Her Üniversite 1. Sınıf Öğrencisinin Bilmesi Gerekenler #2

Paylaş

 

*Bu yazı ilk olarak EgitimTercihi.com‘da yayınlanmıştır.

Bu serinin ilk yazısında üniversite 1. sınıf öğrencileri için yeni bir hayata başlamanın psikolojik boyutunu incelemiştim. Bu yazıda ise evden ayrılan ve yepyeni bir hayata açılan üniversite 1. sınıf öğrencilerinin hayatlarını düzenli yaşayabilmek için alışması ve dikkat etmesi gereken noktaları belli başlıklar altında paylaşacağım.

1. Bütçe

Üniversite 1. Sınıf Öğrencisi BütçeÜniversiteye kayıt olduğunuz günden itibaren, kampüsünüzde bulunan bankalar sizin için banka hesabı açmak isteyecek. Özellikle ailenizden uzakta okuyorsanız, bu hiç de kötü bir fikir değil. Üniversite, gelecekte kariyerinize hazırlanmanın ötesinde ailenizin size verdiği veya kendi kazandığınız belirli bütçeyle yaşamınızı idare etmeyi öğreneceğiniz önemli bir süreç. Unutmayın, para yönetimini bu genç yaşlarda ne kadar iyi öğrenirseniz, hayata atıldığınızda o kadar zorlanmandan, borçsuz ve kredisiz yaşarsınız. Ancak banka hesabı açarken de dikkat etmeniz gereken belli noktalar var:

  • Bankaların hesabınızda bulunan paranın üstünde harcama yaptığınızda, ceza kestiğini biliyor musunuz?
  • Debit kart (banka hesap kartı) ile bankaya borçlanmazsınız, ödediğiniz para hemen hesabınızdan çekilir. Kredi kartı ile ise bankaya borçlanırsınız, ödemelerinizi ayın sonunda ödemeniz gerekir.
  • En önemli hatırlatma: Kartınızı ATM’lerde unutmayın! Bazı bankaların ATM’leri kartınızı parayı size vermeden önce, diğerleri ise kartınızı size parayı verdikten sonra iade eder. 2. durumda paranızı hemen aldıktan sonra kartınızı ATM’de unutmanız daha muhtemeldir. Dikkatli olun.

2. Oda/Ev Düzeni

Üniversitede Düzenli YaşamakKaldığınız evde veya yurdunuzda oda arkadaşlarınız olabilir veya olmayabilir. Ancak tek başınıza yaşasanız da belli bir düzeni tutturmanız kendinizi organize etmeniz açısından oldukça önemlidir. Hele ki bir de oda arkadaşınız varsa, siz o ‘pasaklı ev arkadaşı’ olmak istemezsiniz. Öyleyse günlük yurt düzeninizi tutturmak için bazı noktaların üzerinden geçelim:

  • Her sabah yatak toplamak ne kadar can sıkıcı bir fikir gibi gelse de, yorucu bir günden sonra yatağınızı düzenli bulmak emin olun sizi mutlu edecektir. Öyleyse yatağınızı evden çıkmadan toplamaya çalışın.
  • Çamaşırlarınızı kendiniz yıkayabiliyor musunuz? Lekeler için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Eğer cevabınız hayırsa, okula başlamadan annenizle birlikte bir çamaşır yıkama seansı yapın.
  • Düğme veya küçük sökükleri nasıl dikeceğinizi biliyor musunuz?
  • Ütü yapmayı öğrenmek de özellikle üniversitede katılacağınız özel günler için işe yarayabilir.
  • Bulaşıkları bırakmanın sadece evdeki bakterileri ve mikrobu artırıp, sonunda evinizi böceklerin basmasına sebep olacağını unutmayın.
  • Çöpleri düzenli olarak boşaltın.

3. Yemek

Yemek konusu üniversitenin belki de en dertli yanı. Her akşam sadece Piyale makarna yiyerek Zaytung haberlerindeki üniversite öğrencisi konumuna düşmak istemiyorsanız, üniversiteye başladığınızda yemek konusuna ayrıca dikkat etmeli ve zaman ayırmalısınız.

Üniversitede Yemek Olanakları
Eğer hep bu tarz yemekleri tercih ederseniz, sağlığınızı zamanla bozmanız kaçınılmaz olur.

Okulunuzun bir kafeteryası olabilir. Özellikle de Amerika’da okuyorsanız, okul kafeteryalarında yemek çeşitleri oldukça fazladır. Ancak ne olursa olsun bir noktada okul kafeteryasındaki yemeklerden bıkacaksınız. Türkiye’de okuyorsanız yemeksepeti.com sayesinde evden hiç çıkmadan yemek işini idare edebilirsiniz. Yine de, kendi başınıza bazı yemekleri yapmayı öğrenmek ve yemek seçiminizde dikkatli davranmak her zaman sizin avantajınıza olacaktır. Yemek seçimi konusunda bazı dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Tatlı yerine meyve yiyin. Eğer dikkat etmezseniz, normalde evde yediğinize göre o kadar az meyve yiyeceksiniz ki, bir süre sonra bu sizin genel sağlık durumunuza ve bağışıklık sisteminize yansıyacaktır.
  • Atıştırmalık olarak gofret, kraker yerine kuru meyveleri ve kuru yemişleri tercih edin.
  • Protein ihtiyacınızı düzenli süt ve yoğurt tüketerek almayı unutmayın.
  • Çok aç hissetmediğiniz günlerde fast-food veya sıcak yemek yerine salata gibi opsiyonları tercih edin.
  • Sırf yalnız yememek için, aç hissetmediğiniz halde arkadaşlarınızla yemek yemeyin. Onlara sadece eşlik edebilirsiniz.

Umarım ki üniversitenin ilk senesinde bu noktalara dikkat ederek, herkes seneye güzel bir giriş yapar.

Serinin devamı için: https://pavlovspartner.com‘u takip edin.

Ayşe Canan Altındaş

www.twitter.com/PavlovsPartner

www.facebook.com/PavlovsPartner

Facebook Yorumları
Paylaş

1 YorumOn Her Üniversite 1. Sınıf Öğrencisinin Bilmesi Gerekenler #2

  • Kendi evim disinda hicbir yerde kalamam bu sorunum icin uzerinde calismalarım var 🙂 Yazı icin tesekkurler gayet bilgilendirici,pratik ve önemli bigiler olmus Canan hanim.

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial