Ekranların En Etkileyici 5 Psikoterapist Karakteri

Paylaş

Hannibal Lecter’dan Frasier Crane’ye ekranların en etkileyici 5 psikoterapistini sizler için derledik.

1- The Sopranos (1999-2007)

Dr. Jennifer Melfi - Psikoterapist - The Sopranos

Lorraine Bracco’nun canlandırdığı Dr. Melfi, Amerikan Psikanaliz Derneği tarafından en sevilen terapisttir. Diğer ekran terapistlerinden farklı olarak her daim nazik ve profesyoneldir. Tabii, ta ki sondan bir önceki bölümde, Tony Soprano gibi ‘sosyopatik’ eğilimleri olan karakterlere psikoterapinin iyi gelmediği gözlemini yapıp, Tony Soprano’nun tedavisini bırakana dek. Dizide; suç, şiddet, aile, adalet konuları arasında denge kurmaya çalışan Tony Sopranos karakterini ve bu noktada ona yardımcı olmaya çalışan terapisti Dr. Melfi’yi izleriz. Dizinin senaryosundaki belki de en önemli noktalar Tony ve terapisti arasındaki bu diyaloglardır. Tony Dr. Melfi’ye aniden aşkını itiraf ettiğinde bile Dr. Melfi sempatik ve profesyonel tavrını başarıyla sürdürmüştür.

2- In Treatment (2008)

Paul Weston - In Treatment

Gabriel Byrne, Dr. Paul Weston karakteriyle In Treatment’ta zeki ancak sıkıntılı bir terapisti canlandırıyor. Paul Weston, eşi ve çocuklarıyla ilişkisinden uzaklaşmak için, işini kullanan bir psikoterapisttir. Hatta öyle ki, kişisel evinin bir parçası olan psikoterapi odası, onun gündelikten kaçındığı bir sığınaktır. Dizide sadece terapiye gelenlerin sorunlarını görmeyiz; aynı zamanda terapistin de kişisel sorunları olabileceğini vurgulayan, bir psikoterapistin hayatına dair daha gerçekçi bir bakış açısı sunan bir dizi izleriz. Dr. Weston, dizinin ilk bölümlerinde, kendisine yoğun erotik aktarım geliştirmiş ve onu baştan çıkarmaya yönelik davranışları bulunan bir kadın danışanına aşık olur. Şansına, Dr. Weston’ın vakalarını danışabildiği, Gina gibi oldukça zeki ve öngörülü bir süpervizörü vardır. Gina, Dr. Weston’un hastalarına yardım edebilmek için ne kadar çabaladığının en yakın tanığıdır. Dr. Weston, kurtarma fantazileriyle hastalarının inatçı sorunlarına yaklaşırken sık sık demoralize olur. Her çaresizliğe düştüğünde ise süpervizörü Gina onun yanındadır. Dr.Weston’ın bir klinisyen olarak azımsanmayacak hataları olsa da, hastalarının iç dünyasına yoğun bir katılım sağlayan ve çok iyi bir dinleyen bir psikoterapisttir.

3- Austin Powers: International Man of Mystery (1997)

Carrie Fisher’ın canlandırdığı kibirli terapistimizi baba ve oğulun sorunlarını çözümlemek üzere bir süreliğine ekranda görürüz. Terapistimiz Dr. Evil’in soyadını daima bilerek yanlış telaffuz eder ve Dr. Evil’in oğlunu öldürme planlarıyla içtenlikle dalga geçer. Dizideki en eğlenceli anlardan biri onun neşeli müdaheleler yaptığı bölümlerdedir. (Dr. Evil’in kötücül kökleri hakkındaki atıp tutmaları bile).

4- The Silence of The Lambs (1991)

Hannibal Lecter - Psikoterapist

Anthony Hopkins’in canlandırdığı Dr. Lecter karakteri kabul ediyoruz ki pek hoş bir karakter değil. Ancak Dr. Lecter’in son derece gelişmiş sezgilere sahip olduğu konusunda bir çok izleyici hemfikir olacaktır. O, bir kişinin ayakkabı seçimi ve giyinişinden bile o kişinin iç dünyasına dair bir şeyler söyleyebilir ve keskin koku duyusuyla bir kişiyi analiz edebilir. Jodie Foster’ın canlandırdığı Clarice Starling karakteriyle ilk karşılaştığında, onun erken cinsel tecrübelerine dair hemen bir şeyler söyler, ve bu analizlerin doğruluğuyla resmen Starling’in zihnine nüfuz eder. Dr. Lecter, belki de terapistlerin Hollywood’daki en korkunç temsili… Çünkü o, insan doğasını anlama ve üstün analiz yeteneğini insanları manipüle etmek ve kötülük için kullanmakta. Ancak onun da Aşil tendonu, başkalarını çarpıcı derecede iyi anlayabiliyorken, kendi yaşamına dair içgörüsünün neredeyse hiç olmaması. Dr. Lecter’ın fikirlerini sorgulamaya kalkanların akıbetini ise az çok filmlerden hatırlıyoruz.

5- Frasier (1993-2004)

Frasier - Psikoterapist

Kelsey Grammer’in canlandırdığı Dr. Frasier Crane karakteri, hala insani yanlarını koruyabilen, hataya düşebilen ancak yine de profesyonelliği elden bırakmayan psikoterapist rolüyle örnek bir portre çizmekte. Dr. Crane, Freudyen ekolden gelen, dolayısıyla oldukça ciddi gözüken ama içten içe komik yanları da olan bir psikoterapist. Aynı anda hem son derece aydın, hem de son derece şaşkın olabiliyor. In Treatment’ta Gina Dr. Weston’a yol gösteriyordu. Dr. Crane’in ise hayattaki yol göstericileri ise bira, beyzbol ve Daphne. Dizide Dr. Crane erkek kardeşiyle sık sık hayatı entellektüel olarak analiz etmeye çalışırken, arka planda babaları, rahat koltuğunda, hayatın aslında gayet basit olduğunu savunur.

Sizin ekranda izlerken en çok etkilendiğiniz psikoterapistler kimler? Yorumlarda belirtiniz.

Kaynak: The Guardian

Yazar: Psk. Eda Erdivanlı

Editör: Uzm. Klnk. Psk. Ayşe Canan Altındaş

Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial