0-12 Yaş Arasındaki Çocukların Fiziksel Gelişimi (İnce Motor/Kaba Motor)

Paylaş

Bu detaylı gelişim tablosunu anne-babalarla, ve bebek ve çocukların gelişimiyle ilgilenen herkese sunmak istedik, çünkü yeni bir bebek bekleyen her anne-baba çocuklarının gelişiminin nasıl süregeleceğini, ve çocukları büyüdükçe aksamaların olup olmadığını merak eder. İçinde önerilerin de bulunduğu bu tabloda anne-babaların bebeklikten itibaren çocuklarının fiziksel gelişimi açısından nelere dikkat etmesi gerektiğini paylaştık. Ayrıca anne-babaların kafasını sık sık meşgul eden, “Çocuğuma kaç yaşında tuvalet eğitimi vermeliyim?” “Çocuğuma sofrada çatal-bıçak kullanmasını ne zaman öğremeliyim?” gibi sorularını da yanıtladık. Böylece, çocuklarının fiziksel gelişim kapasiteleri içinde onları nelere teşvik edebileceklerini de bu yazıdan öğrenebilirler. 0-12 yaş arasını kapsayan bu fiziksel gelişim tablosunun ilerleyen günlerde dil, sosyal beceri veya yaşa göre depresif belirtiler üzerine olanlarını da paylaşıyor olacağız.

Doğumdan 1. Aya Bebeklerin Fiziksel Gelişimi:

Moro refleksi nedir? Moro refleksi, bebeğin doğumundan itibaren gösterdiği bir reflekstir. Merkezi sinir sisteminin gelişimini gösteren bu refleksi test etmek için doktorlar bebeği başından biraz kaldırıp, sonra başını bırakır gibi yaparlar. Bebek, ani bir düşme hissi yaşar ve önce kollarını dışarı doğru salar, sonra gövdesine doğru çeker. Bebeğin yüzü aynı zamanda korku dolu bir ifade de alır. Bu refleksi gösterdikten sonra güvenliğini sağladığından emin olan bebeğin kasları gevşemeye başlar. Sinir sistemi sağlıklı gelişen bir bebek 4.-5. aya kadar Moro refleksini gösterir.

Öneriler: Bebeğin doğumundan sonra uzman bir doktora işitme ve Moro refleksi testi yaptırılması bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından önemlidir.
2. ay ve 3. ay arasında:

4. ay ve 6. ay arasında:

6. ayda bebeğin fiziksel gelişimi:

7. ve 9. ay arasında:

8. ayda: Destek ile ayağa kalkar.

9. ayda: Sürünerek emekler.

10. ayda: Emekleyerek ağır ağır hareket eder ve düşmekten korkmaya başlar.

10. ay – 12. ay arasında:

 

 

 

 

12. ay ve 16. ay arasında:

12. ayda:

13. ayda:

1. 5 yaş – 2 yaş arasındaki çocukların fiziksel gelişimi:

18. ayda: El tercihi başlar. (sağ el / sol el)

2 yaş – 3 yaş arasında:

Öneri: Tuvalet eğitimini bu dönem içinde başlayabilirsiniz.

3 yaş – 4 yaş arasında:

4 yaş – 5 yaş arasında:

 

5. yaşta çocukların fiziksel gelişimi:

12 yaş ve sonrası:

Umarız ki bu bilgiler tüm aileler için bilgilendirici olmuştur.

Kaynaklar:

Developmental Psychology – A Student’s Handbook, (2002), Harris, M., Butterworth, G., Psychology Press

Dr. Ralph – PBWorks

USMLE BootCamp

Facebook Yorumları
Paylaş