Ergenlikte Depresyon

Paylaş

Ergenlikte Depresyon

Ergenlik çocukluktan yetişkinliğe geçerken belki de büyümenin 2. yaşlardan sonra (terrible twos) en sancılı dönemidir. Ergenlik sürecinde depresyon, bipolar bozukluk, davranışsal bozukluklar ve madde bağımlılığı gibi sorunlar bir anda nüksedebilir. Ancak, ergenleri geçirdikleri zor dönemde yargılamak ve etiketlendirmek yerine, baş gösteren sorunların öncüllerini, aile ve okul dinamiklerini iyi incelemek gerekir.

Ergenlikte Depresyon’la Başetme Programı (Coping with Depression in Adolescence):

Ergenlikte Depresyon Tedavisi
Ergenlikte depresyon birçok genç için başa çıkılması ve çözüm bulunması zor bir durum teşkil eder.

Lewinsohn ve meslektaşlarının 1996 yılında biçimlendirdiği ‘Ergenlikte Depresyon’la Başetme Programı’ belki de ergenlikte depresyon tedavisi için dünyada en çok kullanılan ve başarısı kanıtlanmış yöntem. Bu program bilişsel ve davranışsal psikolojiyi baz alıp, depresyondan şikayetçi ergenlere grup terapisi uyguluyor. Aile bireylerinin aktif katılımının beklendiği bu uygulamada, terapistler ergende depresyonu tetikleyen negatif düşünceleri bulup, bunlar hakkında farkındalık yaratarak, bu düşünceleri daha pozitifleriyle değiştirilmesi konusunda danışanı yönlendiriyorlar. Bu programın depresyonu tedavi eden diğer terapi yöntemlerinden en ayırıcı özelliği şu: Danışanların grup terapi seansı dışında ödevleri ve rol yaparak iyi becerileri öğrenme ve geliştirme gibi dersleri var. Yani aslında bu tedavi yöntemi birçok yönden depresyonu tedavi eden bir okul dersine benziyor. Uygulamanın bu yanının iyi yönü de şu: Terapiye gitmeyi kötü bir damga olarak gören genç danışanlar, genelde bu programa gitmeyi öğretici içeriğinden dolayı yadırgamıyorlar.

Ergenlikte Depresyon’un Psikodinamik Tedavisi:

Psikodinamik terapi de ergenlikte depresyonu tedavi etmenin bir yolu. Ancak araştırmalara ve örnek durum çalışmalarına baktığımızda psikodinamik terapi yaklaşımları da özellikle terapi sürecinin başlangıcında daha çok davranış-bilişsel yaklaşımlar uyguluyorlar. Dolayısıyla, terapistin yaklaşımı ne olursa olsun, hayatında düzene ve yönlendirmeye ihtiyacı olan ergeni genelde terapist öncelikle davranış ve bilişsel yaklaşımlarla hayata adaptasyonunu artırıyor. Daha sonra ise yaklaşımının öngördüğü biçimde tedavisine devam ediyor.

Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial