Çocuklarla Evde Kaliteli Zaman Nasıl Geçirilir?

Paylaş

 

Çocuklarla Evde Kaliteli Zaman Nasıl Geçirilir: Ebeveyn-Çocuk Oyunu

“Kaliteli zaman” terimi,  anne-babalar için oldukça tanıdık olmalı.  Bu terim meşgul anne-babaların çocuklarıyla geçirdiği vaktin, niceliğe kıyasla niteliksel açıdan daha önemli olduğunu vurgular. Çocuklarla evde kaliteli vakit geçirmenin en eğlenceli yollarından biri çocuğunuzla oynayacağınız serbest oyundur; yani oyunun içeriğini tamamen çocuğun belirlediği oyun. Peki ebeveyn-çocuk oyunu neden bu kadar önemli?

Çocuklar için anneyle ve babayla oynamak, yaşıtlarıyla veya arkadaşlarıyla oynamaktan tamamen farklıdır, çünkü …

1- Ebeveyn-çocuk oyunun, erken sosyal etkileşimi becerileri yapılandırma konusunda daha fazla katkı sağlar.

2- Ebeveynler çocuklara daha olgun ve daha çeşitli oyunlar sunabilirler. Tabii ki, bu durum yetişkinlerin dünya hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasıyla da alakalıdır.

3- Çocuklar ebeveynleriyle oynamaktan çok daha farklı bir keyif alırlar. Bebekler ve okul öncesi çocuklar incelendiğinde, çocukların ebeveynleriyle oynarken daha fazla etkileşime geçtiği görülmüştür.

4- Ebeveynler çocukla oynarken tüm dikkatlerini çocuğa ve oyuna verince, çocuk ebeveynin ilgisini birlikte yaratıcı bir şeye çekildiğini hisseder. Bu da çocuğun özgüvenini, kendi dikkatini ve odaklanma süresini artırır.

Anne-Çocuk Oyunu ve Baba-Çocuk Oyunu’nun farkları:

Çocuklarıyla oyun oynamak, ebeveynler için de yararlıdır, çünkü birlikte oyun oynamak …

Uzm. Klinik Psikolog Cansu Torun

Kaynak: Psychology Today

Facebook Yorumları
Paylaş