insan kendisini neyin motive ettiğini aslında tam anlamıyla asla bilemez.

Freud’un doğumgünü ve Mayıs ayında kutlanacak olan Ruh Sağlığı Farkındalığı Günü’nü kutlamak üzere Amerikan Psikanalitik Birliği’nin de yardımıyla Huffington Post’ta hazırlanan Freud’un öğretisinden 12 önemli psikolojik bilgi’yi sizlerle paylaşıyoruz.

Freud’un Öğretisinden 6 Önemli Psikolojik Bilgi:

Freudyen Slip Nedir?1- Bilinçdışı veya Bilinçaltı: Hiçbir şey öylesine olmaz.

Freud’a göre hiçbir şey kaza veya tesadüf değildir. Zihnimize öylesine gelen hisler, düşünceler veya istekler bile aslında bilinçaltına ait bir arzunun anlaşılmaz biçimidir. Eğer bir gün önemli bir konuşma yaparken diliniz sürçtüyse, bilin ki bir ‘Freudyen Slip’ yaptınız. Sevgilinizin evinde eşyalarınızı unutmuş olmak belki sizi zora soktu, ama belki de bu, oraya geri dönmek istediğinizin bir belirtisidir. Rüyalardan ve ‘Freudyen slip’lerden, serbest çağrışıma gitmek bilinçaltındaki fantezilerinizi, travmalarınızı veya motivasyonlarınızı ortaya çıkarmak için Freud’un öncüsü olduğu bir yöntemdir.

2) Cinsellik herkesin hem en zayıf hem de en güçlü yanıdır.

Cinsellik, her ne kadar özellikle bizim toplumumuzda kafamızı çevirdiğimiz bir olgu olsa da, tüm insanların yemek içmek gibi ortak noktası. Ancak, özellikle de muhafazakar toplumlarda bile nereye baksak cinselliği görmemiz, cinselliğe getirilen yasaklar, veya daha vahim haliyle cinsel sapkınlıklar ve perversiyonlar aslında insanlarda cinselliğin ne kadar önemli bir motivasyon olduğunu gösteriyor. Freud’a göre çocuk cinselliğinin yetişkin psikanalizinde işlenmesi ise bu tip perversiyonların veya sansürlerin önüne geçiyor.

"Bazen puro sadece bir purodur."
“Bazen puro sadece bir purodur.”

3) Puro her zaman sadece bir puro değildir.

Modern psikolojide artık karakter ve kişiliğin çok faktörlü belirlendiği kabul edilmiş durumda. Yani hiçbir şey göründüğü kadar basit değil. Öyleyse Freud’un kendi puro içme alışkanlığına ithafen dediği gibi “Puro bazen sadece bir purodur.” mu yoksa puro veya ağzınızdaki sigara başka anlamlara geliyor mu? Bir çeşit yetişkin emziği? Bir zamanlar aç veya kaygılı hissettiğinizde emdiğiniz anne memesi? Ya da sadece puro veya sigara işte. Çok da dert etmeyin.

4) Vücudun her noktası erotik hazda rol oynar.

Freud’a göre bebekliğinizde ilk olarak ağzınız; 2 yaş dolaylarında anüsünüz; 4-5 yaşlarında ise cinsel organınız erotik hazda rol oynar. Bu bilgiler sizi rahatsız mı etti? Freud bu teorisini “çocuk cinselliği” başlığı altında sunduğunda kendisinin Viktoryen meslektaşları da aynı tepkiyi vermişti. Hatta onun bir doktor olarak itibarını sarsmak için girişimlere başlamışlardı. Ancak Freud’un şu sözleri belki ne demek istediğini daha iyi açıklar: “Bir bebeğin annesinin memesini emdikten sonra yüzünde kızarıklık ve tatlı bir gülümsemeyle uykuya dalan bebeği gördükten sonra, kimse bu görüntünün yetişkin cinselliğinin bir prototipi olduğunu yadırgamaz.”

5) Düşünce arzunun çarpıtılmış bir biçimidir.

Freud sadece düşüncenin veya hayal etmenin bile insan için tatmin edici bir süreç olduğunu farketmişti. Yani bugün sosyal medya’da sıklıkla gördüğümüz, “Hayaller …., gerçekler ….” kalıbının gerçek hayattaki işlerliğini Freud bundan 100 yıl kadar önce tahmin etmişti. Freud bu yüzden fantezinin belki de asla gerçektekine ulaşamamasını veya fantezi bir şekilde gerçek olsa bile fantezinin kendisi kadar doyurucu olmamasını buna bağlar.

Psikanalitik Terapi6) “Birisi konuştukça hafifler…”

Freud’un psikanalize giriş konferanslarından birinde söylediği bir söz bu. Psikanalitik bir terapi olsun veya olmasın farketmiyor, bugünkü araştırmalar gösteriyor ki konuşmaya dayalı terapi, kişinin duygusal semptomlarını ve kaygısını azaltıyor. İlaç tedavisi ve kısa dönemli terapiler etkin olmakla birlikte, psikanalitik terapiler psikoterapist ve danışan arasındaki ilişkiyi de önemli bir araç olarak kullanıp kişinin değişimine katkı sağlıyor.

Kaynak: Huffington Post

Eğer siz de konuştukça hafifleyeceğinize inanıyorsanız, linkteki formu doldurarak psikolojik danışmanlık veya psikoterapi talebinde bulunabilirsiniz.

Facebook Yorumları
Paylaş

2 YorumOn Freud’un Öğretisi’nden 6 Önemli Psikolojik Bilgi

  • Yazınızı çok beğendim, Sigmund Freud’un fikirlerinden çok etkilenen biri olarak, hangi kitaplarının öncelikle okunmasını önerirsiniz? Bir Sigmund Freud okuma listesi öneriniz var mı?

    • Hüseyin kitapları çok ağır. Ben kitle psikolojisi ve ego ve bir kaç kitabını aldım 50 sayfalar olmasına rağmen ağır tavsiye etmem 🙂 sözleri ile yetinmen daha iyi bence

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial