Hayalinizdeki İşin Peşinden Koşmak İçin 5 Sebep

Paylaş

 

Hayalinizdeki İşÖzellikle üniversitenin son senesinde eğitimine devam etmeyen herkesi gelecekle ilgili korkular kaplar: ¨Acaba hayalimdeki iş nedir?¨ ¨İşim hayatımı ne kadar değişterecek?¨ ¨Maaşım ne olacak?¨ ¨Ya ailemin/arkadaşlarımın/çevremdekilerin beğenmediği bir işim olursa?¨ Ve bitmek bilmez üniversite sonrası kariyerle ilgili bir sürü başka endişe… Ve bu endişelerin hepsi anlaşılır. Kimimiz hayatımız boyunca ne yapmak istediğimizi çok iyi bilebiliyorken ve rahatça o adımda ilerliyorken, kimimiz tutkulu yapacağımız işi bulmayı hayat boyu sürecek bir macera haline getirebiliyoruz. Sizinki nasıl bir yolculuk olacak bilemeyeceğim ama işte sizlere hayalinizdeki işin peşinden koşmanın 5 sebebi:

1. Ne olursa olsun bir işe ihtiyacınız olacak. Evet, ilk koşul bu elbette. Para istediğimiz şeyleri elde etmek için (statü, tatiller, ekonomik özgürlük, bir çift ayakkabı vs.) 2. dereceden bir ödül (secondary reinforcement). İşe gitmek malesef ki yoklaması alınmayan, sonradan çalışıp sınavdan A alabileceğimiz bir üniversite dersi değil. Dolayısıyla sevmediğiniz ve hayatınızı kahreden bir işte çalışıyorsanız bu hayatınızın tamamını etklieyecek.

2. İşiniz hayat stilinizi belirler. Saat kaçta kalktığınızdan tutun da, akşamları kendinize ne kadar İşten hayata vakit ayıramıyorum.vakit ayırabileceğinize kadar işiniz hayatınızı etkileyecek. Evinizden çok uzak bir ofiste çalışıp saatlerinizi yolda kaybediyorsanız, bu ya sizin kabullendiğiniz bir fedakarlık, ya da hayatınızı kabusa çeviren ağır bir sorumluluktur. İşlerimiz bizim kim olduğumuzu tam anlatmasa da, yine de arkadaşlarımızla yaptığımız sohbetlerin çoğunluğunun içeriğini oluşturacak kadar hayatımızda önemli bir yeri var. Sizin yaşamdan beklentilerinizi (işe kısa yolculuk/az stres/çok yüksek maaş/kendini geliştirme imkanı) karşılamayan bir işte hayatınızı sürdürmek sadece yaşam isteğinizi alıp götürecektir.

3.Bazı insanlar sizi ne olursa olsun eleştirecekler. Ve belki de bu kişilerin başında aileniz gelecek. Tabii ki bizlerin eğitimine, işe kadar olan yaşamına büyük paralar dökmüş ailelerimizi mutlu edecek bir işimiz olsun isteriz. Ancak iş hayatının ilk birkaç senesinde bu iş seçimimizin ne olduğuna dair önemli bir faktör olsa da, iş hayatını (ve kendimizi) tanıdıkça inatla sadece ailenin istekleri doğrultusunda bir kariyere yönelmek zamanla aileyle olan ilişkiyi de gerginleştiren bir hal alabilir. Sizi iş seçiminiz için yargılayan insanlar aile dışından bireyler olduğu anda kulaklarınızı tıkayın, çünkü onlar zaten büyük ihtimalle siz ne yapsanız sizi yargılayacak insanlardır.

4. İşle ilgili istekleriniz arayışınız sırasında değişebilir. Belki de üniversitenin hemen sonrasında aklınızda ideal bir iş var: hip bir ofis, yüksek maaş, ofiste iyi bir sosyal ortam, vs. Ancak iş hayatına atıldığınız anda sizin beklentilerinizle gerçeklerin uyuşmadığını, veya zamanla beklentilerinizin değiştiğini farkedebilirsiniz. Elbette bir işten ötekine geçmek zamanla sizin işe alınabilirliğinizi de azaltsa da, belki de bu aklınızda kendinize ait bir iş planı oluşturmak veya asıl kariyer hedefinizi iyi belirlemek için gerekli de olabilir.

 

İş Yerinde Kıskançlık
Neden siz kısa kibriti çekmiş olun ki?

5. Başka birinin başarısını kıskanmak istemezsiniz. Yaşınız ilerledikçe sevdiği işin peşinden koşup başarılı olmuş bir insanı görüp ¨Ben de bunu yapabilirdim.¨ demek belki de sizi orta yaş krizine en hızlı biçimde teslim edecek hislerden biri olacaktır. Başarısız olmak sonunda başarıya kavuşmanın bir parçası. Başarısızlıktan korkmak eğer sizi yapmak istediğiniz işin peşinden koşmanızı engelleyen bir sebepse Larry Smith’ten, TED’de yayınlanmış Harika Bir Kariyeriniz Olmak İçin Neden Başarısız Olacaksınız adlı konuşmayı dinleyin. Ve unutmayın, Calvin Coolidge’in dediği gibi:

¨Bu hayatta hiçbir şey kararlılığın yerini tutamaz. Yetenek çözüm değil, bir sürü yetenekli ama başarısız insan var. Dehalık çözüm değil, ‘Hakettiğini bulamamış deha’ neredeyse bir deyim olmuş dilimize. Eğitim de anahtar değil, dünya bir sürü eğitimli fiyaskoyla dolu. Ama kararlılık ve istikrarlılık. Bu iki özellik başarıya kadirdir.¨

Facebook Yorumları
Paylaş

5 YorumOn Hayalinizdeki İşin Peşinden Koşmak İçin 5 Sebep

  • Nice post. I went through the post I found it very informative and useful. Thanks for sharing.

  • Blogunu çok beğendim. Takibe aldım!

  • Başka bir harika yazı için teşekkürler . Nerede herkesten yazma böyle mükemmel bir şekilde bu tür bilgileri alabilir miyim? Haftaya bir sunum var , ve ben böyle bilgi içinbak gidiyorum. en içten dileklerimle

  • Hayalindeki işin peşinden koşmak için bütün sebepler harika bir şekilde sıralanmış. Fakat en önemlisi hayalindeki işin ne olduğu kararına varma olayı! Bu karara nasıl varılmalı? Yeteneğinin peşinden mi koşmalısın yoksa okuduğun hatta okudukça sevmeye başladığın bölümüne mi odaklanmalısın. İkisi birlikte elbetteki yürütülebilir ama birine daha profesyonelce yaklaşmak kaydıyla. Belki de hayatındaki her olasılık için ayrı ayrı çaba sarfedip(aynı anda) ilk kapının hangisine açılacağını beklemeli. Kadere bu kadar güvenilmeli mi o da ayrı bir soru tabi! Yani bu yazıyı böyle sonsuza kadar uzatabilirim, sonunda da yine bir karara varamam büyük ihtimalle 🙁 Önümde düşünmek için iki yıl daha var belki ama zaman harekete geçmeyi bekleyemeyecek kadar değerli. İçimi yine bu bloga döktüm. Bu harika yazıların için çok teşekkürler Canan Altındaş! düşünüp karar verme evremi bir nebzede olsa hızlandırıyorlar.

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial