0-12 Yaş Arasındaki Çocukların Bilişsel Gelişimi

Paylaş

 

Bilişsel gelişim; çocuğun problem çözme, soyut düşünme, neden-sonuç ilişkisi kurma kapasitesi gibi aslında son derece önemli konuları kapsar. Çocuğun zihinsel faaliyetleri sayesinde öğrendiklerini birbirine bağlama ve giderek daha karmaşık düşünme yetilerini kazanması bilişsel gelişimin temel noktasıdır. Bilişsel gelişimin önemini vurgulayan ilk kuramcı Jean Piaget‘dir. Piaget gelişim dönemlerini 4 ana başlığa ayırmıştır, ancak daha sonraları ortaya çıkan araştırmalar çocukların bilişsel kapasitelerinin onun öngördüğünden daha geniş olduğunu ortaya koymuştur.

Çocukların bilişsel gelişimi‘ni bilmek hem ailelere hem de eğitimcilere çocuğun hangi dönemde olduğunu anlayıp ona uygun bir eğitim programı hazırlama konusunda da önemlidir.

0 – 3 ay arası çocukların bilişsel gelişimi:

4. ay:

6. ay:

7 – 9. ay

10 – 12.ay

Küçük bir bebek gördüğü bir nesne ondan saklandığında, artık onun tamamen yok olduğunu düşünür. Yani görülemeyen nesne yok olmuştur. 12. ve 16. aylarda ise zihnin gelişimiyle artık çocuklar, kendilerinden saklanan bir nesnenin tamamen yok olmadığını, aksine hala onların göremediği bir yerde var olduğunu kavrarlar.

12 – 16.ay

16 ay – 2 yaş

2 yaş – 3 yaş

3 yaş – 4 yaş

4 yaş – 5 yaş

5 yaş

6 yaş – 12 yaş

12+ yaş

Derleyen: Mert Kobaş

Facebook Yorumları
Paylaş