Herhalde lisedeki başarılı ve hırslı öğrencilerden geleceklerine dair en çok duyduğum cümle bu: ‘‘Ben CEO olmak istiyorum.” Bugün CEO olmak Steve Jobs, Mark Zuckerberg ve Richard Branson gibi örneklerle sadece para ve statüyle değil, ün, üstün zeka ve karizmayla da özdeşleştiriliyor. Yeni nesil şirketlerin yaptıkları gençleri heyecanlandırdıkça ortalığı bir CEO olma sevdası sardığı kesin. Çoğu lise öğrencisi Amerika’daki eğitimlerine hazırlanırken akıllarında tek bir hedef var: CEO olmak. Ancak genelde okulların mühendislik bölümlerini tercih eden bu öğrenciler 4 senenin sonunda iş hayatına atılırken şu gerçekle karşılaşıyorlar: Aslında CEO olmak diye bir meslek yok.

Genelde CEO olmak hayalini taşıyan Türk öğrenciler şu yolu izliyor: Amerika’da bir Ivy League okulunda mühendislik okumak. Bu 4 senenin sonunda ise hedef genelde uluslararası ve büyük bir şirkete girmek. Elbette bu çok güzel bir senaryo, ve kişiyi başarıya ulaştırma ihtimali çok yüksek. Zaten Amerika’da üniversite mezuniyetinden hemen sonra işe alınma istatistiklerine baktığımızda mühendislik bölümleri en yüksek oranları oluşturuyor. Öyle ki, temel bilimler (liberal arts) eğitimi alan öğrencilerle tartışma forumlarında dalga geçiliyor: ”4 senelik okul parasını çöpe attınız.” Şu anki global ekonomiyi ve iş sektörünün gerektirdiklerini düşününce bu şakada bir gerçek payı var: Mühendislik ve işletme okullarından mezun öğrenciler işe alımda tercih ediliyor. Ancak bu şakanın tabii ki bir de negatif yönü var: Temel bilimlerdeki bölümler (liberal arts) gibi öğrencinin ufkunu açan, analitik bakış açısı kazandıran ve olaylara farklı perspektiflerden bakmasını sağlayan bir eğitim aslında iş hayatında basamakları tırmanmakta oldukça gerekli. İyi yöneticiler sadece iş bitirme ve matematiksel yetenekleriyle değil, durumları ve kişileri analiz edebilme, geleceği öngörebilme ve olaylara farklı açılardan bakabilme yetenekleriyle de tanınıyorlar. Zaten Amerika’daki başarılı CEO’ların ve devlet yöneticilerinin geçmişlerine baktığınızda oldukça çeşitlilik görüyorsunuz. JP Morgan Chase’in şu anki CEO’su Jamie Dimon Tufts üniversitesinde Psikoloji ve Ekonomi okumuş. 2012 senesinin başına kadar IBM’in CEOsu olan Samuel J. Palmisano ise Johns Hopkins Üniversitesi’nden Tarih mezunu. Hewlett Packard’ın eski CEO’su Carly Fiorina ise Stanford’dan Felsefe diplomasıyla mezun olmuş. Teker teker örnek vermeye gerek yok. Ancak şu bir gerçek ki, mühendisler kadar diğer dallardan da şirketlere yöneticiler çıkıyor.
Sonuçta ¨Ben CEO olmak istiyorum.¨ diyen lise öğrencilerinin ve daha birçok kişinin dikkat etmesi gereken şey sadece okuduğu bölüm değil, tutkulu bir çalışma aşkı. Bu kendi şirketini kurmada olsun, bir şirketin yavaş yavaş başına geçmeye giden yolda olsun herkesin sahip olması gereken bir özellik. Ayrıca işi dışında global düzeyde değişimleri takip edebilen, kendini işi ve okulu dışında eğitebilen ve insanlarla iyi sosyal ilişkileri olan kişilerin yöneticilik vasfına hem daha çabuk ulaştıkları, hem de onu daha iyi taşıdıkları bir gerçek. Unutulmaması gereken şey, iş hayatına başarıya giden yolda değişen şartlarla birlikte çok katı bir yol çizmeye çalışmak sizi geriye düşürür. Tersine, değişen dünyanın ve iş ortamının şartlarına uyum sağlayabilmek sizi ileri götürecektir.
296 YorumOn “Ben CEO Olmak Istiyorum.”
merhaba,
ben 20 yaşında gazi üniversitesi endüstri mühendisliği 1.sınıfta okuyorum. Okuduğum bölümü ilerde bir inşaat firmasının CEO ‘su olmak istediğim için seçtim. Daha 1.sınıf öğrencisiyim ve çok deneyimsizim ,yazınızı araştırma yaparken buldum ve çok ilgimi çekti. Sizinde kariyer tavsiyelerinizi almak istiyorum. Teşekkürler.
Merhaba Hande,
CEO olmak elbette çalışkan ve hırslı birçok öğrencinin sonunda elde etmek istediği sonuçtur. Eğer yönetici olmak istiyorsan şimdiden çok çalışmaya başlamalı, inşaat sektöründeki haberleri ve gelişmeleri takip etmeli ve üniversiten bitmeden yazları iyi staj pozisyonlarında çalışmalısın. Üniversiteden sonra ise en alttan bile olsa hemen bir inşaat firmasında çalışmaya başlamalısın. CEO olmak üniversiteden mezuniyetinin sonunda 1-2 senede başarabileceğin bir durum değildir. Ama seneler sonra çalışmanın, bilginin ve metanetinin karşılığını alacaksındır
Sevgiler,
Canan
mrb hande hanım hayatının ceo su olmak ve uluslararası bir şirkette uluslararası bir liderlik fırsatı için bana ulaşabilirsiniz .
tam 7 yılgeçmiş ceo oldun mu merak ettim
Merhabalar Canan Hanım,
ideallerim uğrunda araştırma yaparken Türkçe kaynaklar arasında böyle bir yazı bulabilmek beni oldukça sevindirdi. Henüz lise 3. sınıf öğrencisiyim ve ‘CEO olmak’ bu döneme kadar en çok benimsediğim hedefim diyebilirim.
Ortalamanın üzerinde bir anadolu lisesinde okuyorum ve açıkçası istediğim üniversiteye gidebileceğim konusunda şüphem yok. Özel bir üniversitede ‘ingilizce işletme’ okumayı planlıyorum. Ancak birkaç çekincem var. Açıkçası henüz üniversite öğrencisiyken bir şirkette çalışabilmek, birilerini tanıyabilmek ve liderlik kabiliyetimi geliştirmek gibi bir fikrim var. Demek istediğim çalışma hayatına atılmak için okulun bitmesini beklemek istemiyorum. Daha önce üniversitedeyken -bu şekilde- çalışan birileri olup olmadığını bilemiyorum; ancak çevremde bunun bir hayalperestlikten ibaret olduğu savunuluyor. Bu konuda fikrinize ve bilginize danışmak istedim.
Şunu belirtmek isterim: Özel üniversiteye burslu gireceğim ve üstten ders alabilecek kadar çalışmaya razıyım. Dil öğrenmede sıkıntı yaşamayacağımı düşünüyorum. Hali hazırda orta düzeyde bildiğim İngilizce ve başlangıç seviyesinde bildiğim Almanca var. Üniversite 2. sınıfa kadar bu dilleri tamamlayabileceğimi düşünüyorum. Bu diller dışında İspanyolca ve Fransızca öğrenmek gibi hedeflerim de var. Söylediğim gibi, bu sektörde istediğim noktaya gelebilmek için çalışmanın hiçbir safhasından çekinmiyorum.
Saygılarımla…
Merhaba Serdar,
Hedeflerini ifade edişin ve onları gerçekleştirmek için yapacaklarını belirlemiş olman çok güzel. Öncelikle, üniversite sırasında bir şirkette çalışmak sana çok iyi bir çevre,tecrübe ve belirttiğin gibi liderlik kabiliyetini geliştirecek özellikler kazandıracaktır. Tavsiyem 2. senendekinde olamasa da 3. sene yaz ve 4. sene üniversite sırasındaki stajlarını yabancı şirketlerde yapmaya çalışman. İyi üniversitelerde zaten yazları zorunlu staj vardır. Çoğu öğrenci 4. senesinde daha az bir ders yükü alıp bir de üstüne part-time işe gitmeye başlar. Bu da üniversite sonrasında iyi bir şirkette pozisyon kazanmayı neredeyse garantiler.
İkinci önerim ise dil öğrenmeyle ilgili. Diğer dillerden önce İngilizce’ye odaklan. Yazılı ve sözlü İngilizce’nin iyi olması seni diğer adaylardan mülakatlarda ayrıacaktır. 2. yabancı dil olarak Almanca da güzel. Ancak, 3. ve 4. diller eğer ki hobi seviyesinde kalmayacaksa belirttiğin hedeflerle götürmesi hem çok zor, hem de sana çok bir ‘competitive advantage’ (fazladan avantaj) kazandırmayacaktır.
Sektör olarak da, Türkiye’de var olan ve büyümüş yabancı ve Türk şirketleri iyi incelemeni tavsiye ederim. Gazetelerin ekonomi ve iş sayfalarına günlük göz gezdir. Türkiye’de hangi sektörler büyüyor, yabancı şirketler ne gibi hamleler yapıyorlar takip et. Bunların hepsi sana okuldakindan daha gerçek bir perspektif kazandıracaktır. Bunları yaparken elbette notlarını da yüksek tutmaya çalış, çünkü şirketler her zaman, eninde sonunda notlara bakıyorlar.
Başka sorun olursa çekinme, kolaylıklar dilerim,
Canan Altındaş
Merhaba canan hanım bn şu anda üniversite ikinci sınıf öğrencisiyim hemşirelik okuyorum ancak bu bölümü istemeyerek yazdım bu sene sınava gircm tekrardan ve marmara işletme düşünüyorum ancak çevremdeki herkes saçma davrandığımı söylüyor hemşirelik daha iyi bir meslekmiş bn bunu hiç istemiyorum amacım işletme bölümünü kazanıp özellikle okul hayatım boyunca ingilizceyi iyi bir düzeyde öğrenip tabi bölümümle ilgili beni geliştirecek etkinliklere katılıp mezun olmadan çalışmaya başlsyıp iyi bir çevre edinmek ve kendimi geliştirip mexun olunca iui bir şirkette çalışmak istiyorumböle planlarım var ama çevreminde etkisiyle kararsızlık yaşıyorum sizce istediklerimin gerçkleşme payı var mı yani hemşirelik bölümünü bırakmaya değer mi bana yardımcı olur musunuz çok ihtiyacm var şimdiden teşekkürler.
Ben muhasebe okudum önlisans mezunuyum CEO olmak istiyorum.ingilizce ve arapça öğrenmeye başladım. Yaşım 32 iktisatta yüksek lisans hedefim var ingilizce üzerinden okumak istiyorum.bana yardımcı olur musunuz nasıl bir yol takip etmeliyim. Şimdiden teşekkürler
Aylardır bu konu hakkında araştırma yapıyorum. Kimisi işletme kimisininde endüstri mühendisliği okumanın daha yararlı olucağını söylüyor. Lise 2. sınıf öğrencisiyim ve idealim ceo olmak. Ve bunun için gerçekten çok çalışıyorum. Yazınız çok ilgimi çekti. Etkilendim diyebilirim.Tek aklımı karıştıran soru ise üniversitede hangi bölümü okumak? İşletmeyi okuyacaksam boşuna sayısalda emek harcıyorum eşit ağırlıktada çok rahat biçimde işletme okuyabilirim.Ama endüstri mühendisliğinin daha avantajı olacağını söylüyorsanız sayısalda eğitimime devam edicem.Bu meslek hakkında başka hiç bir soru aklımı karıştırmıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba Simay,
Yazıda da belirttiğim gibi aslında CEO olmak yolunda kişiye tek bir yol çizebilmek oldukça zor. Yani ‘Şunu oku, şunu şöyle yap.’ diyerek CEO olmayı garantilemiyorsun. Öncelikle kendine şu soruyu sormalısın: ‘Gelecekte nasıl bir şirketin başına geçmek istiyorum?’ Örneğin, bankacılık ve danışmanlık sektöründe bir şirkette çalışıp yükselmek istiyorsan, o zaman Endüstri Mühendisliği okumanı tavsiye ederim. Endüstri Mühendisliği mühendislik ve işletme dersleri arasında bir denge kurarak, hem sayısal hem de analitik becerilerini geliştirir. Ama örneğin, bir bilişim şirketinde çalışmak istersen, Bilgisayar Mühendisliği bile uygun bir bölüm olabilir sana. Ama önemli olan, neyi seçersen seç, o bölümün ağırlığı olmayan konularda da kendini geliştirmen. ‘Çok rahat biçimde İşletme okumak.’ rahat bir seçim, ama sivrilmek istiyorsan seni zorlayacak seçimi yapmalısın.
Canan Altındaş
canan hanım merhabalar
oğlum lys sınav sonucuna göre odtü ve itü ekonomi bölümünü kazandı ikisi arasında karar veremiyoruz bize yardımcı olabilirmisinin lütfen
Selamun aleyküm…
Benim kafamda tasarladığım bir internet sitesi var ,Türkiye’de daha olmayan bir yapı içeriyor hem kamu ,hem özel sektöre hitab ediyor.
Ama benim okuduğum bölümle alakası yok ve nasıl uygulamaya sokabilirim bilmiyorum.
Fikri tasarlamak geliştirmek cio içi bir başlangıç mıdır .
Tasarlana düşüncenin patenti alına bilir mi nasıl…
işletme mühendisliği okuyan birisi ceo olma yoluna girmiş olur mu? teşekkürler.
Merhaba Beyza,
Evet tabii ki de olur, ama şimdiden gelecekte nasıl bir şirkette çalışması istediğine karar vermesi ve o yolda ilerlemesi gerekir.
Canan Altındaş
Merhaba Ayşe Abla,
Bende herkes gibi bir ceo olmak istiyorum.Fakat ceo olmak için hangi liseye ve hangi ünüversiteye gideceğimi,hangi bölümü okuyacağımı bilmiyorum (7. sınıfa gidiyorum).Bana yardımcı olup nasıl bir yol izleyeceğim konusunda bena ışık tutarsan çok sevinirim…
Merhaba bende ceo olmak istiyorum, ama aynı zamanda mimarlık okumak istiyorum mimarlarda ceo olabilir mi?
Merhaba Lale,
Bir mimar olarak gelecekte kendi mimarlık şirketini kurup, onun yöneticisi olabilirsin. CEO daha çok anonim ticari işletmelerin başındaki yöneticilere verilen bir isim. Mimarlık sektöründe böyle oluşumlar ve böyle bir etiket var mı emin değilim. Ama hangi meslekte olursan ol, yönetici konumuna yükselebilirsin.
merhaba ;
ben ben başarılı ve insanlara faydalı biri olmak istiyorum bunun için yapmamm gerekenleri biliyorumm ama hayatıma uygulayamıyorum .işletme 4 okudumm bitti ve şimdi iletişimm fakültesinde okuyorum ingilizceögrenmeye çalışıyorum ama staj yapmak istiyorum erasmusla almanyada ingilterede ama bir yeri ayarlıyamadım bu da benimm bütün hayallerimi yıkıyo yaşım 23 ve bibaltaya sap olamadıgımı düşünüyorum:(
Merhaba Elif,
Henüz böyle düşünmek için çok gençsin. Senin yapman gereken şu ki, istediklerini gerçekleştirmek için biraz daha çaba sarfetmelisin. Ama sen kendine dair inançlarınla ‘bir baltaya sap olamadım/olamayacağım’ bunlara sarfedeceğin enerjiyi yiyorsun ve kendini yoruyorsun. Kendinle ilgili negatif inançlarından vazgeçip, isteklerine dair harekete geçersen istediklerini başardığını göreceksin.
Sevgiler,
Canan
Merhabalar, yazılarınızı okudum ve sorularıma cevap aldım diyebilirim ama yine de sormak istediklerim var. 11. sınıfta iyi bir anadolu lisesinde sayısal bölümünde okuyorum. İstediğim mesleği hep “holdinglerde toplantıdan toplantıya koşan, telefonları hiç susmayan, sürekli seyahat eden biri olmak” diye betimlerim. Sanırım bu meslek yöneticilik oluyor. Israrla her meslekten yönetici olunacağının üstüne basmışsınız fakat ben yine de soracağım. Bahsettiğim mesleğin yöneticilikten başka bir şey olacağını düşünüyor musunuz? Ayrıca bu geniş yelpazeyi daraltmama yardımcı olur musunuz? Her meslekten yönetici olunabilir fakat elbette direkt buna yönelik bölümlerde okumak çok daha avantajlı olur diye düşünüyorum. Ayrıca, yurtdışında okumak daha avantajlı olur mu? Türkiye veya dünyada önerebileceğiniz üniversiteler ve bölümleri var mı? Sorularımı cevaplamanız dileğiyle..
Merhaba İlayda,
Yöneticilik aslında tam olarak bir meslek değil, kariyer basamakları sonunda gelinen bir noktadır. Bahsettiğin, “holdinglerde toplantıdan toplantıya koşan, telefonları hiç susmayan, sürekli seyahat eden biri olmak” tipine uyan iş aslında giriş seviyesinde danışmanlık sektöründeki kişilerin de sıkça içinde bulunduğu bir durum. Danışmanlık sektöründe Türkiye’de başarılı yabancı şirketler arasında McKinsey ve Boston Consulting Group (BCG) bulunmakta. Bu şirketler de hem Türkiye’de hem yurtdışında okumuş, bölümlerinin en iyi öğrencilerini bünyelerine katarlar. Türkiye’de sıklıkla tercih ettikleri okul ve bölüm, Boğaziçi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, yurtdışında ise Top 10’daki üniversitelerin Systems Engineering programlarıdır. Yurtdışında okumak, senin yaşamını kendin sürdürebilme becerilerini ve İngilizce’ni geliştirme açısından elbette bir artıdır. Ancak şu da bir gerçek, Boğaziçi Üniversitesi’nin mühendislik programları yurtdışındaki programlar kadar, hatta çok daha zordur ve işverenler bunun farkındadır. Dolayısıyla, Amerika’yı tercih edersen bu şirketlerde işe girmek için neredeyse mükemmel ortalama tutturman gerekir. Umarım bu yönlendirmeler sana yardımcı olur.
Sevgiler,
Canan Altındaş
Merhaba,
Yazınızı okudum ve gerçekten çok etkilendim. Lise 2. Sınıf öğrencisiyim ve dil bölümündeyim. Bu konuyla son birkaç haftadır ilgileniyorum ve araştırmalar yapıyorum. Aslında şansımın sayısal okuyanlardan daha az olduğuna inanıyordum ama nedense bu konu gerçekten ilgimi çekmişti ve birden CEO olma isteği hayallerim arasına girdi. Hatta şimdiden ufak çaplı para birikimi oluşturdum ve her gün gazetenin ekonomi sayfasını takip etmeye çalışıyorum. Bu konuda çok istekliyim ama ben başka birinin şirketinde yönetici olmaktansa kendi şirketimde yönetici olmayı tercih ederim. Yani anlayacağınız sıfırdan bir şirket kurmak istiyorum. Lakin ticaret konusunda biraz tecrübesizim ve bir sayısal öğrencisi de değilim. Kendi alanımda başarılıyım tabii ama matematiğim biraz zayıf. Bu ileride bana sorun çıkarır mı diye merak ediyorum? Gerçekten CEO olmayı çok istiyorum ve bunun için yapmam gerekenleri biliyorum. Dil konusunda hiçbir problemim yok, ingilizce konuşabiliyorum ve almancamda çok iyi olmasada var, ayrıca bunların yanında biraz hintçe ve ispanyolca da konuşabiliyorum. Okulumun düzenlediği bir programlada yakında Danimarka’ya gideceğim. Çevremdeki insanların tecrübelerinden de oldukça yararlanıyorum, ve bu yaz hem ticareti öğrenebilmek, hemde işçilerle aramdaki empatiyi güçlendirebilmek için bir yerlerde çalışmayı planlıyorum. Anlayacağınız bu konuda gerçekten istekliyim.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Merhaba Tuğçe,
Yöneticilik hayalini gerçekleştirmek için attığın adımlar son derece doğru ve gerçekçi. Sayısal öğrencisi olmasan da gazetelerin ekonomi sayfalarını takip etmek seni sektörel ve finansal gelişmeler hakkında oldukça bilgilendirir. Bir önerim, bu konularda yabancı kaynakları da Internet’ten takip etmen. Örneğin, Business Week ve The Economist’in websitelerinden düzenli okumalar yaparsan, hem business jargonuna alışırsın, hem de başta anlaması zor gelse de dünyadaki ekonomik gelişmelerin birbirini nasıl etkilediğini anlamaya başlarsın. Bunun dışında, ticareti öğrenmek için attığın adımlar da çok akıllıca. Sana tavsiyem, bir de hangi sektörde kendini geliştirmek istediğini iyi seçmen. Bu, inşaat olur, turizm olur, bankacılık, vs. olur. Eğer yaz çalışmalarını ve stajlarını seçtiğin sektördeki şirketlerde yaparsan, o sektörde işlerin nasıl yürüdüğünü daha iyi anlarsın. Bir diğer önerim de, kendini çok fazla dil öğrenmek için zorlamaman. Her ne kadar dil öğrenmek (benim için de) çok zevkli bir şey olsa da, bugün iş dünyasının geçerli dili İngilizce. Zaten senin yeterince başka dilin var. Giriş seviyesinde diğer diller, iş kontaktlarıyla alaka kurmanda yardımcı olacaktır. Bunun yerine enerjini iş dünyası hakkında öğrenmek ve bir an önce iş dünyasına girmek için yönlendir.
Sevgiler,
Canan Altındaş
Merhabalar.
Ben Almanya nin Berlin sehrinde okuyorum.Bu meslek tarzi ve ekonomiyle cok ilgileniyorum.Ancak emin olmadigim birsey var.Universiteye girmeme bir yil kaldi ve bu hedefim icin hangi bolumu tercih etmem gerektigini bilmiyorum.Yardimci olursaniz cok sevinirim.
iyi günler
Merhaba Mert,
Hangi bölüme girmen gerektiğini en iyi sen tartarsın. Kendini daha analitik ve matematik sever biri olarak mı görüyorsun (mühendislik), yoksa kafam hem matematiğe hem de sözel derslere basar mı diyorsun (ekonomi, işletme)? Yoksa sözel zekam daha yüksek (sosyoloji, psikoloji,tarih) mi dersin? Buna göre kendin karar verebilirsin. Meslek seçimi tabii bundan daha iyi düşünülmesi gereken bir süreç. Yönetici olmak ise ancak kariyerinin zirvesinde başarabileceğin bir şey. Umarım yardımcı olmuşumdur.
Sevgiler,
Ayşe Canan Altındaş
Merhaba.
Ben şuan Bursa’da turizm sektörüunde çalışıyorum ve Turizm Otelcilik Lisesinden mezunum.
Geçen yıl mezun olduğum okulu 2. sırada bitirdim. 6 yıl hem okudum hem çalıştım, orta düzeyde İngilizce ve ana dilim gibi Rusça okuyup,konuşup,yazabiliyorum. Seneye Ukrayna Kharkov’da Uluslararası Ticaret okumak istiyorum. Yazdıklarınız ilgimi çekti ve sizlerden bilgi almak istiyorum. Sizce gittiğim yol ne kadar doğru ?
Merhaba Deniz,
Yaptıklarını ve yeteneklerini göz önünde bulundurursak bence seçtiğin yol gayet akıllıca. Turizm geçmişine sahip olup, Uluslararası Ticaret okumak, seni ticaret sektörüne götürebilir. Özellikle de Rusça’nın akıcılığıyla gelecekte Türkiye-Rusya arası ticaret yapabilirsin.
Ayşe Canan Altındaş
Şu an sizin sitenizle ilk tanışmamı yaşıyorum ve sinirden ağlamak üzereyim.Geçen sene güzel bir Anadolu lisesinden mezun olup sınavdan hiçbir şey yapamamanın verdiği hayal kırıklığıyla bu sene yeniden hazırlanmış olduğum sınav yüzüme bir tokat gibi çarpmış bulunmakta. Hani insanın mayasında bulunan bir yetenek vardır siz bilirsiniz. Şu an yazısını okumakta bulunduğunuz ben belki de dünyanın en iyi hitabet,ikna ve empati yeteneğine sahip insanlarından biriyim.Gelin görün ki şu sistem şartları içinde gün geçtikçe zamanımı kaybediyor olmak dengemi bozuyor.
Daha bu sabah erkenden kalktım her zaman olan sırt ağrılarım bugün yoktu ve daha sağlıklı ders çalışcam diye seviniyordum.İki saat sonra 8 sularında başıma gelen şey nedir biliyor musunuz? hapşurdum ve boynumu incittim. Muscorilin iğnesi kas gevşetici ilacı merhemi derken yatağa hapsoldum.Hayat bana hedeflerime ulaşmamam için elinden gelen işkenceyi yaparken ben hayalimdeki meslek ve eğitim üzerine araştırma yapıyordum.
Mit de psikoloji eğitimi yazdım ve karşıma çıkan siz beni öyle bir bunalıma sürüklediniz ki.Çünkü istediğim hayatı yaşadınız ve yaşıyorsunuz.
Ben o dandik üniversite sınavına girip ODTÜ Psikoloji kazanmak için çıldıran 18 yaşında bir kızım .Eğer bu sınavı psikoloji bilgimle yapsalardı o okul ve o bölüm benimdi. Türkiye de george orwell,Irwin D. Yalom veya kitaptan gideyim Sıddhartha yı okuyan 18 yaşında kaç kişi vardır? Ben kitap okuma alışkanlığımın kurbanı oldum.4 yılımı lisede kitaplarla mahvettim.Belki de ortalama bir insanın hayatı boyunca okuayacağı kitap sayısını 1 yılda geçtim ama adaletsiz sistem beni değil bir sürü gereksiz bilgiyle ezberci etodlarla beynini dolduran soru kalıbı ezberleyen ve psikolojiyi sadece okuyarak öğrenmeye çalışan kafasında tek bir proje gelişteremeyen çoğu insanı benim yerime tercih ediyor.
Kusura bakmayın siz benim idolümsünüz artık. Kendimi bu kadar aşağılamamın nedeni 2 aydır kitap okuyamamış olmam bunalıma girmiş olmam testlerden bıkmış olmam. Pek ala bir şekilde o bölüme gircem zor ama imkansız değil. Başaramazsam o zaman ne olacak bilmiyorum.
Umarım ODTÜ bana bir surpriz yapar aradığımız öğrenci sendin ne sınavı gel gel der 🙂 Demezse belki de sadece 200 veya 300 kişiyle kaçıracağım tek şey o okul olmayacak artık.Çünkü yeni idolüm olan sizle ilgili bir söz verdim şu anda kendime.Ben o bölümü kazandıktan sonra sizin kadar başarılı olup sizle tanışcam…
Başarınıza duyduğum en içten hayranlığımla hoşçakalın…
Merhaba Safiye,
Senin yaşında birinin senin okuduğu kitapları okumuş ve psikoloji hakkında kendini bu kadar donanımlandırmış olması çok güzel. Ancak, senin de takdir edebileceğin gibi hepimizin dilediğini başarması için, bir şekilde varolan sistemin içinden geçmesi gerekiyor. Senin için de bu noktada gerekli olan Türkiye’de bir üniversitenin psikoloji bölümüne girmek. Her ne kadar mevcut sistem, belli bir konuda en yetenekli ve donanımlı öğrenciyi değil de, kendini sınav için yetiştirmiş olan öğrenciyi seçse de, sen üniversiteyi kazandığında zaten içerideki birçok öğrenciye nazaran farkını ön plana çıkaracaksın. Bu sınavı kazanmak için de, varolan sağlık rahatsızlıklarını aşman, stresini yenmen ve hedefine odaklanman gerekiyor. İnan bana, bu hedef şu anda sana çok can sıkıcı gözükse de, başardığında dilediğine bir adım daha yaklaşmış olacaksın. Kendini başarılı bir psikolog olarak yetiştirmek için bu engeli aşman gerekiyor. Sana bu süreçte sağlık, motivasyon ve enerji diliyorum. Ve yapabileceğine inanıyorum.
Sevgiler,
Ayşe Canan Altındaş
Merhaba canan hanım ,
Ben mekatronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim . Kafamın karışık olduğu konu ise mezun olunca sade bir mühendis olmak istememem.Daha ziyade yöneticilik düşünüyorum , bu anlamda yurtdışında master mı ? , mba mi ? engineering management mi? karar veremiyorum . Yardımcı olursanız çok sevinirim 🙂
Merhaba Sercan,
Öncelikle Türkiye’de mekatronik mühendisliğini hangi okulda okuyorsun, dönemde kaçıncısın bunları bilmem lazım 🙂 Eğer bu bilgilerini bir sonraki yorumunda belirtirsen daha iyi yardımcı olabilirim.
Teşekkürler,
Canan Altındaş
Atılım üniversitesinde okuyorum . Dönemde kaçıncı olduğumu bilmiyorum 🙂
ortalamam 2.8 ama ilk 5 de olucağımı sanıyorum
merhaba canan hanım,
şu ana kadar ceo olayım vc gibi bir hayalim olmadı ama her zaman farklı olmak gibi bir isteğim oldu.ceo olmak feci havalı farklı bişi ama ceo olabilceğim bir alanda değilimkendim bir şey üretmediğim sürece..kendimi nasıl geliştiririm,bu kadar insan içinde ne farkım ne artım var sorularını kendime sorar dururum.bazen hatayı en başından yapıp sayısalcı olmasamıydım diyorum.bir devlet üniversitesinde diş hekimliği fakültesinde öğrenciyim.hekimlik mesleği dışında hiç bir şey yapamıycam.ya da kendim bulamıyorum alanımla alakalı farklı ne yapabilirm yüreğimi koyacağım hedefimi arıyorum aslında.
zaman zaman okulu bıraksam mı diye düşünüyorum..ama cesaretim yok.aslında bölümümü de seviyorum…bir de sizin fikrinizi merak ediyorum…
selamlar saygılar…
Merhaba Hazal,
Okuduğun bölüm bence çok güzel ve okulunu bırakmamanı tavsiye ederim. Asla yapacağın mesleği küçümseme. Çünkü belki ileride sadece hekimlik değil, belki diş hekimliğinde kullanılan makineleri üreten veya dağıtımını sağlayan bir firmanın başına geçersin. Eğer mesleğin olarak benimsediğin işi iyi yapıp, inceliklerini öğrenip, vizyonunu geniş tutarsan, bir gün yönetici konumuna yükselme şansın da olur.
Kolaylıklar dilerim,
Ayşe Canan Altındaş
tesettüre ceo olurmu
Günümüz Türkiye’sinde, Amerikalı ve Avrupalı şirketlerden farklı olarak, çoğunlukla tek kişinin hegomonyası üzerine kurulu “AİLE VE/VEYA PATRON ŞİRKETLERİ” çoğunluktadır. CEO kavramı parmakla sayılabilecek kadar az sayıda şirkette mevcuttur. Burada dikkat çekmek istediğim en önemli husus, yetki ve sorumluluk meselesidir. Yetkisiz sorumluk bir nevi bekçilik, bakıcılıktır. Yöneticilerin bağımsız olması, ancak, kati suretle bağımsız birimlerce denetleniyor olması gerekmektedir. Patron şirketlerinde bu neredeyse imkansızdır. Kurumsallık, birçok meselemizde olduğu gibi kağıt üstünde kalmıştır. CEO, yönetici, olmak isteyen arkadaşlarıma tavsiyem şudur. İyi bir yönetici iş yapmaz, yaptırır. Başka bir tabirle orkestra şefidir. Onlarca enstruman arasından gelen kulak tırmalayıcı bir sesi batonuyla düzeltmektir aslında yöneticilik. Ancak bu nahoş sesi duyup kemancıya,” Sen kalk bakalım. Öyle çalınmaz keman, böyle çalınır.” diyerek, kemanı elinize alır ve siz çalmaya başlarsanız; iyi bir yönetici değilsiniz demektir. CEO olmayı hedefleyen kardeşlerimize, CEO çalıştırma yeteneğine sahip kurumsal bilinçte Patronlarla karşılaşmaları dileğiyle.
Merhaba Canan Hanım
İngilizce işletme bölümünde okuyorum ve bu sene hazırlık öğrencisiyim. İşletme okuyan her öğrenci gibi Ceo olmak yolunda ilerlemek istiyorum.Yurt dışında moda yönetimi mastırı yapıp moda sektörüne çalışmayı düşünüyorum. Ve bazı şeylere erken kalkan yol alır mantığıyla şimdiden başlamak istiyorum.Sene başından beri araştırma yapıyorum ama nerden başlayacağıma karar verebilmiş değilim. Çap yapmalı mıyım,hangi stk’lara katılmalıyım nasıl projelerde görev alırım,ilerde cv’m için nasıl eğitimler referanslar izlemeliyim, nerde nasıl yaz stajlarına başlarım bilmiyorum. Kısacası hayallerim büyük ama nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba Gülşah,
Yurtdışında moda yönetimi masterı yapabilmen için en önemli kıstas, lisans eğitimin boyunca modayla ilgili çalışmalara katılman, modaya olan ilgini ek aktivitelerle desteklemen. ÇAP yapman şart değil. Ancak Türkiye’deki büyük giyim ve moda şirketlerinde (Vakko, Beymen, gibi…), moda yayınevlerinde (Marie Claire, Elle, Vogue gibi) veya moda evlerinde (Yıldırım Mayruk, Cengiz Abazoğlu, Dilek Hanif) yazları yapacağın stajlar senin için önemli tecrübeler olacaktır. Belki üniversitenin ilk senesinin sonunda bu şirketlerde hemen iyi bir pozisyonda staja giremeyebilirsin, ancak sadece fotokopi bile çekecek olsan, o şirket ortamında bulunman senin için eşsiz bir tecrübe olacaktır. Ayrıca sana yabancı kaynaklardan modayı takip etmeni, ve moda dünyasında yöneticiliğe soyunmuş kişilerin (Anna Wintour gibi) kariyerlerini ve yaşamlarını incelemeni tavsiye ederim.
Kolaylıklar dilerim,
Canan Altındaş
Merhaba, ben 18 yaşındayım ve anadolu ticaret meslek lisesi muhasebe bölümünden mezun oldum. Şu an ise Gazi Üniversitesinde Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulunda Bankacılık bölümünde okuyorum(bölüm 4 yıllıktır 2 yıllık değil ). Ben ileride çok başarılı adaletli kararlar alabilen , bulunduğum sektörde kendimi geliştirip, insanlara katkıda bulunabilecek bir birey olarak üniversiteden mezun olmak istiyorum. İngilizce mi kendim çalışarak ingilizce kitaplar okuyup çevirerek kendi çapımda geliştirmeye çalışıyorum. Ekonomi, muhasebe, finans alanlarında kendimi geliştirmek istiyorum. ayrıca ingilizceyi de çok seviyorum. 4 yıl boyunca donanımlı bir mezun olabilmek için daha ayrıntılı nasıl bir plan program çerçevesinde ilerlemeliyim. Yardımcı olmanız dileğiyle şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Emine,
Sana şunu öneririm, İngilizce sadece roman değil, ayrıca çalışacağın sektörle ilgili de kitap ve dergiler oku. Özellikle The Economist, Forbes, Harvard Business Review gibi dergilerin hem Türkçesine hem de İngilizcesine kitapçılarda ulaşabilirsin ve onları satın almadan orada okuyabilirsin. Bu kitaplarda ve dergilerde ilgini çeken noktaları bir deftere not al- böylece hem bu konulardaki düşünce gelişimini takip edersin, hem de aldığın notların belki gelecekte (Dünya ekonomisi ve siyasetinde) önemli olduğunu farkedersin ve analiz yeteneğini güçlendirirsin. Bunun dışında yazları stajların da son derece önemli. Eğer bankacılıkta kariyer yapmak istiyorsan, sana önerim bu sektörde ilk senenden itibaren ne seviyede olursa olsun stajlara başlaman. Sana hayallerini gerçekleştirirken başarılar dilerim.
Ayşe Canan Altındaş
Merhaba,
Ben iki senelik İstanbul Teknik Üniversitesinde gemi makinaları bölümünü bitirdim. Daha sonra Anadolu Üniversitesi (açık öğretim) ‘ den İşletme okuyup bunu 4 seneliğe tamamladım. Şu an hedeflerimle denizcilik arasında bir bağlantı yok. Açıkcası ailemin düşüncesizliği ile denizciliğe yönlendirildim ve gemiye gitmek istemiyorum. İş imkanları da karada çok kısıtlı birçok yere başvurdum ve geri döüş yapmadıklar. İngilizcem yok. 26 yaşındayım her şey bana bitmiş gibi geliyor. Elimde koca bir sıfır var gibi. Şu anda mesleğimle alakasız bir yerde geçici olarak çalışıyorum. Ben ticaret yapıp yüksek yerlere gelmek istiyorum. Ama artık çok geç gibi. Bana fikir verin n’olur, çaresizim. Teşekkürler.
merhaba Canan Hanım
Yazınızı ve sorulara vermiş oldunuz cevapları okudum ve bir çok şey öğrendim böyle bir yazı yazdığınız için çok teşekkür ederim.Bende bu yıl sınava girdim işletme okuyup yönetici olarak görev yapmak istiyorum sayısalcı olarak liseyi bitirdim ama eşit ağırlık benim için daha uygunmuş bunu ilk başta anlayamamışım.sayısalcı olarak liseyi bitirdiğim için eşit ağırlık puanım yüksek değil iyi bir devlet üni. gelmiyor vakıf üni. tercih etmeyi düşünüyorum hangi vakıf üni de işletme okusam daha iyi olur bu konuda bilginiz var mı
Merhaba Sait,
Türkiye’de maalesef tercih danışmanlığı konusunda çok bilgim yok. Ben daha çok yurtdışı konusunda bilgiliyim. Ama aklındaki üniversiteleri yazarsan belki yardımcı olabilirim.
Teşekkürler,
Canan Altındaş
Merhaba,
Ben Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde okuyorum. İngilizce, Fransızca ve Almanca’da kendimi geliştiriyorum. Belirlediğim bir eğitim yolu var ancak yazınız ilgimi çekti ve size danışmak istedim. Ceo olabilmek için mezun olduktan sonra atacağım adım ne olmalı ? Yapabileceğim diğer alternatif şeyler sizce neler olabilir ?
Merhaba,
Ben Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde okumak istiyorum. İngilizce, Fransızca ve Almanca’da kendimi geliştiriyorum. Belirlediğim bir eğitim yolu var ancak yazınız ilgimi çekti ve size danışmak istedim. Ceo olabilmek için mezun olduktan sonra atacağım adım ne olmalı ? Yapabileceğim diğer alternatif şeyler sizce neler olabilir ?
Merhaba Kerem,
Kendine belirlediğin eğitim yolu oldukça güzel. Ancak sorum şu: Hangi dalda yönetici olmak istiyorsun? Önce bu dalı belirlemeli, ve senelerce bu sektörde çalışmalısın. Eğer bir girişimci olmak istiyorsan, o zaman durum farklı. Eğer şimdiden aklında başlatmak istediğin bir proje varsa, iyice araştırmalı, girişim yapmak istediğin dalda bilgi toplamalı ve sektörden liderlerle tanışmalısın. Eğer başka soruların olursa sormaktan çekinme.
Kolaylıklar dilerim,
Ayşe Canan Altındaş
merhaba,
Bir üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümünde 1.sınıf öğrencisiyim. İyi bir şirkette işe başlayıp o şirkette yükselmek istiyorum. özellikle yabancı bir şirkette. Fakat işletme öğrencilerinin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Uluslararası ilişkiler bölümünde okuyup yönetici konumuna yükselme şansım var mı yada yatay geçiş yapmalı mıyım işletmeye ? dil konusunda ise bölümüm ingilizce. Hedefimde ise arapça ve rusça öğrenmek var. Bu diller bana pozitif bir avantaj sağlar mı ?
Merhaba Mehmet,
Yorumunu biraz geç gördüm. Öncelikle şöyle söyleyeyim, yabancı bir şirkette yönetici olmak için işletme okumak zorunda değilsin. Uluslararası ilişkiler okuyup bir şirketin Halkla İlişkiler bölümünde de yönetici konumuna yükselebilirsin. Bir uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak başka diller öğrenmen senin yararına olacaktır. Arapça ve Rusça öğrenmek de (özellikle Türkiye’de otel sektöründe çalışmak istiyorsan) sana kesinlikle avantaj sağlayacaktır. Başka bir sorun olursa bana yöneltebilirsin.
İyi Çalışmalar,
Ayşe Canan Altındaş
Merhaba
Ben ceo olmak istiyorum ama sayısalı seçmedim endistüri mühendisi olamam işletmeden gitmeye karar verdim peki işletmeden çıkınca hangi şirketlerde çalışa bilirim.
Merhaba Yunus,
Bu soruyu ben senin için tam olarak cevaplayamam, ancak hangi okulda okuduğunu ve nasıl bir ortalama tutturabileceğini söylersen sana muhtemel seçenekleri sayabilrim.
Teşekkürler,
Ayşe Canan Altındaş
Merhabalar. Ben de yazınızı okuyanlar kervanındayım. Yazılım mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Kod yazmaktan çok programları tasarlamayı, kararlar almayı seviyorum. Bu yüzden yöneticilik gibi işler yapmayı düşünmekteyim. Bu doğrultuda mühendislik diplomasının yanına açıköğretimden işletme ya da kamu yönetimi diploması almayı düşünüyorum. İletişim yeteneğim zayıf olduğundan belki bu konuda da özel bir eğitim alabilirim. Siz başka bir şey önerir misiniz? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Emrah,
Ben de Internet ve teknolojiyle haşır neşir ve bir teknoloji şirketinde çalışan biri olarak diyebilirim ki, yazılım mühendisliği çağımıza yön veren en önemli bölümlerden biri. Öncelikle bu bölümde okuduğun için gurur duymalı ve değerini bilmelisin. Sana açıköğretimden işletme veya kamu yönetimi diploması almayı önermiyorum. Neden diye sorarsan: İletişim becerileri gibi iş dünyasında ‘soft skills’ diye tabir edilen özellilkleri kendin geliştirmelisin. Bunları geliştirmede ek bir okulun, özellikle de açık öğretimin, bir faydası olacağına inanmıyorum. Tersine, eğer İngilizcen iyiyse düzenli olarak Amerika’da önde gelen teknoloji bloglarını takip etmeni öneririm: http://www.venturebeat.com http://www.techcrunch.com ve daha fazlası gibi- ki burada büyüklü küçüklü teknoloji şirketlerinin yöneticilerinin nasıl kararlar aldığını öğren. Eğer, yöneticiliğin teknik tarafını öğrenmek istiyorsan, şirketler hukukunu araştırabilirsin, okuyabilirsin. En önemlisi de, üniversiteden sonra yazılımcı olarak bir şirkete girdikten sonra, kendini sadece bir yazılımcı değil, fikirleriyle şirkete katkıda olan biri olarak konumlandırman. Unutma ki, dünyada her büyük teknoloji şirketinin bir Chief Technology Officer’ı (CTO, yani teknoloji yöneticisi) vardır ve bu kişiler CEO’yla kolkola çalışır. En önemli önerim, üniversiteden sonra işe girdikten sonra sürekli kendini geliştirip, Dünya’daki teknolojik gelişmeleri bir yazılımcı ve bir yönetici gözüyle takip edip, kendini iş hayatında sosyal olarak da geliştirmen.
Sana başarılar dilerim,
Ayse Canan Altindas
Merhaba Canan Hanım. Benim hedefim ekonomi, uluslararası ilişkiler, finans veya işletme dallarından birini okumak. Şuan lise sondayım ve aklım gittikçe karışıyor. Hangisine hangi şirketlerde daha çok ihtiyaç duyulur hangisinin yolu daha açık, iş imkanı daha yüksek bilmediğimden karar veremiyorum. Ve özellikle yurtdışında okumak istiyorum. Yazdığınız üniversitelere baktım elbette hepsi çok iyi üniversiteler fakat fiyatları akıl almaz derecede yüksek. Bana bu bölümlerde iyi, devlet üniversitesi/bölüm önerebilir misiniz? Siz üniversitede burslu okumuşsunuz, burs olanakları geniş olan üniversiteler ve bu bursu almak için gerekli olan şartlar nedir?
Şimdiden teşekkürler.
merhaba ayşe hanım ben lise son sınıf öğrencisi oldum gelecekle ilgili bazı endişeler duymaya başladım yaşıtlarım tatilin başından üniversite sınavları için çalışmalarına başladı ben ise hala ne olacağıma bile karar veremezken yazınızı okudum bilkent endüstri mühendisliği ilgimi çekti bu bölümün avrupa ikili değişim projesiyle abd de okuma fırsatım olduğunu düşünüyorum ama bu üniversitenin bu bölümüne girebilmek için yeterli olacağını düşünmüyorum çalışmalarımın çünkü 516 gibi normal üstü bir puanla alıyor bu arada normalin biraz üstünde bir anadolu lisesinde okuyorum benim için bir hayal gibi gözüküyor burası ama çok istiyorum hacettepe endüstri 431 gibi bir puanla alıyor girilmesi kolay gibi gözüküyor ama yapmak istediklerimi burada gerçekleştirebilir miyim emin değilim bilkentte okumak gibi olmaz diye düşünüyorum hacettepe endüstri bilkent gibi bir gelecek vaat edebilirmi sizce ya da benim içinönerebileceğiniz bi üniversite ya da bölüm var mı bana yardımcı olun lütfen bir hedefim olsun istiyorum ona göre çalışmalarıma şekil vermeyi düşünüyorum şimdiden teşekkürler:)
öncelikle merhaba. Ben Hacettepe Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği(ingilizce) okuyorum ve bitirdiğimde de büyük ihtimal elektronik alanında uzmanlaşmış olucam yani elektronik mühendisi olmayı hedefliyorum,bu alanda türkiye koşullarında gelebileceğim en üst mevki neresi ve CEO olmak için bu alanda neler yapmalıyım nasıl çalışmalıyım.Yazılarınız içinde teşekkürler
Merhaba Ömer,
Türkiye’de bu bölümü bitirerek uluslarası teknoloji firmalarına yönetici olabilirsin. Öncelikle, okulunu dereceyle bitirmeyi hedeflemelisin. Kaçıncı sınıfta olduğunu belirtmemişsin ancak, 2. ve 3. sınıf yazının stajlarına önem vermeli, özellikle 3. sınıfta mezuniyet sonrası girmeyi hedeflediğin bir şirketin veya biraz altında bir şirketin staj programına girmeye çalışmalısın. Bu arada TOEFL gibi İngilizce yeteneğini ölçen sınavları da 3. sınıfın sonunda yazın veya 4. sınıfta almanı öneririm. Mezuniyetten sonra işe nereden başlarsan başla, çok çalış, bir sektöre odaklan ve o sektörde kendini geliştirmeye bak. Okulunda kariyer günleri oluyorsa, bunlara katıl, hedeflediğin şirketlerden kişilerle görüş, kendini profesyonel olarak tanıt ve içeriden kartlarını al. Böylece çevreni genişletirsin ve bu şirketler CV’ni aldıklarında en azından senin ismini tanıyor olurlar. Başka soruların olursa sormaktan çekinme. Daha sonraki senelerde yüzyüze danışmanlık almak istersen, bana her zaman e-posta atabilirsin.
İyi Çalışmalar Dilerim,
Canan Altındaş
öncelikle merhaba. benimde tek hedefim iyi bir yönetici olmak bunun için endüstri mühendisliği tercih ettim fakat sınavda olan aksilikten dolayı puanım çok iyi değildi tek hedefimde endüstri müh. olduğu için sakarya uzaktan eğitim endüstriyi tercih ettim ve yerleştim bu benim için bi eksimi merak ediyorum yönetici olmamı engellermi uzaktan eğitim olması şimdiden çok teşekürler
Merhaba Vildan,
Kariyerini planlarken “yönetici olur muyum, olmaz mıyım?” dan ziyade, “kendimi ilgilendiğim alanda nasıl geliştiririm?” diye sorarak ilerlemeni öneririm. Benim bulunduğum noktadan yönetici olup olamayacağını söylemem çok zor. Ancak şunu söyleyebilirim ki, bulunduğun hiçbir konumu bir dezavantaj olarak görme, ama her zaman kendini geliştirmeye çalış. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Sevgiler,
Canan Altındaş
meraba;
Ben iyi bir ceo olmak istiyorum çoğu kişi gibi.Sayısal mı tercih etmeliyim eşit ağırlık mı sizce?İşletmeden mi yoksa mühendislik okuyuptamı iyi bi ceo olunur ? Bide eğer mühendislik okuduktan sonra kendimi iyi bir ceo olma yolunda nasıl geliştirebilirim? nerelerde çalışabilirim ?
Merhaba
Bu sene ortalamanin cok da uzerinde olmayan bir anadolu lisesinden mezun oldum ve yine ortalamanın cok da uzerinde olmayan bir üniversitede iktisat bölümünü kazandım. Bölümü kazandığımdan beri uyku uyuyamiyorum diyebilirim… sorun şu ki bölümden mezun olduktan sonra herhangi bir bankada çalışıp düşük bir gelirle hayatımı sürdürmek istemiyorum. (Genelde bölüm mezunları böyle yapıyor çünkü ) benim istediğim gerçekten uluslararası alanda güçlü bir şirkette iyi bir pozisyonda çalışabilmek. Ama bu sabancı veya boğaziçi gibi üniversitelerden mezun olmuş rakiplerimin yanında imkansız bir hayalmiş gibi kalıyor. Bundan sonra hayale kaçan değilde daha gerçekçi bir gelecek planlamak istiyorum. Size sorum şu olacak : böylesine güçlü olan rakiplerimi alt edebilmenin bir yolu var mı? Ileride gercekten iyi bir hayatim olsun istiyorum ve bundan sonra da hayallerimi gerceklestirmek icin canimi disime takip calisabilirim. Yeter ki ne yapmam gerektigini bileyim. Bu ceo olma hayalleride her genc gibi benimde hayallerimi susluyor. Bir gun bu konuma gelebilmeyi ya da bu konumun cok yakininda olmayi cok isterim. Hayallerim icin simdiden saglam adimlar atmaliyim ve bana bu konuda yardimci olursaniz cok sevinirim.
Merhaba Seda,
Hepimizin dileği iyi bir hayata sahip olmak. Lütfen senin kendini göreceli olarak diğerlerinden ‘başarısız’ görmen uykunu kaçırmasın. Hayat çok uzun bir yolculuk, ve kimsenin bir göreceli başarısı ‘ebedi’ veya ‘nihai’ değil. Dolayısıyla sana önerim, senin olabildiğince üniversitede derslerine sıkı çalışman, İngilizce’ni geliştirmen, ve yazlarını kesinlikle staj yaparak değerlendirmen. Üniversitene gelen şirketler varsa, veya başka üniversitelerde şirketlerin kariyer günleri olursa bunlara kesinlikle katılarak kendini tanıtman ve bu şirketlerden birinde iş bulmaya çalışman. Bence bu noktalara dikkat edersen istediğin noktaya gelirsin. Ancak, bu süreçte hiçbir başarısızlık veya beklediğin yerde olmama durumu, senin motivasyonunu azaltmamalı. Sana verilen her görevi/ve işi severek yapmalısın ve elinden gelenin en iyisini ortaya koymalısın. Umarım bu öneriler hayallerini gerçekleştirmede yardımcı olur.
Ayşe Canan Altındaş
Merhaba;
CEO olmak ve endüstri mühendisliği konularında internetteki hemen hemen her yazıyı ve bağlantılı konuları inceledim, bu bölümden mezun sayısız kişilerle görüştüm, kitaplar da okudum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, okuduğum bütün yazıları göz önünde bulundurursam sizin yazınız aralarındaki en samimi ve gerçekçilerinden.
Ama benim sormak istediğim şey daha farklı. Ben araştırmaya çok düşkünüm.Proje ödevlerimi hep araştırma konularından seçiyorum ve gezerek, araştırarak yeni şeyler öğrenerek; severek yapıyorum. Çevremdeki hatta yeni tanıştığım insanlardan da aynı tepkiyi alıyorum.Bir konuyu çok araştırıp da hakkında bir şey bulamayan insanlar hep bana gelip fikrimi alır. Bir taraftan internet; bir taraftan gazeteler, dergiler, kütüphaneler, yeni açılan yerler ve insanların ne oranda tercih ettikleriyle kısacası genel olarak gündemle içli dışlıyım.
Lise sondayım ve sayısalcıyım. “CEO olmak istiyorum” cümlesini kurmak ne kadar doğru bilemiyorum çünkü iddialı bir cümle olur ve birine böyle bahsetsen seni pek kale almayacağı belli bir şey. Asıl merak ettiğim bana en uygun meslek ne olabilir sizce? derslerim çok iyi ve endüstri mühendisliği bölümü seçsem CEO olabilir miyim? Yoksa sen boşver CEO ‘luğu sayısal dersleri de git gazeteci ol veya avukat ol mu dersiniz?
Merhaba Firdevs,
Kendini anlatma biçiminden oldukça olgun olduğunu gözlemleyebiliyorum. Açıkçası ben senin için böyle bir seçim yapamam. CEO olup olmayacağını da sana söyleyemem. Ama senin ilgi alanın ne? Avukat olursan da, bir gün yönetici konumuna yükselebilirsin. Gazeteci olursan da… Gündemle içli dışlıyım diyorsun, bu da sana gazeteciliğin çok uyacağına dair bana fikir veriyor. Ama bir opsiyon da uluslararası şirketlerde çalışıp danışmanlık hizmeti sunman. Orada da sektörü, pazarları araştırarak sözel kabiliyetinle birleştirerek iş yapabilirsin. Hangi lisedesin ve hangi üniversiteyi hedefliyorsun? Benimle bu bilgileri paylaşır mısın?
Sevgiler,
Ayşe Canan Altındaş
Merhaba Canan Hanım ;
Yazdığınız yazılar ve sorulan sorular beni gerçekten etkiledi ve gelecekte yapmam gerekenler hemen hemen aklımda sıralandı. Turizm şirketinde yönetici olmak istiyorum.Turizm Otelcilik Lisesi sine gitmeyi planlıyorum.Üniversitede de uluslararası ilişkiler okuyabileceğimi ümit ediyorum . İngilizceyi severek öğreniyorum. Almanca veya rusça dersleri almayıda planlıyorum .Şimdi Sİze iki sorum olucak ;1. Sİzce bu çizdiğim yol yönetici olabilmek için ne kadar doğru? 2. Çevremdekiler ceo olabilmek için okumam bitse bile şirket yöneticiliğinin aile tarafından sağlandığını veya büyük bi yatırım sonucunda olabileceğini söylüyorlar. Bu ne kadar doğru?
Şİmdiden Teşekkürler … Sorularımı yanıtlamanız dileğiyle…
Merhaba Hümeyra,
Türkiye çıkışlı büyük şirketlerin çoğu aileler tarafından yönetiliyor, o doğru (Koç, Sabancı gibi…) Ancak, bu şirketlerde farklı seviyelerde birçok yönetici var. Belki ‘CEO’ titrli kişi o şirketin sahibi aileden olsa da, diğer yöneticiler çoğunlukla böyle olmuyor. Ayrıca, senin CEO olacağın döneme kadar Türkiye’deki şirketler daha da kurumsallaşacak ve bu trend büyük ihtimalle değişecektir. Özellikle de otelcilikte kendine çizdiğin yolun doğru olduğunu düşünüyorum.
İyi Çalışmalar Dilerim,
Canan Altındaş
Merhaba ;
Yazılarınız gerçekten geleceğime ışık tuttu. Teşekkürler. Ama yinede bazı karanlık noktalar var.Ticaretle uğraşan bir şirkette ceo olmak istiyorum ve yapmam gerekenleri sıraladım. Ufak çaplı para biriktirmeye başlamalıyım. Alışveriş yaparken karın ve zararın neler olduğuna dikkat etmeliyim . Gazetelerin ekonomi sayfalarını okuyup yabancı ve türk şirketlerin yaptığı hamlelere dikkat etmeliyim.vs. vs. Üniversitede ticari şirketlerde staj görmem gerekir ingilizce şart 2. dilde almanca iyi bi seçim tamam. hepsine tamam .Peki fen lisesinden mezun olup üniversite işletme bölümü okursam ceo olabilmek için iyi bir aday olur muyum ?
Evet Nisa, olursun. Söylediğin şekilde geliştirirsen 🙂
Başarılar dilerim,
Canan Altındaş
MERHABALAR ben 4 yılık ön lisans işletme bölümü okuyorum.bu sene son senem : böyle seçmemin sebebi de daha erken yaşta yönetici veya müdür konumuna gelmek istediğimden dolayı bu yolu seçtim diğer türlü olsaydı baya uzuyacaktı 40 lı yaşları bulacaktı:) en alt kademeden başlayacağı için de bu tür yoldan gitmek daha mantıklı geldi. geliştermek ve erken başlamak erken yol alamak için bu yolu seçtim ve aynı zaman da çalışıyorum otel muhasebesinde yazları önemli olan ordaki atmosferi yaşamak ve tecrübe edinmek hele hele de kendini sevdirirsende zaten seni çağrıyorlar şimdi ön lisansı bitirdikten sonra kalabilirim.ve üst müdür veya yöneticide olabilirim baya bi tecrübe kazandım yani arkadaşlarımın çoğu bitirdi bölümü . ama iş yok tecrübe yok onlara göre çok çok tecrübeliyim diplomayıda aldığım zaman da baya bi yerelere gelebilirim .yani hiç yazları boş bırakmıyorum kendimi çünkü muhasebe ve finans alınan da kendi mi yetişremek ve yeviminli mali müşavir olamak istiyorum. inşallah olurum . yani gittiğim yol doğrumu benim doğru yoldamıyım?? sorum bu . iyi günler dilerim
İbrahim Bey,
Kendiniz adına, gittiğiniz yol doğru görünüyor.
Başarılarınızın devamını dilerim.
İyi Çalışmalar,
Canan Altındaş
Merhaba… Ben lıseyı bıtırdım sınava gırdım ama tercıh yapmadım. Gecen senekı hedefım uluslararası lojıstıktı, sımdı ıse almanca ısletme enformatıgı veya uluslararası tıcaret dusunuyorum sızce hangı bolumu secersem daha cok sektorde daha fazla fırmada calısma sansım var. Sımdıden tesekkurler…
Merhaba Canan hanim ben İstanbul Universitesi sosyoloji bolumu 1. sinif ogrencisiyim sizinle tesadufen karsilastim aslinda CEO olmak gibi bir amacim yok benim hedefim psikoloji okumak bunu da yurt disinda yapmak istiyorum Amerika İngiltere gibi egitim dili ingilizce olan ulkelerde egitim ucrerleri pahali Turkiyedeki sinav sistemiyle de okul puanimda yuklu bir kesinti olacagi icin kazanma ihtimalim dusuyor yani geriye mantiklive pahali bir secenek olan yurt disi egitimi geliyor hatami telafi etmek icin cabaliyorum acaba boyle bir durumda burs verebilen kurum veya bireyler bulabilme ihtimalim var mi? Cevabiniz icin simdiden tesekkurler.
Merhaba Büşra,
Burs konusu çok meşakkatli bir konu. “Bulabilir miyim?” sorusuna ben kesin bir cevap veremiyorum. Çünkü burs bulmak çok zor. Fullbright Türk öğrencilere burs veren kurumlardan biri, ancak sanırım onlar da lisansüstü öğrencilere destek sağlıyorlar.
Ama sana önerim şu olacak: İstabul Üniversitesi’nin psikoloji bölümü oldukça iyi. Ve sosyolojiden psikolojiye yatay geçiş yapmanın çok zor olacağını zannetmiyorum.
İyi çalışmalar dilerim,
Canan Altındaş
Merhaba Canan Hanım ben İstanbul Üniversitesi Tarih 4. sınıf öğrencisiyim ortalamamda 2.90-3.00 arası ama alanımla ilgili bi iş yapmak istemiyorum.İkinci Öğretim olduğum için üniversite yıllarımı çalışarak tecrübe kazanarak geçirdim aslında eşit ağırlık çıkışlıyım ancak yanlış yönlendirmeler sonucu bu bölümde okuyorum.Çevremde bu konuyla ilgili danışabileceğim kimse yok ve bu durum benim uykularımı kaçırıyor.Şöyle ki benim arzum özel bir şirkette ilerlemek yükselmek öncesinde yüksek lisansımı Amerika’da yapmak istiyorum şu an aklımda MBA yapmak var ama bu ne kadar mümkün tamamen hayalci mi davranıyorum eğer mümkünse master bitiminde Amerika’da iş bulma olasılığım nedir? 21 yasındayım yeniden Amerika’da üniversitemi okumalıyım İşletme,Ekonomi,Finans,Uluslararası Ticaret logistik yada ilişkiler gibi bölümlerde hangi bölümde şansım yüksek açıkçası tekrar bi 4 yıl daha heba etmek istemiyorum MBA yeterli olur mu? Tarih ile istediğim bölümler arasında çok mu uçurum var? Kafam o kadar karışık ki.Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Merhba Canan Hanim,
Bne 23 yasinda Viyana Universitresi/Uluslararasi ilişkiler ogrenciyim ve bu lisans egitimimi tmamladiktan sonra Amerikada finansla ile ilgili 9 yada 12 aylik bir egitim programin katilmayi planliyorum.Hedefim en asagidan baslayarak bir sirketin ust duzey yoneticisi olabilmek,ingilizce ve almancayada hakimim.sizce dogru yoldamiyim,yada degisime gitmem gereken seyler nelerdir?bir de son soru olarak ben uzmanlasmam gereken alani bulamiyorum,ne tavsiye edersiniz?
Merhaba Canan Hanım,
Bu websitesine tesadüfen eriştim ve dikkatimi çekti. Paylaşımları ilgiyle okudum. Jeoloji mühendisiyim, bu yıl mezun oldum. Birkaç referansım sayesinde Türkiye’nin büyük holdinglerinden birinde işe başlayacağım veya ortadoğuda ciddi projeler alan bir inşaat firmasına gireceğim. Referansım bana henüz çok genç olduğumu, ileride müdür, genel müdür hatta CEO bile olabileceğimi söyledi. Alanımda yüksek lisans yapmak istiyorum. Geçmiş yıllarda açıköğretim işletme okuyordum ancak birtakım sıkıntılar nedeniyle bırakmak durumunda kaldım. Bir arkadaşım ise uzaktan eğitim adı altında ikinci üniversitesi olarak endüstri mühendisliğine başladı. Kariyerim için uzun yol almam lazım biliyorum ancak bundan 8-10 yıl sonra CEO konumuna gelebilmem için (Sektör; inşaat veya enerji sektörü) yüksek lisansın yanında işletme okumamı mı önerirsiniz yoksa endüstri mühendisliği okumamı mı? Bu arada iyi düzeyde ingilizcem var ve yakın tarihte ikinci dil olarak rusçaya başlıyorum. Fikir ve görüşlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
Teşekkürler.
Merhaba Sercan,
Eğer amacın yöneticilikte yükselmek ise, Jeoloji yüksek lisansından ziyade, İşletme yüksek lisansı yapmanı öneririm. Jeoloji yüksek lisansı seni o konuda akademisyen olmaya hazırlayan bir yola sokar. Eğer amacın böyle bir yolda ilerlemek değilse, Jeoloji yüksek lisansının sana şu anki kariyerinde pek bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Dil seçimlerin kendi sektöründe çok iyi. Umarım hedeflediğin amaçlarına dilediğin gibi ulaşırsın. Başka bir sorun olursa bana tekrar yorumlardan veya e-posta ile ulaşabilirsin.
Sevgiler,
Ayşe Canan Altındaş
Merhaba,
Oncelikle bizlere boyle bir imkan sundugunuz icin tesekkur ederim. Amerika’da iyi bir universite’de endrustri muhendisligi okumanin bana taniyacagi imkanlar nedir? Tabii ki herseyin kisinin potansiyeliyle calismasiyla alakali oldugunu goz onunde bulunduruyorum. Ama bu cileyi cekmeye deger mi Amerika’da okumak asil ogrenmek istedigim husus budur.
Tesekkurler,
Merhabalar Canan Hanım,
Bu sene Pamukkale Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünü kazandım ve şuan hazırlığını okuyorum. Tercihlerim arasına bu bölümü koymamdaki en büyük neden, iktisat oluşu ve içinde işletme konularını da barındırıyor olmasıydı. Yukarda belirttiğiniz üzere benim de en büyük hayalim uluslararası bir şirkette başarılı bir CEO olmak. Bu nedenle önümdeki bu 5 senelik eğitim sürecinde, okul dışında da iş adamlarının, ekonomistlerin, psikoloji ve felsefe profesorlerinin yapacağı konferans ve seminerlere katılmamın gelişimime faydalı olacağını düşünüyorum. Ve ayrıca 2 veya 3. sınıfta Erasmus’tan faydalanmayı düşünüyorum. Bu derece bir gayret ve çalışma sizce beni başarıya, CEO’luğa götürür mü? Bu konuda cevabınızı heyecanla bekliyorum. Teşekkürler.
Merhabalar, ben Bilgi Üniversitesi İşletme-Ekonomi bölümünde okuyorum,bölüm birinciliğim var bölümüme de gayet ilgiliyim. Şu an ikinci sınıfa geçtim mesleğimde zirveye çıkmak için bir şeyler yapmaya ihtiyacım var mesela ekonomiyle ilgili dergileri takip etmek mi nedir sizin bana bu konuda bir şeyler önermenizi istiyorum? Ve ekonomiyle beraber hangi bölümden çift anadal ya da yandal yapmak daha mantıklı ? teşekkürler.
Merhaba
Ben Tıp Fakültesi 2.sınıf öğrencisiyim bölümümü isteyerek yazdım ama günün % 70 ini buna ayırmak bi zamandan sonra acaba hata mı yaptım düşüncesini aklımdan çıkarttırmıyor…Aslında yetenek olarak ikna kabiliyeti olan ve bir konu üzerinde münazara yapma konusunda başarılı sonuçlar çıkaran biriyim ve bu yönüm beni yeni arayışlara yöneltti…Tıpı bırakamıyorum çünkü kararımın sadece zorlandığımdan dolayı olduğunu düşünüyorum ve pes etmek istemiyorum ama aynı zamanda siyaset üzerinde de çok hevesliyim ve takip etmek çok hoşuma gidiyor o yüzden AÖF den 2 . üniversite olarak Uluslararası İlişkiler okumaya basliyacam… sizce bu hayellerimi kaybetmemek için yeterlimidir. AÖF den uluslararası ilişkiler okumak ve onun üzerinde lisans yapmak hayallerim için yeterlimi yoksa Tıpı”bir başka hayalim” bırakmak için bir uzmanla uzun uzun konuşmalı mıyım. Çok kötü araftayım 🙁
Merhabalar ;
2 sene sonra üniversiteye geçeceğim ve ODTÜ-Psikoloji bölümünde okumak istiyorum. ”Ben CEO Olmak İstiyorum” yazıda ”JP Morgan Chase’in şu anki CEO’su Jamie Dimon Tufts üniversitesinde Psikoloji ve Ekonomi okumuş.” diye bir cümle okudum. Peki ben Psikoloji okuyarak nasıl CEO olabilirim, izlemem gereken yollar nelerdir ?
Pingback: 5 Maddede Hayatta Başarılı Olmanın Yolları ()
Merhaba. Ben çukurova üniversitesi ingilizce işletme bölümünde okuyorum. Mesleğimde iyi bir kariyer yapmak için ne yapmalıyım ?
merhaba. ben lise 2 öğrencisiyim. bu sene sayısal seçtiğim için pişmanım. çünkü ne doktor ne de mühendis olmak istiyorum. seneye tmye geçmeyi düşünüyorum. ancak ne okuyacağım hakkında hiö bir fikrim yok. ceo ilk duyduğumdan beri ilgimi çekiyordu. ancak buna cesaret edebilir miyim bilmiyorum ve de bir yandan psikolojiyi de seviyorum. sizce ne yapmalıyım bana bir kaç öneride bulunabilir misiniz?
Merhaba. Ben açık öğretim işletme bölümü 3.sınıf öğrencisiyim, aynı zamanda Bir danışmanlık firmasında yönetici asistanı olarak çalışmaktayım. Bana verilen işleri en güzel şekilde yerine getirmek için elimden geleni yapıyorum fakat sanki ne kadar çalışsam da kendimi geliştirememiş gibi hissediyorum. Firmalara eğitimler veriyoruz, yapılanma projeleri yapıyoruz ben bazen çoğu şeyi anlamıyorum.Kendimi nasıl geliştirebilirim bu konuda yardımcı olur musunuz?
Öncelikle öğrenme aşkını ve işi işyerinde öğrenmek için gösterdiğin çabayı takdir ediyorum. Şunu da ekleyeyim: Bulunduğun pozisyonda yapılan işleri anlamak için zaman geçmesi gerekebilir. Hatta, şirkette çalışmaya yeni başlamış kişiler ve stajyerler bile senin yaşadığın zorlukları yaşayabilirler. Sana önerim, aklına takılan bir soru olduğunda bunu birlikte çalıştığın kişilere sormak. Ancak, bundan çekiniyorsan sana Internet’te bedava da bulabileceğin Yönetim Danışmanlığı: Meslek Rehberi kitabını öneririm. Hatta kitabın linkini burada bulabilirsin: http://vgm.sanayi.gov.tr/Files/Documents/711-25052012140110.pdf
Bu kitap oldukça kapsamlı. Tümünü bir anda okumak istemeyebilirsin. Ama aklına takılan bölümleri başlıklar halinde okuyabilirsin. Örn. önce danışmanlık nedir bölümünden başlayıp, sonra BT danışmanlığı nedir? gibi başlıkları teker teker okuyabilirsin.
Umarım bu bilgiler sana yardımcı olmuştur.
Sevgiler,
Canan
merhaba ben tobb üniversitesi iktisat bölümünde okuyorum ve ceo olmak istiyorum.aslında aklımda bir yandan mali müşavirlik var.sizce hangisi daha iyi?ve bunun yanında bölümüm ve okulum nasıl ? değiştirme imkanım var sizce değiştiriyim mi ? ceo olmak için kaç yılım gider ve kesin maaşları hakkında bilginiz var mı ? iktisat okuyup sadece bankalarda çalışmak istemiyorum kendimi başka nasıl geliştirebilirim ? bazı kişiler çok kötü bölüm herkez aynısını okuyo gibi fikirlerde bulunuyo ister istemez canım sıkılıyo sizce gerçekten öyle mi ? ne yapmalıyım nasıl ilerleyebilirim ? ceo olmam kaç yılımı alır ?cevap verirseniz çok teşekkür ederm.
Merhaba Canan hanım şu anda daha liseye gidiyorum ama kariyer planlarına başlamış bulunmaktayım ileride bir şirkette ceo olmak istiyorum ama bunu mühendislik veya işletme gibi bir bölümle değilde tıp okuyarak yapmak istiyorum sizce mantıklı bir seçim olurmu ?
Merhaba.Ben lise 3 öğrencisiyim çok iyi bir kolejde %100 bursluyum ve bu yıl tm’ye geçtim daha önce sayısaldaydım.Ancak sayısaldayken ilk 3’e giriyodum.Fakat yıl sonunda olduğumuz meslek seçimi testinde daha çok tm meslekleri çıktı bende zaten küçüklükten beri hesaplamaya bayılırım arabadayken şu kadar saatte kaç km hızla gittiğimizi falan hesap etmek hoşuma gider.Sayısaldayken olabileceğim meslek olarak bir tek endüstri mühendisliğini düşünmüştüm ancak hesaplamaya ve yönetmeye olan düşkünlüğümden dolayı bir de daha çok rahatlayacağımı daha çok kitap okuyabilceğimi kendime daha çok vakit ayıranilceğim tm’ye geçmeye karar verdim.zaten mühendis olmak için boşuna o kapkalın kimya ve biyoloji kitaplarını bitirceğime edebiyat ve coğrafyayı tercih ettim.Ancak bu sene dershanedeki hocam (dershanede bedava) olum sende kafa var tm’ciler için bir tek matematik ayırt ediciyken sayısalcılarda fende var sen onu yapabilirsin dedi ki hocamda tarihçi o yüzden kafam çok karıştı aslında ben yurt dışında özellikle kanada yada amerikada işletme ekonomi okumayı düşünüyodum fakat kafam karıştı lütfen bana yardım edin sayısala tekrar geçsem mii ????? Lütfen sorumu cevaplayın
Merhaba Canan Hanım , ben %100 burslu özel bir okulda tm’ciyim hukuk okusam sonra yurt dışında işletme bitirsem çok büyük bir avantajı olur mu yada türkiyede işletme için hangi üniversiteyi neden tercih edersiniz ? Ayrıca yurt dışında iyi bir üniversitede burslu okumak mümkün müdür ? Bursu kazanmak dil öğrenmek ve iyi bir mevkiiye gelmek için hiçbir fedakarlıktan çekinmiceğimden ve gece gündüz çalışacağımdan ve kendimi geliştirmek için aşırı çaba gösterceğime eminim
Canan hanım lütfen soruma bakar mısınız yorumunuza ihtiyacım var
Merhaba Emre,
Sorunu göremedim. Tekrar yazar mısın?
Teşekkürler,
Canan Altındaş
Merhaba Canan Hanım , ben %100 burslu özel bir okulda tm’ciyim hukuk okusam sonra yurt dışında işletme bitirsem çok büyük bir avantajı olur mu yada türkiyede işletme için hangi üniversiteyi neden tercih edersiniz ? Ayrıca yurt dışında iyi bir üniversitede burslu okumak mümkün müdür ? Bursu kazanmak dil öğrenmek ve iyi bir mevkiiye gelmek için hiçbir fedakarlıktan çekinmiceğimden ve gece gündüz çalışacağımdan ve kendimi geliştirmek için aşırı çaba gösterceğime eminim
Cevapla
Merhaba;
Şu anda lise 3. sınıftayım, meslek konusunda kararsızlıklarım başladı, bu aralar finansla ilgili konular çok dikkatimi çekiyor. İktisat,ekonomi, maliye vs. okuyanların belli bir kariyerden sonra finans uzmanı olduğunu öğrendim. İleride belli bir kariyerden sonra Wall Street de çalışmayı çok istiyorum ama bunu nasıl yapacağımı tam olarak bilmiyorum, çünkü orada çalışmak isteyen bir çok kişi vardır. Orada çalışmaya başlamak için nasıl bir yol izlemeliyim ?
Merhaba
Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi bölümünü okuyorum CEO olmak istiyorum size şansım çok mu az okuduğum bölümden CEO olabilir miyim gerçekten çok istiyorum
Ben lise 2. Sınıf öğrencisiyim. Özel bir fen lisesinde okuyorum. Yüksek bir puanla bu okula girdim. Hedefim bilişim şirketlerinde üst yöneticiliğe kadar yükselebilmek. İstediğim hemen her üniversiteye girebileceğime inanıyorum. Sizce bilgisayar mı yoksa elektronik mühendisliği mi okumalıyım. Bilişim şirketlerinin yöneticilerinin hepsi mühendis mi? Üniversiteden mezun olunca hemen bir şirkette çalışmaya başlayabilir miyim?
tavsiye edebileceginiz kitaplar var mı ceoluk ekonomi sektörler vs ile ilgili.. kendimi gelirstirmek istiyorum ve dogru kiitapları okumak faydalı olur diye dusundum
Merhaba Faruk,
CEO’luk ve girişimcilik adına başlangıç için okuyabileceğin en iyi kitaplardan birinin Susan Urquart Brown’un The Accidental Entrepreneur isimli kitabı olduğunu düşünüyorum. Kitabın Türkçesi var mı bilmiyorum ancak, dili oldukça sadece ve anlaşılabilir. Ayrıca Eric Ries’ın The Lean Startup isimli kitabı da oldukça ünlü ve girişim fikrini kapmak için ideal. Umarım bu kitaplar sana yardımcı olacaktır.
Merhaba, ben Konyadan Furkan öncelikle şunu söylemek isterim ki bu yazdıklarımı mobilden yazdığım içln maalesef fazla özen gösteremeyeceğim kusura bakmayın.Benim bu yazdıklarınızdan sonra kafamda ceoluk hakkında bir şeyler oluştu ama benim sıkıntım bir lise 3 (sayısal) öırencisi olarak üniversite eğitimime ülkemde mi yoksa yurt dışında mı tahsil etmem gerektiği?Eğer dışarda devam etmeliysem ygs lysye hazırlanmalıyım yoksa okuyacağım okula göre mi sınava girmek zorundayım? Bir diğer sorum futbola karşı her haliyle(ekonomik,sportif vb.) karşı konulmaz bir ilgim var bu alanda yükselmek istiyorum ne yapmalıyım?
Yorumunuza ihtiyacım var Canan Hanım lütfen sorumu yanıtlarmısınız
Merhaba Furkan,
Ailenin eğitime ayırabileceği bütçeyi bilmeden ben sana eğitimini Türkiye’de veya yurtdışında tamamla diyemem. Ancak 2. sorun hakkında bilgilendirebilirim: Eğer yurtdışında okuyacaksan, buradaki sınavların önemi yok. Yani hazırlanmana gerek yok. Ancak o noktada TOEFL ve SAT gibi sınavlar devreye giriyorve bunlara da uzunca bir hazırlık süreci gerekiyor. Futbolda yükselmek istiyorum diyorsun ancak ne boyutta ve futbolun hangi alanında yükselmek istediğini anlamadım. Futbolcu mu olmak istiyorsun? Yoksa takım yönetimi veya menajerlik tarzı birşey mi düşünüyorsun? Ancak bunları bildikten sonra sorunu cevaplayabilirim.
İyi Çalışmalar Dilerim,
Canan Altındaş
ODTÜ-İktisat okumak mı yoksa Psikoloji okumak mı beni ileride iyi bir şirketin yöneticisi yapabilir, ve CEO luk konusunda nasıl bir yol izlemeliyim ?