Dolandırıcılar Nasıl Psikolojik Hedef Belirliyor?

Paylaş

 

Canan Karatay’ın ‘hipnotize’ olup dolandırıldığı hikayesi herkesi şaşırttı.

Geçtiğimiz haftalarda, Canan Karatay’ın iki dolandırıcının kendisini saatlerce telefonda ‘hipnotize ederek’ bankadaki parasını dolandırdığı haberiyle çalkalandı. Herkesin kafası karışmıştı. Nasıl olur da ülkede tanınan, okumuş ve bilgili bir kişi, böylesine düzmece bir planın hedefi olabilirdi? İnsanları telefonda nasıl hipnotize edebiyorlardı?

Daha sonra Cüneyt Özdemir’in programına konuk olan Canan Karatay olayı anlatırken, dolandırıcıların hangi detayları kendisinden istediklerini ve kendisini nasıl psikolojik bir kurban olarak ellerinde oynattıklarını büyük bir medeni cesaret göstererek dürüstçe anlattı. Belki televizyonda kendisini izleyen birçok kişi, Dr. Karatay’ın düştüğü duruma güldü, kendisinin ‘kolay yem’ olduğunu düşündüler. Ancak her ne kadar olayın bazı detaylarından Dr. Karatay’ın durumu anlayacağını düşünsek de, bir kişi bizi korkularımızla ele geçirdiğinde işin içinden çıkmak oldukça zor olabilir.

Peki Dr. Karatay neden dolandırıcılar tarafından psikolojik hedef olarak belirlendi ve iyi bir kurban profili oluşturdu? Madde madde biraz inceleyelim:

Ev hanımları, dolandırıcılar için iyi bir hedef grubunu oluşturuyor.

1- Dolandırıcının ses tonu: Aciliyet, yardım ihtiyacı veya dolandırdığı kişinin çıkarlarını düşündüğü izlenimi veren sahte bir merhamet tonu

2- Dolandırıcının pozisyonu: Önemli bir devlet memuru pozisyonunda olmak (Polis, komiser, MİT vb.); büyük bir şirketten arıyor olmak; büyük bir yardım kampanyası için arıyor olmak

3- Dolandırılan kişiyle empati: Başarılı dolandırıcılar asla hedeflerini onları araştırmadan ve o kişi hakkında tutarlı varsayımlar yürütmeden belirlemiyorlar. 5N1K’da Cüneyt Özdemir’in de belirttiği gibi bu kişiler toplum psikolojisini, Türkiye’nin sosyolojik faktörlerini ve bireysel psikolojiyi iyi çözümlemiş kişiler. Dolandırıcakları kişiler hakkındaki doneleri iyi elde ederek, konuştukları kişi ile empati kuruyor gözüküyorlar, ve onları kendi isteklerine daha rahat ikna ediyorlar.

Peki dolandırıcıların tuzağına düşmekten nasıl kurtulabilirsiniz?

Herkese güzel günler dilerim,

Ayşe Canan Altındaş

Facebook Yorumları
Paylaş