Her Ilk Sene Üniversite Öğrencisinin Bilmesi Gereken 10 Şey (İlk 5)

Paylaş
Evet, hayalinizdeki üniversiteye girdiniz. İlk seneniz ve sizi kaygılandıran iki şey var: ödevler ve popüler/sevilen biri olmak.

Anne ve babalarınız ise sizi yurdunuza güvenli, tek parça halinde bıraktı. Ama onlar da üniversitenin özgür ortamında size neler olacak diye merak ediyor. ”Çocuğum aç kalacak mı?” ”Ya kötü ortamlara girerse?” ”Stresten psikolojisi bozulursa?”

Bunların hepsi anlaşılır endişeler. Ancak yetişkin hayatına attığınız bu ilk adımda hem ailenizin hem de sizin öncelikler arasında olması gereken birşey daha var: paranızı nasıl harcayacağınız. Üniversiteyle gelen özgürlükle, kredi kartı masraflarının size ailenizin ayırdığı bütçenin çok üstüne çıkabilir.

Üniversitede yetişkin hayatının en önemli sorumluluklarından biri olan bütçe idaresini bir alışkanlık haline getirirseniz, mezuniyetten sonraki hayata bir adım önde başlamış olursunuz.

1. Tam anlaşmaya varın. Ailenizle kimin hangi masrafları ve nasıl ödeyeceğini önceden belirleyin. Örneğin, Erasmus veya başka bir yurtdışı programına katılıyorsanız oradaki günlük harcamalarınızı siz mi aileniz mi ödüyor anlaşın.

2. Bir bütçeniz olsun. Kategorilerle harcamalarınızı belirleyin. Örneğin: kıyafet, yemek, benzin, ders kitapları… ve her ayın sonunda ailenize ne kadar kategoride harcama yaptığınızı gönderin. Böylece aileniz de harcamalarınıza bir göz atıp ne kadar harcama yaptığınızı kontrol edebilir.

3. Farklı hesaplar açın ve dikkat edin. Bir checking account (harcama hesabı) bir de savings account (tasarruf hesabı) açtırın. Haftada bir kez bu hesaplara bir göz atmayı Facebook’a bakmak gibi alışkanlık haline getirin. Bu hesaplardaki harcamaların size ait olduğundan emin olun. Özellikle Amerika’da kimlik hırsızlığı çok yaygın ve insanlar sizin hesabınızla alışveriş yapabiliyor. Ya da, önce size ‘Free’ diye sunulan bir hizmet kart bilgilerinizi aldıktan sonra her ay düşmeye başlıyor. Eğer bir şirket bunu sizden habersiz yaparsa, bilin ki irtibat numarasını arayıp, uzunca bir tartışmadan sonra olsa bile, bu harcamaları sildirme hakkınız var.

4. Hatalarınızdan öğrenin. Hatalar olacak, kendinizi bunun için yerden yere vurmaya gerek yok. Özellikle Amerika’da debit kartınızdan hesabınızdakinden çok harcama yapabilirsiniz veya kredi kartı borcu ödemelerinizi geciktirebilirsiniz. Bu hatalar için kendi kendinizi yemeyin. Nerede hata yaptığınızı görüp bir daha tekrarlamamak için dikkatli olun. Örneğin debit kartınızın limitini geçiyorsanız, bir çok bankada olan ‘Notify me by e-mail’ (e-maille hatırlat) özelliğini kullanıp, her gün banka hesabınızda ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.

Kredi kartı ödemelerinizi de banka hesabınızdan otomatik ödemeye almak akıllıca bir çözüm.

5. Kredi kartı bir zorunluluk değil. Bilin ki bir çok insan kredi kartı olmadan da yaşayabiliyor. İlla ki kredi kartım olsun diyorsanız, tüm harcamalarınızı bu karta yüklemeyin. Bilin ki kart borçlarınızı zamanında ödemeyi alışkınlık haline getirmek sizi erken yaşta olgunlaştıracaktır.

Facebook Yorumları
Paylaş

3 YorumOn Her Ilk Sene Üniversite Öğrencisinin Bilmesi Gereken 10 Şey (İlk 5)

  • Yine faydalı bir yazı, sayenizde bilgilenmeye devam ediyoruz teşekkürler. Ama bu konuda sormak istediğim bir şey var. ABD’de ev kiraları veya diğer ödemeleri çekle yapmamız gerekiyormuş. Bunun doğruluğu nedir? Ya da böyle bir şey var mıdır? 🙂

    • Merhaba Berk, güzel yorumun için teşekkürler. ABD’de de ev kiralarının çekle ödendiği doğru. Türkiye’de çek sistemi ne kadar artık eski ve güvenilmez bir sistem olarak görülse de, Amerika’da hala çok yaygın. Ben de üniversitede ev kiralarımı çekle ödedim. Bu Amerika’da hiç sorun olmuyor çünkü zaten bir bankada para hesabı açtırdığın anda banka sana kullanman için bir çek defteri veriyor zaten. Bu çekleri gayet güvenilir bir biçimde hem kira ödemesi gibi büyük ödemelerde hem de başka alışverişlerde rahatça kullanabiliyorsun.

    • Cevapladığınız için teşekkürler.

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial