Yürüyüş Stiliniz Kişiliğinizin Bir Göstergesi

Paylaş

Yürüyüş Stiliniz Suça Kurban Gitme İhtimalinizi Belirliyor

Bundan 5 sene kadar önce, İstanbul’da gasp ve kapkaç haberlerini neredeyse her gün duyuyorduk. Tenha sokaklardan, İstiklal Caddesi gibi daha yoğun yaya trafiğinin yaşandığı yerlere kadar, bu tip suçlar sık sık yaşanıyordu. Toplumda suç işleyen kesimin nasıl genel bir profili oluşturuluyorsa, aslında suça kurban giden kesimin de genel bir profili çıkartılabiliyor. 1980’lerde Betty Grayson ve Morris Stein suçluların nasıl hedef belirlediğini anlamaya çalışan ilginç bir psikolojik araştırma yaptılar. New York’ta sokaklarda yürüyen kişilerin videosunu çektiler ve bunu büyük bir hapishanede gasp ve cinayet gibi şiddetli suçlar sebebiyle yatan 53 suçluya gösterdiler.

Yürüyüş Stiliniz ve KişiliğinizGrayson ve Stein’ın araştırmasının sonuçları ilgi çekiciydi. Videodaki insanları 1’den 10’a kadar ne kadar ‘kolay av’ olduklarını derecelendiren sistemde, suçlular çoğunlukla aynı kişilere ait yürüyüş videolarına daha yüksek oy veriyordu. Tabii, tahmin edilen bir trend de vardı: Genel olarak kadınlar erkeklere ve yaşlılar gençlere göre daha sık ‘kolay av’ olarak nitelendiriliyordu. Ama yine de en az kurban gideceğini düşünebileceğimiz alt gruplarda bile, örneğin, genç erkekler arasında, bazı kişiler sıklıkla saldırılma ihtimali daha yüksek olarak belirtiliyordu.

Bu araştırmadan 20 sene sonra, Yeni Zelandalı bilim insanları, kişilerin yürüyüşünün nasıl suça uğrama ihtimalini etkilediğini araştırırken, daha da etkili bir yöntem kullandılar. Bu yöntemde insanlara simsiyah bir tulum giydirilip, ana eklem noktalarına ışıklar bağlanıyordu. Böylece kişinin ne giydiği gözükmeden sadece ışıkların nokta olarak oluşturduğu bir yürüyüş stili analizi yapılabiliyordu. Alttaki resimde bunun bir örneğini bulabilirsiniz. Ve resme tıklayarak, farklı yürüyüş stillerinin kadınlara mı erkeklere mi ait olduğunu bulmanızı araştıran teste yönlendirilebilirsiniz.

Erkeklerin Yürüyüş Biçimi
Bu kilolu bir erkeğin yürüyüş biçimini şekillendiren BioMotion resmi.

Nasıl Yürüdüğünüz Kişiliğinizin Bir Göstergesi

Hareketi modern zamanlarda belki de en detaylı incelemiş olan kişi, Macar dans sanatçısı Rudolf Laban idi. Laban, Laban hareket analizi adını verdiği, insanın ve diğer hareketli canlıların boşluktaki hareketini detaylı bir biçimde inceleyen sistemin kurucusuydu. Modern dansın öncülerinden biri olarak Laban, insan hareketinin boşlukta prizmatik haritasını çıkarmakla ilgileniyordu. Laban, müzik gibi hareketin de bir harmoni içinde olabileceğini düşünüyordu. Laban’ın hareket analizinin ana faktörlerini alttaki tabloda inceleyebilirsiniz.

Laban Hareket Analizi
Laban Hareket Analizi’nin kurucusu Rudolf Laban, hareket prizmasıyla
Efor Faktörü Efor elementi (Savaşçıl uç)
Efor elementi (Hazcı uç)
Boşluk Direkt Indirekt (Esnek)
Ağırlık Ağır Hafif
Zaman Ani (hızlı) Uzun Süreli
Akış Tutuk Özgür
laban-hareket-analizi
Laban hareket analizine göre yandaki dansçının hareketi boşluğu direkt, zamanı uzun süreli, akışı ise tutuk kullanmakta.
Laban Hareket Analizi
Laban hareket analizine göre bu dansçılar boşluğu indirekt, ağırlığı hafifi, zamanı uzun süreli, akışı ise özgür kullanmaktalar.

Hareketimiz ne kadar kişiliğimizi belirliyorsa, hareketimizi değiştirerek kişiliğimizi veya en azından nasıl algılandığımızı da değiştirmek mümkün. Yeni Zelandalı araştırmacılar, suça kurban gitme oranı yüksek olan kişileri, bir süreliğine düzenli biçimde savunma teknikleri eğitimine tabi tuttuktan sonra sonuçlar göstermiş ki, artık kişilerin suçlular tarafından suça kurban gitme oranları eskisi kadar yüksek derecelendirilmiyor.

Bugün hareket ve dans terapisinin, ruhsal durumu vücuduna ve hareketlerine oldukça yansıyan şizofren hastalarıyla çok etkili bir biçimde kullanılması da, hareketlerimizin zihnimize, ve zihnimizin hareketlerimize ne kadar şekil verdiğinin bir göstergesi. Günümüzde yoga, dans, yürüyüş ve sporun da psikolojik durumumuza etki ettiği bilimsel araştırmalarla kanıtlandıkça, zihin ve vücut arasındaki keskin ayrışma gitgide azalırken, ikisinin birbiriyle olan etkileşimi önem kazanıyor.

Referanslar:

BBC Future

Wikipedia

BioMotionLab

Katatonik Hareket
Katatonik hareket içerisinde bulunan gerçek bir şizofren hastası.
Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial