Okunması Gereken 10 Psikanalitik Makale

Paylaş

The Psychoanalytic Post, geçtiğimiz günlerde Tamar Shwarz tarafından derlenmiş bir Okunması Gereken 50 Psikanaliz Makalesi listesi düzenledi. Liste, Sigmund Freud’la başlayıp, Otto Kernberg’e uzanan geniş bir yelpaze sunuyor. Biz de bu yazıda, hem sizinle listeyi, hem de bahsedilen makaleleri bulabileceğiniz kaynakları paylaşmak istedik.

Ancak listede dikkatimizi çeken, neredeyse hiç kadın psikanalist olmaması. Okunması Gereken 50 Psikanalitik Makale gibi bir listede, en azından Melanie Klein, Anna Freud ve Hanna Segal gibi, alana çok değerli katkıda bulunmuş kadın psikanalistlerin bulunmasını beklerdik.

Listenin bir kısmını sizlerle, bulabileceğiniz Türkçe kaynakları da vererek paylaşıyoruz.

Okunması Gereken 10 Psikanalitik Makale (Psychoanalytic Post’a göre):

1. Freud, S. (1905). Three Essays on the Theory of Sexuality (1905). The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud, Volume VII (1901-1905):

Sigmund Freud - Cinsellik Üzerine 3 MakaleFreud S. (1905) Cinsellik Üzerine 3 Makale (1905) Cinsellik Üzerine, Freud Kitaplığı, Çeviren: Dr. Emre Kapkın, Payel Freud Kitaplığı

2. Freud, S. (1915). Observations on Transference-Love (Further Recommendations on the Technique of Psycho-Analysis III). The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud, Volume XII (1911-1913):

Freud, S. (1915) Aktarım Aşkı Üzerine Gözlemler

3. Freud, S. (1917). Mourning and Melancholia. The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud, Volume XIV (1914-1916): On the History of the Psycho-Analytic Movement, Papers on Metapsychology and Other Works, 237-258

Sigmund Freud - Yas ve Melankoli

Freud, S. (1917) Yas ve Melankoli 

Makalenin İngilizce linkine doğrudan buradan ulaşabilirsiniz: Mourning and Melancholia

4. Freud, S. (1921). Group Psychology and the Analysis of the Ego. The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud, Volume XVIII (1920-1922): Beyond the Pleasure Principle, Group Psychology and Other Works, 65-144.

Sigmund Freud - Haz İlkesinin Ötesinde

Freud, S. (1921). Grup Psikolojisi ve Ego’nun Analizi, Haz İlkesinin Ötesinde, Metis Yayıncılık

5. Reich, W. (1931). Character Formation and the Phobias of Childhood. Int. J. Psycho-Anal., 12:219-230.
6. Sterba, R. (1934). The Fate of the Ego in Analytic Therapy. Int. J. Psycho-Anal.,15:117-126.
7. Strachey, J. (1934). The Nature of the Therapeutic Action of Psycho-Analysis. Int. J. Psycho-Anal., 15:127-159 or Strachey, J. (1969). The Nature of the Therapeutic Action of Psychoanalysis. Int. J. Psycho-Anal., 50:275-292.
8. Isakower, O. (1939). On the Exceptional Position of the Auditory Sphere. Int. J. Psycho-Anal., 20:340-348.
9. Lewin, B.D. (1946). Sleep, the Mouth, and the Dream Screen. Psychoanal Q., 15:419-434.
10. Ferenczi (1949), Confusion of Tongues between the Adult and the Child.(The Language of Tenderness and of Passion)1. Int. J. Psycho-Anal., 30:225-230.

Türkçe kaynağı belirtilmemiş olan makalelere, bir psikanalitik makale ağı olan, Psychoanalytic Electronic Publishing (PEPWeb)’den ulaşılabilir.

Okunması Gereken Psikanalitik Kitaplar/Makaleler Listesi’ne bizim eklemelerimiz:

11. Melanie Klein – Haset ve Şükran – Metis Yayıncılık
Melanie Klein - Haset ve Şükran
12. Melanie Klein – Benlik Gelişiminde Sembol Oluşumunun Önemi – Sevgi, Suçluluk, Onarım – Kanat Yayıncılık

Melanie Klein - Sevgi, Suçluluk, Onarım

 13. Hanna Segal – Notes on Symbol Formation, İngilizce Link: Notes on Symbol Formation
 14. Anna Freud – Ben ve Savunma Mekanizmaları – Metis Yayıncılık
Anna Freud - Ben ve Savunma Mekanizmaları
15. Antonino Ferro – The Bi-Personal Field, Play makalesi
Facebook Yorumları
Paylaş

12 YorumOn Okunması Gereken 10 Psikanalitik Makale

  • Merhaba,ben şu anda 12.sınıf öğrencisi olacağım,boğaziçi işletme düşünüyorum ama asıl isteğim Columbia üniversitesinde business okumak tabiki hatta sat ye hazırlanmak ve lisedeki son seneleri amerikada geçirmeyide çok istedim ama olmadı.Boğaziçini kazanıp ”undergraduate student” olarak oraya gidebilir miyim yani yüksek lisans/mastır için değil de normal üniversteyi orda okumak için.Okuyabileceksem birde burs imkanı var mı onu söylerseniz çok sevinirim.Zamanınız için sağolun 🙂

    • Merhaba Melis,

      Columbia Üniversitesi’nde lisans düzeyinde işletme programı, arts & sciences college’ı içinde var, ve bu eğitim ancak ikinci sene sonrasında veriliyor ve öğrenci olarak içeriden başvurmak için okulun bünyesinde olmanız gerekiyor. Dolayısıyla, maalesef ki Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayım Columbia Üniversitesi’nin bu programına transfer olmanız mümkün değil.

      Daha da iyisi burada Boğaziçi’ni bitirdikten sonra, çalışıp, MBA’e gitmek olacaktır.

      İyi Çalışmalar,

      Ayşe Canan Altındaş

      • Cevabınız için çok saolun 🙂 Peki 1.sınıftan verilmeye başlanan derslerinden birine transfer olmak istesem olabilir mi?Yani boğaziçinden columbia’ya transfer olmamın hiç bir dalda mı imkanı yok lisans için?

        • Yani türkiye sistemindeki sınava giripde(sat’ye filan girmeden) burslu bir şekilde iyi bir kolejde lisansımı yapmamın herhangi bir yolu var mı?Lütfen olsun..Cidden üniversteyi orda okumayı çok çok çok istiyorum.:(

          • Dediğiniz gibi mba de çok iyi ve en en kötü öyle birşey yapmayı düşünüyorum ama bir an önce gitmem gerekiyor,eğer bir yolu varsa ne gerekirse yaparım 🙁

      • bir de piyano çalmak burs almamı sağlar mı?sağlıyorsa hangi seviye biliyor musunuz?(biliyorum çok fazla soru sordum,ama şimdiden çok teşekkür ederim gerçekten)

        • Melis Merhaba,

          Sorularını anlıyorum, ancak sorduğun sorular derin planlaması yapılması gereken şeyler. Çünkü böyle bir şey nasıl planlanır, senin eğitim geçmişine göre neleri gerçekleştirmen gerekir bunları bilmem lazım. Ancak, lisans seviyesinde Türkiye’deki iyi bir üniversiteden Amerika’ya transfer yapmak mümkün olsa da, oldukça zorlu bir süreç ve girme ihtimaliniz çok düşük – bunu net olarak belirteyim. Eğer İstanbul’da yaşıyorsan, merkezimizden randevu almanı öneririm.

          Sevgiler,

          Ayşe Canan Altındaş

  • İstanbul’da yaşamıyorum,sizinle iletişime nasıl geçebilirm?

  • mail yoluyla bilgi almam mümkün mü,aramaktan ziyade

  • Pingback: "Psikoterapi Üzerine Hangi Kitapları Okumalıyım?" 11 Kitap Önerisi ()

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial