Uzlaşmacılık Nedir? Tartışmalarda Etkili Bir Yöntem midir?

Paylaş

Uzlaşmacılık Nedir?

İnsanların olduğu yerde, mücadele de olacaktır. Güçlünün egemenliği. Survival of the fittest. Kaybedenler ve kazananlar. Hayat oyunun gerçeği. Çatışma çözümlemesi (conflict resolution): Çatışmalar aşağıdakilerden biri olduğunda kısa süreli çözülür:

Uzlaşmacılık etkili bir yöntem midir?

Uzlaşmayı unutun.
Çoğumuz uzlaşmaya inanırız. Ancak uzlaşma ve harmoni iki taraf da aynı amaca yöneliyorsa gerçekleşebilecek birşeydir. Ama gerçekte, amaçları çakışan iki taraf için uzlaşma yaratmak son derece zor birşeydir.
Örneğin:  AKP vs. CHP, Galatasaraylılar vs. Fenerbahçeliler, Wall Street vs. 99%

Gerçek uzlaşma benzer düşünürler arasında gerçekleşecek birşeydir. Uzlaşmanın iş ve politika dünyasında her ne kadar önemli olduğu bize defalarca söylenmiş olsa da, uzlaşma çoğu zaman iki taraf için de bir ”win-win” durumu oluşturmaz. Uzlaşma, genelde aslan payını karşınızdakinin alması için sizin dizleriniz önünüde çökmeniz gibi bir durumu gerektirir. Uzlaşma üzerine gösterilen birkaç araştırma, kadınların erkeklerden çok daha az oranda uzlaşmayı ‘kaybetme’ olarak görmediğini gösteriyor. Dolayısıyla uzlaşmayı unutun.

Domine edin.
Domine etmek istediğinizi elde etmek için insanlara acımasız davranmak değildir. Domine etmeniz gereken, başkaları değil kendinizin negatif duygularıdır. Domine etmenin sırrı şudur: Kendi kötü hislerini ve kızgınlığını domine eden çatışmayı kazanır.

 

Aman içgüdüsel hiserinize kapılıp, bu goriller gibi kendinizi kaybetmeyin.


Kötü hislerin farkına varmak nasıl bir güç savaşını kazanmamıza yardımcı olur ki? diye sorabilirsiniz.

Aklınıza daha önce bir kavga sebebini getirin. Örneğin, ailenizden birinin size karşı biraz daha anlayışlı olmasını istiyorsunuz. Bu konuyu ona açtığınızda tepkisiyle karşılaştınız ve birbirinize gittikçe sesinizi yükselttiniz. Sonunda bittiğinde ne istediğinizi elde ettiniz, ne de karşınızdakine derdinizi anlatabildiniz. Bir dahaki sefere kazanmak için negatif hislerinizi kontrol edin.

Bir kavga anında insan nasıl kötü hislerini kontrol altına alır?

İnsanlar doğaları gereği bir kavgada üste çıkmak isterler. Ama kavgayı sözel bir dalaşa getirmeden de üstünlüğünüzü kanıtlamanın yolu, kötü duygularınıza hakim olup durumu yönetebilmekten geçer.
Facebook Yorumları
Paylaş