MBA Başvuruları Hakkında ‘Insider’ Bilgiler #3

Paylaş

 

Bir önceki yazımda (MBA Başvuruları Hakkında ‘Insider’ Bilgiler #2) top-tier okullara başvurmak isteyen öğrencilerin GMAT skorlarının yaklaşık 700 civarında olması gerektiğini belirtmiştim. Şunu da belirtmeliyim ki, başvuran kişinin okuldan uzak kaldığı yıllar arttıkça, ad-comlar GMAT skorunu başvuranın akademik becerilerini yansıtan en önemli kıstas olarak alıyorlar. Dolayısıyla, başvuran kişinin üniversiteden mezun olduğu sene ne kadar geçmişteyse, not ortalamasının (GPA) önemi azalıp, GMAT skorunun önemi artıyor.

Geçmiş Kariyerin MBA Başvuruları’ndaki Önemi

Okullar için mezun olan öğrencilerin işe alınabilirliği, okul sıralamalarında öne geçmede en önemli kriter. Dolayısıyla okullar, başvuran kişinin geçmiş kariyerine bakarak onun işe alınabilirliğini ölçüyor. Başvurularda başvuranın kariyerine dair önemli noktaları teker teker inceleyelim:

MBA Başvuruları için En İyi Amerikan Şirketleri

  • Apple, Google, JP Morgan, Boston Consulting Group, McKinsey, P&G ve Unilever tarzı uluslarası şirketlerde çalışmış olmak. Özellikle de bu şirketlerin işe alım süreci son derece zorlu olduğundan, ad-comlar bu şirketlerde çalışmış kişilerin zaten önceden başka kurumlar tarafından özenle ‘seçilmiş’ başvuranlar olduğunu biliyorlar. Dolayısıyla bu kişilerin MBA sonrası işe alınabilirlikleri de yüksek.
  • Akılcı ve mantıklı bir kariyer yolu çizmiş olmak. Çok sık iş değiştirmiş olabilirsiniz. Ama CV’nizde ve essaylerinizde bu iş değişiklerinin sebeplerini akılcı ve pozitif bir biçimde ifade ederseniz sorun olmaz. Ad-comlar kariyer geçmişinize baktıklarında mantıklı bir yol görmek istiyorlar.
  • Okulun programıyla sizin uyumunuz. Örneğin, Northwestern’da üretim ve dizayn odaklı MMM programı, Harvard’ın Entrepreneurship (Girişimcilik) tracki, Carnegie Mellon Tepper Bussiness School’un technology leadership (teknoloji liderliği) tracki geçmiş kariyerinde bu programların içeriğiyle paralel bir yol çizmiş ve kariyer hedeflerini bu programlar üzerinden daha kolay gerçekleştirebilecek kişileri isterler.
  • En önemlisi: Top-tier programlara başvuran kişilerin çalışma tecrübesi 4-5 senedir. Minimum ise 2 sene olması gerekir. Bazı programlar, Stanford ve Carnegie Mellon gibi, 2 seneden da az tecrübeyi kabul ederler. Ancak bu kişilerin de akademik geçmişi ve üniversite süresince yaptıkları ad-comların dudaklarını uçuklatıcak kadar girişimci ve atılımcı ruhlu olmalıdır.
  • Ayrıca okullar, iş tecrübesi arttıkça öğrencinin sınıf içi tartışmalara ve case-studylere katkısının artacağına inanmaktadırlar.

Son söz: Yani Türkiye’dekinin aksine, öğrenciler, Amerika’daki MBA Programları’na üniversiteden hemen sonra nadiren başvururlar. Üniversiteden hemen sonra başvuru yapılmaz diye bir şart yoktur, ancak, ad-comlar uzun süreli iş tecrübesiyle gelmiş öğrenciyle, hiç iş tecrübesi olmayan öğrencinin aralarında olacak farkın farkındadırlar.

Herkese başvurularında kolaylıklar dilerim. Sorularınızı canan.altindas@pavlovspartner.com‘a yöneltebilir ve danışmanlık talebinde bulunabilirsiniz.

Bu serinin önceki yazılarına ulaşmak için: MBA Başvuruları Hakkında Insider Bilgiler #1 ve MBA Başvuruları Hakkında Insider Bilgiler #2

Facebook Yorumları
Paylaş

2 YorumOn MBA Başvuruları Hakkında ‘Insider’ Bilgiler #3

  • Pingback: MBA Başvuruları Hakkında 'Insider' Bilgiler #4 ()

  • İyi günler Canan Hanım,
    Günlerdir makalelerinizi okuyorum. Bana çok faydası olduğu için teşekkür ederim. Fakat bu makaleyi okuduktan sonra aklım karıştı. Benim durumum şöyle: ben Bi fen lisesinde 3. Sınıfım. İngilizcem çok çok kötü değil. Elimde geliştirmek için imkanlar var ama üniversite sınavına hazırlanıyorum. Kafamı karıştıran ise şu: Türkiye’deki sınavlara hazırlanmak yerine toefl,ielts,gmat gibi sınavlara hazırlanıp üniversiteyi yurtdışında mı okusam? Hem büyük firmalara girip tecrübe kazanmam Türkiye’dekine oranla hem daha kolay hem de daha faydalı olur. Sizce ne yapmalıyım?

    Çok teşekkür ederim. Kolay gelsin

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial