Iyi Bir Çocuk Yetiştirmek Için 6 Adım

Paylaş

 

Modern zamanlarda anne-babalar için hızlı yaşamanın getirdiği zorluklardan biri de, çocuklarını topluma faydası olacak, iyi, ve ruhsal olarak sağlıklı bireyler olarak yetiştirmek.

Iyi Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir?Teknolojik aletlerin aileler tarafından çocuklarına en rahat tedarik edilen ‘oyun ve oyuncak’ olduğu bir zamanda, aileler bazen “Acaba çocuğumuzun geleceği için yanlış bir şey mi yapıyoruz?” diye kendilerine sık sık sorabilir. Ancak belki de çocuklarımızın eline cep telefonlarını veya iPadleri vererek onların ‘daha uslu’ davranmasını sağlarken, biz de kendi teknolojik oyuncaklarımızla oynamak için kendimize vakit ayırmak istiyoruz.

Yine de, ebeveyn-çocuk ilişkisinin nesillerdir değişmeyen bazı yönleri var ki, bunlar topluma faydalı, mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirme yolunda pek değişmiyorlar. Bu yazıda Harvard Üniversitesi’nden araştırmacıların iyi, nezaketli ve anlayışlı çocuklar yetiştirmek için gereken 6 adımı sizlerle paylaşacağız.

1) Çocuklarınızla vakit geçirmek için özel zaman ayırın.

Bu belki de yapacağınız tüm her şeyin temelini oluşturan öge. Ancak çocukla vakit geçirmek nedir, isterseniz onu da detaylandıralım.

Çocuğunun fotoğrafını instagram'a koyan anneÇocukla vakit geçirmek, siz Starbucks’ta oturup telefonunuza bakarken, onun da kendi iPad’i veya oyuncağıyla oynaması değildir.

Çocuğunuz birlikte olduğunuz zamanlarda başta size ilgisiz olsa bile, oynadığı oyunu zaman içinde sizinle paylaşmak isteyecektir.

Çocuğuyla vakit geçiren babalarÇocuğunuzla vakit geçirirken, onunla iki yetişkin gibi karşı karşıya oturup konuşmayı beklemeyin. Bırakın çocuğunuzla geçirdiğiniz vaktin aktivitesini çocuğunuz belirlesin, ve siz de ona uyum sağlayın. Tabii burada önemli bir kural var, çocuğunuz kırıcı ve yıkıcı oyunlar ve davranışlar sergilemeyi tercih ediyorsa kesinlikle sınır çizmelisiniz. Böyle bir durumda yapılandırılmış oyunlar (Monopoly, Connect4, Kızma Birader gibi) daha tercih edilebilir.

2) Eğer çocuğunuzla ilgili bir durum sizin için önemliyse, bunu ona belirtin.

Çocuğuma kötü davranmak istemiyorum

Çocuğumla Nasıl Konuşabilirim?Anne ve babalar çocukları olmadan konsültasyona geldiklerinde sık sık çocukları ile ilgili endişelerini dile getirirler. Ancak, çocuk odada onlarla birlikte bulunduğu zaman durum büsbütün farklıdır. Anne-baba psikologla birebir görüşmelerinde çocuğu hakkında konuşabilirken, çocuk odada olduğu zaman genelde ona kızarlar. Eğer çocuğunuzla ilgili bir durum sizi endişelendiriyorsa, bunu ona belirtmekten çekinmeyin. Bu, okul veya akademik performansı, arkadaşlık ilişkileri veya sizinle birebir ilişkisi ile ilgili bile olabilir. Çocuğunuzla yakınsınızdır ancak sizin zihninizi okuyamaz. Bir kızgınlık anında yaralayıcı bir söz söylemek yerine, endişenizi dile getirmek için çaba sarfedin.

3) Çocuğunuza meseleler yapıcı bir şekilde nasıl çözülür, gösterin.

Örneğin çocuğunuz okulunda bir öğretmeniyle anlaşmazlık yaşıyor. Böyle bir durumda ilk yapacağınız ne olur? Öğretmene kızgınlıkla gidip bağırır mısınız? Yoksa, biraz düşünüp çocuğunuza öğretmeniyle görüşeceğini mi söylersiniz? Eğer 2. şıkkı tercih ediyorsanız, siz sorunlara yapıcı bir biçimde yaklaşıyorsunuz demektir. Böyle bir durumda çocuğunuza atacağınız adımları da anlatın. Örneğin, “Oğlum ben uygun bir zamanda öğretmeninle gidip bu konuyu konuşacağım ve neden böyle olduğunu anlamaya çalışacağım. Sonra onunla konuştuklarımızı sana da anlatacağım. Eğer bu durum iyileşmiyorsa, belki sınıfını değiştirmeyi düşünebiliriz.” gibi.  Gördünüz mü, siz de konuya yapıcı yaklaşınca, atacağınız adımları çocuğunuza aktarabildiniz.

4) Yardımseverliği ve minnet duymayı hayatınızın bir parçası yapın.

 

Evde çocuklar varken ev işi yapmak

Çocukla Ev İşi YapmakEvde tüm işlerin sizin üzerinize kaldığını mı hissediyorsunuz? Çocuğunuz siz iş yaparken sizi rahatsız mı ediyor? Öyleyse, çocuğunuzu da eve katkıda bulunmanın bir parçası yapın, hem de birlikte vakit geçirmiş olun. Belki başlarda onlara küçük temizliklerin nasıl yapılması gerektiğine dair yardımcı olmanız gerekecek, ancak onlara göstermekten üşenmeyin. Çünkü böylece çocuğunuza hayatı boyunca kullanabileceği beceriler de vermiş olacaksınız. Tabii çocuğunuza yaptığı yardımlar için teşekkür etmeyi ihmal etmeyin.

5. Çocuğunuzun yıkıcı duygularına dikkat edin.

Harvard’lı araştırmacılar, “Başkalarını düşünme kapasitemiz, kendi suçluluk, utanç, haset, kıskançlık ve benzeri negatif duygularımız tarafından engellenir.” diye belirtiyor. Çocukların bu duyguları isimlendirebilmesi, ve bir yetişkin eşliğinde çözüme götürebilmesi önemlidir. Ayrıca, bu duygular çok taştığında, çocuklara sınır çizebilmek, onların güvenliğini ve iyiliğini düşündüğümüzü göstermemiz açısından önem taşır.

6. Çocuklarınıza büyük resmi gösterin.

Neredeyse tüm çocuklar kendi yakın çevrelerindeki kişilere (aile bireyleri, akrabalar, yakın arkadaşlar) iyi davranırlar. Ancak kendi çevreleri dışındaki insanlara nasıl davranacaklarını bilemeyebilirler. Sokakta çocuğunuzun bir dilenciyi veya engelli bir insanı gördüğünde verdiği ilk tepkiyi düşünün. Önce ona merakla bakar, kendisinin o kişiden farklı olduğunu anlar, ve o kişiye nasıl davranacağını kestirmeye çalışır. Hatta bazı çocuklar diğerlerinden hızlı davranırlar, ve farklının yarattığı kaygıyı azaltmak için o kişiyi etiketler: “Aa anne bak, farklı biri. Onun kolu yok.” gibi. Çocukların yaptığı bu tip şeylerin çok zalimce olduğunu düşünürüz çoğu zaman. Ancak, çocuğun bu etiketlemeyi yaparak amaçladığı kendi kaygısını azaltmaktır. Dolayısıyla burada anne-babanın da farklılığa verdiği tepki çok önemli. Çocuklarınıza iyi dinleyiciler olmaya, farklıyı merak etmeye ve kendisini başkasının yerine koyabilmeye teşvik ederseniz, empati duyabilme kapasitesi gelişecektir.

Ancak bazen biz yetişkinler olarak bile bu bahsettiklerimizi yapmakta zorlanabiliriz. Böyle bir durumda, ailedeki tüm bireylerin birlikte görüldüğü bir uzmanın yönettiği aile danışma seansları, hem sizin hem de çocuğunuzun ruh sağlığı açısından çok faydalı olacaktır.

Seanslar hakkında bilgi almak için, bilgi@pavlovspartner.com‘a e-mail atabilir veya linkteki formu doldurabilirsiniz.

Herkese güzel günler dilerim,

Psk. Ayşe Canan Altındaş

 

 

Facebook Yorumları
Paylaş

1 YorumOn Iyi Bir Çocuk Yetiştirmek Için 6 Adım

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial