Başarılı Insanlar ve Gençlik Hataları

Paylaş

 

Örnek aldığınız başarılı insanlar ile sizin en büyük ortak noktanız nedir biliyor musunuz? Bir zamanlar onlar da sizin gibi hayatlarıyla tam olarak ne yapacaklarını bilemiyorlardı. Başarılı insanların herşeyi genç yaştan anlayıp ona göre hareket ettiği yanılgısına kapılmayın. Onların da bizler gibi başarıya ulaşmaya dair şüpheleri hatta korkuları vardı. Bu yazıda Amerikalı 5 başarılı girişimcinin düştükleri gençlik hatalarını ve sonradan hayatlarında “Keşke şöyle yapsaydım…” dedikleri noktaları paylaşacağım.

1. Tim Westergren, Pandora‘nın kurucusu:

Tim Westergren Pandora KurucusuBugün piyasa değeri 2.5 milyar dolar olan Pandora adlı müzik-radyo websitesinin kurucusu, Tim Westergren’in hayatta en pişman olduğu şey daha gençken “iyi bir fikir” olduğuna dair hisse kapıldığı projeleri hayata erkenden geçirmemiş olması. “Senelerce içgüdünüzü takip etmeyip, risk almamanızın yükü, iç güdünüzü takip edip başaramamaktan daha kötü.” diyor. Ayrıca her hatanın iyi bir öğretici olduğunu da savunuyor. “Hepimiz o kadar bizim için çizilmiş güvenli ve düz yolda yürümeye alışmışız ki, kendi yolumuzu çizmek korkutucu geliyor.” Westergren’e göre henüz gençken risk almak, “Keşke…” demekten kat kat iyi.

2. Jimmy Wales, Wikipedia‘nın kurucusu:

Jimmy Wales Wikipedia Kurucusu Jimmy Wales’in gençliğe dair verebileceği ders şöyle açıklanabilir: “Gençlik yıllarınızda paranızı iyi kullanın ve değerlendirin ki, bir gün gerçekten hayata bir proje geçirmek istediğinizde elinizde bir sermayeniz olsun.” Ayrıca Jimmy Wales yaş ilerledikçe de yat ve araba gibi lüks eşyalar için kredi çekilmesini yanlış buluyor. “Sadece sizin için geri dönüşü olan şeyler için para çekin: eğitim ve iş projesi gibi.”

 

3. Alexander Ljung, SoundCloud‘un kurucusu:

Alex Ljung, SoundCloud Kurucusu

 

 Alexander Ljung da Apple’ın kurucusu ve efsanevi CEO’su Steve Jobs gibi bir üründe basit kullanımın en sofistike şey olduğunu düşünüyor. “Birşey kurgularken her özelliği katmak derdiniz olmamalı. Herşeyi en basit haliyle sunabilmek ve kullanıcının tecrübesini kolaylaştırmak asıl amacınız olmalı.” diyor. Alexander Ljung’un dizayn felsefesi, SoundCloud’un arayüzüne de yansımış.

 

4. Bing Gordon, Kleiner Perkins Caufield Byers ortağı:

Bing Gordon, Kleiner Perkins Yatırımları arasında Path, Spotify ve Twitter gibi çok başarılı girişimler bulunan Bing Gordon’un tavsiyesi de tek cümlede özetlenebilir: “Olabildiğince çok çalışın, sonra daha da çok çalışın.” Bing Gordon, iş hayatına genç yaşta atılanların büyük bir avantajının olduğunun da altını çiziyor. Kendisi iş hayatına 28 yaşında başlayan Bing Gordon, üniversiteden yeni mezun kişilerin en çok şevkle ve en iyi fikirlere sahip çalışanlar olduğundan bahsediyor. Ayrıca bu genç insanların kendilerinden birkaç jenerasyon büyük bir yol göstericilerinin (mentor) olmasının son derece önemli olduğunu söylüyor. “Kendinizden yaşça büyük, ancak patron-çalışan ilişkinizin olmadığı birinden kariyerinize dair tavsiye almanız size inanılmaz yarar sağlayacaktır.” diyor Bing Gordon.

5. Bill Ready, Braintree‘nin kurucusu:

Bill Ready, Braintree Kurucusu Bir mobil ödeme platformu olan Braintree‘nin kurucusu Bill Ready de Bing Gordon’a benzer bir öğüt veriyor: “Çevrenizi ilgilendiğiniz dalda harika insanlarla çevirin. Genç bir mühendisken ben herşeyi bildiğimi sanıyordum. Ancak piştikçe öğrendim ki, bildiğim şeyler sınırlı ve çevremdeki benden tecrübeli insanlardan öğreneceğim çok şey var.” Ayrıca Bill Ready, bu kişileri dinlemenin ve aklınıza birşey koyduğunuzda korkusuz olmanın önemini vurguluyor: “İlgilendiğiniz sektörde birçok başarılı şirket olsa da korkmayın. Braintree’nin benzeri işleri yapan birçok daha büyük şirket var. Ancak biz onların yaptığı şeyi yaparken başarısız olmaktan korkmuyoruz.”

Umarım ki bu yazı başarıyı hedefleyen tüm okuyucularımı cesaretlendirir ve hayata dair planlarını uygulamaya koymada itici güç olur.

Ayşe Canan Altındaş

Referans: FastCompany

Facebook Yorumları
Paylaş

3 YorumOn Başarılı Insanlar ve Gençlik Hataları

  • Çok harika bir yazı olmuş, ellerine sağlık. Daha çok bu tarz yazı paylaşabilirsen sevinirim.
    R.

  • Gerçekten harika bir yazı olmuş. Bu yazı bana tekrar çalışmam gerektiğini hatırlattı. Meğerse uzun zamandır sadece oturuyormuşum da haberim yokmuş.

  • Mr. Westergren’in dediklerine sonuna kadar katılmakla birlikte Jimmy Wales ile ayni fikiri paylasmiyorum. Kanimca, en erken 30 yasina kadar para kazanmak ve biriktirmeyi dogru bulmuyorum. Parayi kisi kendine harcamali, olabildigince gezmeli, gormeli, dokunmali ve kendini olusturmali.

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial