Cadılar Bayramı: Ölüm Korkumuzla Seksi Yüzleşme

Paylaş
Cadılar Bayramı Kutlamaları
Daniel Maclise tarafından resmedilmiş İrlanda’da Cadılar Bayramı kutlamaları (1832)

 

Eski bir pagan geleneği olarak başlayan Cadılar Bayramı (Halloween), Modern çağda Pagan ve Hıristiyan geleneklerinin popüler bir tatta bir araya getirilmesiyle, başta Amerika olmak üzere dünyanın her yerinde kutlanan bir bayram oldu. Amerika’da yaşamış biri olarak söyleyebilirim ki, Cadılar Bayramı, caddelerin en cıvıl cıvıl olduğu ve herkesin kostümlerinden, organize ettiği partilere ve dağıttığı şekerlere kadar oldukça ciddiye aldığı bir gün.  Kostüm partileri, oyulan balkabakları, suda elma yakalama oyunları, yakılan büyük ateşleri ve ziyaret edilen perili evleriyle Cadılar Bayramı’nın renkli, eğleneceli ve insanı gündelik yaşamının sıkıntılarından uzaklaştıran bir havası var. Yabancı veya Türk arkadaşlarınızdan belki siz de bir Cadılar Bayramı partisinden facebook’a düşen çılgın fotoğrafları göreceksiniz. Ya da gazetenizin magazin kısmında yabancı ünlülerin Cadılar Bayramı kıyafetleri dikkatinizi çekecek. Kıyafetlere baktığınızda dikkatinizi neler çekiyor? Özellikle kadınların giydiği bol dekolteli, az kumaşlı kostümler mi? Amerika’da son zamanlarda, geçmişte ölülerin anıldığı, eskiden korkutucu ama daha muhafazakar kıyafetlerin giyildiği bu bayramın neden modern zamanlarda, özellikle kadınlar için, bir fantazi aracı olarak kullanıldığı kültürel bir tartışma konusu.

Cadılar Bayramı Kostümleri
Kostümler çocuksu bir temada olduğunda bile (Edi ve Büdü gibi), dekolte ve seksilik ön planda.

Psikologlar ve sosyologlar Cadılar Bayramı’ndaki çılgın partileri ve seksi kostümleri modern çağ insanının yaşamına uygun yarattığı yeni geleneklere bağlıyor. Tarihteki düşünsel ve yüzleşmeci geleneklerin aksine, modern çağ insanı çalışma ve tüketime bulanmış hayatında gerçeklerden kaçan (escapist) ve eğlence düşkünü modern gelenekleri tercih ediyor. Bu tutum da bugün sıkça gözlemleyebildiğimiz bol alkollü ve hedonizm tadında eğlenceli yeni partilere kucak açıyor. Kadınların neden bu kadar açık giyindiğine gelince, ilk olarak geleneklerdeki hedonist tattaki değişim, ikinci olarak bu yönde değişime uygun ürünlerin hızla üretilmesi, üçüncü olarak ise psikanalist açıdan bakınca ölüm korkumuzla yeni bir yüzleşme tekniği olarak cinselliği ön plana çıkarma geliyor. Freudyen bir yaklaşımla baktığımızda, cinsellik hem ölüm korkusuyla yüzleşmek hem de ondan kaçmak için birebir bir

Cadılar Bayramı Hemşire Kostümü
”Ey okuyucu! Seni yerim!”

araç. Cinsellik aracılığıyla hayvani güdülerimizin farkına varmak, bizim aslında diğer hayvanlar gibi ölümlü olduğumuzun farkına vardırtırken, cinsellikten alınan haz ve enerji de ölüme tezat gidiyor. Psikologların vardığı sonuç ise şu, Cadılar Bayramı’nda kadınların giydiği bol dekolteli fantastik kıyafetler aslında eskiden giyilen kapalı korkunç kıyafetlere modern bir uyarlama: İkisinde de ölümle yüzleşiliyor, sadece birinde ölümü temsil eden figürlerin kendisine bürünerek, ötekinde ise ölüme tezat giden cinselliği ön plana çıkararak.

Siz seksi Cadılar Bayramı kıyafetleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Ve Türkiye’de Cadılar Bayramı daha yoğun kutlansa neler olurdu?

Cadılar Bayramı Balkabağı

Herkese Mutlu Bayramlar!

Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial