Hedeflediğiniz Kariyer için En Uygun MBA Programı Hangisi?

Paylaş

 

MBA Programları’na başvuru sürecinde, belki de en önemli adım net bir okul listesi oluşturmak. MBA programları’na başvururken, mantıklı bir listede ben Round başına en fazla 4 okul başvurulmasını öneriyorum. Çünkü zaten hem zihinsel hem de psikolojik yükü oldukça fazla olan bir süreçte, başvuran adayın sürece kendisine mantıklı ve makul hedefler koyarak başlaması gerekiyor.

MBA Programları’na Başvuru İçin Liste Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Liste oluşturulurken ilk etapta öncelik tabii ki kişinin GPA (Grade Point Average’ı), GMAT skoru ve kariyer geçmişi. Liste oluşturmak için görüşmeye gelen bir kişinin ilk etapta elinde sağlam bir GMAT puanı olması ön koşul. Round 1 başvurusu yapacak kişinin, Ağustos ayının başında elinde hedeflediği bir GMAT puanı olmalı. Round 2 başvurusu yapacak kişinin ise Ekim ortasına kadar elinde iyi bir GMAT puanı olmalı.

İyi Bir MBA Programı’na Girmek İçin GMAT’te Kaç Yapmalıyım?

İyi diye tanımlanan skorlar 650 ve üzerinden başlar. Başvuracağınız okullara göre ranj yükselir.

Örn. Harvard Business School için minimum 720 ve üstü 

Benim Kariyer Hedeflerime En Uygun MBA Programı Hangisi?

Yazının bu kısmında geçtiğimiz hafta New York Times‘da yayımlanmış bir haberi referans alacağız.

Habere göre okul seçiminde rankinglere bakmak oldukça aldatıcı. Çünkü her yayın (US News, Economist, Financial Times, vs.) kendi sıralamasını çıkarıyor ve okullar bu rankingleri bir şekilde şişiriyorlar. Haber, sıralamaların okulların eğitim kalitesine dair genel bir bilgi verdiğini vurgulasa da, kişinin kendi seçimleri için bir belirleyici olarak kullanmasının mantıklı olmadığını belirtiyor. Öyleyse okul belirlerken nelere bakmalıyız? Ana belirleyiciler olan GPA, GMAT ve kariyer geçmişi gibi kıstasları başarıyla doldurduktan sonra, size en çok yardımcı olacak şey, başvurduğunuz MBA programından mezun olan kişilerin kariyerlerine nerelerde devam ettiği.

Eğer Amazon’da işe girmek istiyorsanız…

Amazon'da İşe Girmek İstiyorum.

Size en uygun MBA Programı: University of Michigan, Ross School of Business

Amazon, birçok Wall Street firmasına göre daha çok MBA mezunu’nu bünyesine katıyor. Hatta geçtiğimiz sene University of Michigan, Ross School of Business’tan 27 kişiyi işe alarak, Ross’un top recruiter’ı Deloitte Consulting’i geçti.

 

Eğer McKinsey & Company’de işe girmek istiyorsanız…

McKinsey'de İşe Girmek İstiyorum

Size en uygun MBA Programı: Northwestern, Kellogg School of Management

Northwestern Kellogg, zaten en çok consulting’e aday yollayan MBA programı olarak biliniyor. Yani kariyerinizi yönetim danışmanlığında devam ettirmek istiyorsanız, Northwestern Kellogg School of Management doğru seçim. Okul, Don Jacob’ın önderliği altında tüm adaylara mülakat vererek adayın kişiliğini, konuşabilme ve stresli bir durumu yönetebilme beceresini ölçüyor. Bu da danışmanlık şirketlerine başvurularda oldukça önemli bir kıstas.

 Eğer Apple’da işe girmek istiyorsanız….

Apple'da İşe Girmek İstiyorum. Size en uygun MBA Programı: Duke, Fuqua School of Business

Silikon Vadisi MBA programlarına her zaman sıcak bakmıyor. Özellikle de başarının okulla gelmediğini kanıtlayan Steve Jobs ve Mark Zuckerberg gibi örnekler olduktan sonra… Ancak Duke Fuqua, geçtiğimiz senelerde Apple’a 32 tam-zamanlı, 42 tane de stajyer yollayarak bir rekor kırdı. Peki neden Duke Fuqua? Çünkü şirketin şu anki CEO’su Tim Cook ve operasyonlardan sorumlu genel başkanı Jeff Williams Duke Fuqua mezunu.

Eğer kendi şirketinizi kurmak istiyorsanız…

Size en uygun MBA Programı: Harvard Business School

“Dünya tersine mi döndü?” demeyin. Start-up kültürünün kalbi Silikon Vadisi ve Stanford’da atıyorken, Harvard gibi daha geleneksel bir okul olarak görülen bir yer nasıl olurda girişimcilik için önerilir? Harvard son birkaç senedir sunduğu girişimcilik dersleri, girişimciliğe başlayanlar için sunduğu hem finansal hem de akademik imkanlarla alanda adını duyurmaya başladı. Gilt Groupe, Birchbox, Rent the Runway gibi Amerika’nın bilinen e-ticaret girişimleri Harvard mezunları tarafından kuruldu. Amerika’da şu fikir gitgide yaygınlaşıyor: Stanford mezunları girişimleri için daha çok para toplayabilse de, Harvardlılar daha çok start-up kuruyorlar.

Listenin devamı ve referans için: NY Times

Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial