Ebeveyn Olmak: Anne ve Babaların Çocuklarına İstemeden Verebileceği 6 Yanlış Mesaj

Paylaş

Ebeveyn olmak zor zanaat. Anne ve babalar çocukları için en iyisini dileseler de, bazen kendi geçmişlerinden kaynaklı, çocuklarına istemeden yanlış mesajlar verebiliyorlar. Ebeveyn olmak adlı bu serimizde, anne ve babaların çocuklarına ister istemez verebileceği 6 yanlış mesajı paylaştık.

1.Anne-Babalar ne diyebilir?: “Geleceğe odaklan. Elde edeceğin başarıları düşün.”

Ebeveyn Olmak: Anne ve Babaların Verdiği MesajlarBunun yerine ne denilebilir?: “Bugüne yatırım yap, gelecekte de işine yarayacak.”

Sürekli geleceği düşünen bir zihin, daha yoğun kaygı ve korku duymaya eğiliminde olur. Çocuklar bugünde kalabilmeyi öğrenirlerse, ileride daha başarılı olma ve hayattan daha fazla keyif alma ihtimalleri artar. Çünkü insanoğlu daha az kaygı ve stres altındayken daha hızlı öğrenir, daha yaratıcı düşünebilir ve problemlere daha etkili şekilde çözüm getirebilir. Bu yüzden çocuklarda o an için üzerinde çalışılan hedeflere odaklanmak daha iyidir. O hedefler tamamlandıktan sonra sıradaki hedefe yoğunlaşılabilir.

2. Anne-Babalar ne diyebilir?: “Stresten kaçış yok, kendini zorlamaya devam et.”

Bunun yerine ne denilebilir?: “Kendini rahatlatmanın yollarını ara.”

Biz yetişkinler stresi başarılı bir hayatın kaçınılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Çocuklara da bir programdan diğerine koşturdukları, oyun oynamaya neredeyse hiç zamanlarının kalmadığı, dolu ajandalardan oluşan bir hayat sunuyoruz. Bu yüzden her şey performansa dönüşüyor: çocukların notları, kadınların anneliği, babaların babalığı. Sanki ancak yaşamlarımızı bir nebze olsun sadeleştirdiğimizde, işten/okuldan arta kalan zamanlarda  yapılan yoga ve meditasyon veya oynanan oyunlar bizi yumuşatmaya başlayacak.

3. Anne-Babalar ne diyebilir?: “Kendini sürekli meşgul tut.”

Bunun yerine ne denilebilir?: “Hiçbir şey yapmamanın keyfi ayrıdır, o zamanları iyi değerlendir.”

Çocuklar için sıkılabilmek önemli bir beceridir. Sıkılan çocuk kendini oyalamanın yollarını arar ve yaratıcılık o noktada devreye girer. Ancak yoğun ajandası olan çocukların sıkılmaya pek zamanları olmaz, ajandaları gereklilik kipleriyle doludur. Hal böyle olunca tükenmişlik hissi, çocukluk döneminde ilk sinyallerini vermeye başlar. Bu yüzden çocuklarınıza düzenli şekilde boş zaman bırakın, onları tanımlayan şeyler sadece yaptıkları olmasın. Çocuğunuzun kendi istediğini yapmasına izin vermek onun kendini tanıması ve kendisiyle ilişki kurması açısından da çok önemli olacaktır.

4. Anne-Babalar ne diyebilir: “Güçlü yanlarını ön planda tut.”

Bunun yerine ne denilebilir?: “Hata yapmaktan ve risk almaktan çekinme, her alanda iyi olman gerekmiyor.”

Ebeveynler çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak için çoğunlukla çocuklarının başarılı olduğu bir alanı seçip o alanda devam etmesini isterler: ‘sporcu çocuk’, ‘sözelci kız’ gibi. Fakat Stanford Üniversitesi’nde Carol Dweck tarafından yapılan bir araştırma, bu tutumun çocukların tüm benliğini kapladığını, bu yüzden yeni şeyler denemekten veya daha az başarılı olduğu aktiviteleri yapmaktan kaçındıklarını ve başarısızlıklarla, engellerle yüzleşEbeveyn Olmak - Çocuklara Öğütlertiklerinde kendilerini daha kaygılı ve depresif hissetme eğiliminde olduklarını gösteriyor.

Peki ebeveyn olarak ne yapabilirsiniz? Çocuğunuzu güçlü ve güçlü olmayan yanlarıyla kabul etmeye çalışın, çünkü çocuğunuz bir bütün. Onun başarılarını takdir etmekten kaçınmayın, ancak tek gündeminiz de başarılı olduğu alanlar olmasın. Yeni ve farklı deneyimleri denemesi konusunda onu teşvik edin.

    1. 5. Anne-Babalar ne diyebilir?: “Zayıflıklarının farkında ol, yumuşak olma.”

Bunun yerine ne denilebilir?: “Kendine iyi davran.”

Kendimizin farkında olmak, kendimizi arada bir eleştirmek ama bu süreci yoğun sabotaja dönüştürmemek ideal plandır. Ancak daha çok zayıflıklarımıza odaklanırsak, güçlü yanlarımızı görmezden gelme ve kendimizi sabote etme eğiliminde oluruz. Bu yüzden çocuğunuza zayıf yanlarını saklamasının gerekmediğini, güçlü olduğu alanlar ile zayıf olduğu alanların kendi içinde bir denge oluşturduğunu vurgulamayı unutmayın. Ona başarabileceği sorumluluklar verin, her alanda sonuçtan ziyade çabasını takdir edin.

6. Anne-Babalar ne diyebilir?: “Kurtlar sofrasına dönmüş bir dünyada yaşıyoruz. Her zaman birinci olmaya bak.”

Bunun yerine ne denilebilir?: “Başkalarına karşı merhametli ol.”

Adam Grant Ver ve Al adlı kitabında çevremizdeki kişilere karşı özenli davrandığımızda ve destekleyici ilişkiler (iki taraf için de) yarattığımızda, uzun vadede daha mutlu ve başarılı bir insan olabileceğimize değiniyor.

Çocuklar doğal olarak şefkatli ve kibardırlar. Psikolog Jean Twenge Ben Kuşağı adlı kitabında, genç insanların giderek daha fazla ben odaklı olmaya başladıklarına yer verir. Bu yüzden ancak doğuştan gelen ötekinin hislerine özen göstermeye ve kendimizi ötekinin yerine koymaya devam etmek kurtlar sofrasına dönen bu dünyayı yaşanabilir hale getirebilir.

Uzm. Klnk. Psk. Cansu Torun

Kaynak: Psychology Today-6 Pieces of Bad Advice We Give Kids

Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial