En Ilginç Psikoloji Kitapları

Paylaş

 

Blogumuza yorumlardan ve sosyal medyadan en sık düşen sorulardan biri, psikoloji ile ilgileniliyorsa hangi kitapların tavsiye edildiği ile ilgili. Bu yazıda, psikolojiyi özellikle başlangıç seviyesinde merak edenlere hem kendimin, hem de çevremden kişilerin okuduğu ve tavsiye ettiği kitapları derledim. Kimi psikoloji hakkında bilgiler içeren, kimi ise roman ve hikaye türünde olan bu ilginç psikoloji kitapları’nı zevkle okuyacağınıza inanıyorum.

Psikoloji’ye 0’dan başlangıç yapıyorsanız…

DK Yayınları’ndan Psikoloji Kitabı, sizi ünlü psikoloji kuramcılarıyla, onların teori ve bulgularıyla tanıştıracak renkli bir kitap. Kitabın renkli ve resimli baskısı, hem kitabı kolayca okunabilir kılıyor, hem de psikologların araştırma ve deneylerini zihninizde daha kolay canlandırmanıza yardımcı oluyor.

“Psikolojik bir roman arıyorum.” diyorsanız…

Ünlü psikanalist Irvin Yalom’un romanları Divan ve Nietzsche Ağladığında psikoloji ve psikanalize ilgi duyan herkesin okuması gereken eserler. Divan, terapist ve danışan/hasta arasındaki ilişkiyi inceleyen sürükleyici bir roman. Nietzsche Ağladığında ise Freud ve Breuer arasındaki baba-oğul ilişkisine benzer profesyonel ilişkiyle ilk tohumları atılan psikanalizin başlangıcına dair bir roman. İki roman da kişiyi psikanalizin temelleriyle yaratıcı bir yolla tanıştırması açısından son derece ilginç. Okurken ‘psikanaliz’ adlı felsefe, klinik yaklaşım ve bilime dair ilgi duyacak, belki kendi psikanalitik yolculuğunuz için ilk adımları atmış olacaksınız.

“Bilişsel ve deneysel psikolojiye ilgi duyuyorum.” diyorsanız…

Amerikalı ünlü nörolog Oliver Sacks’ın gerçek vakalardan oluşan ve hayret uyandıran Müzikofili adlı kitabını okumanızı tavsiye ederim. Yine ünlü psikolog Daniel Goleman’ın Duygusal Zeka adlı kitabı da duygusal zekaya dair psikolojik araştırmaları, psikoloğun kendi gözlemlerini ve bulgularını harmanladığı oldukça sürükleyici bir kitap. Bu iki yazarın diğer kitaplarını eğer bilişsel psikoloji ve nöroloji alanına ilgi duyuyorsanız, kesinlikle okumalısınız.

 

“Klinik psikolojide yüksek lisans yapmak istiyorum. Neler okumalıyım?” diyorsanız…

Metis Yayınları’nın Ötekini Dinlemek serisi özellikle psikanalitik-psikodinamik bakış açısıyla terapi yapmayı hedefleyen klinik psikoloji adayları için güzel çevirileriyle eşsiz bir seri sunuyor. Serideki kitaplar Freud’dan Kohut’a, Melanie Klein’dan Margaret Mahler’e psikanalitik teorinin yapı taşlarını koymuş kuramcıların ve klinisyenlerin ana yapıtlarından oluşuyor. Ancak bu okumalar teoriye çok yakın olmayan kişilere ağır gelebilir. Eğer daha yumuşak bir geçiş yapmak istiyorsanız…

“Psikanalitik-psikodinamik kurama giriş yapmak istiyorum.” diyorsanız…

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkmış, Freud ve Sonrası, Irvin Yalom’dan Bağışlanan Terapi ve Engin Geçtan’dan Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar adlı kitapları önerebilirim. Bu kitaplar teoriyi ilgili okurlara akıcı bir dille anlatır ve sonrasında klinik psikoloji alanında eğitime girişte iyi bir temel hazırlar.

Siz de blog ve facebook yorumlarında psikoloji hakkında okuduğunuz ve beğendiğiniz kitap tavsiyelerini paylaşın!

Psk. Ayşe Canan Altındaş

Facebook Yorumları
Paylaş