Harvard Business School Sırları

Paylaş

 

New York Times‘da birkaç gün önce Harvard Business School’daki sosyal hayata dair oldukça detaylı bir yazı çıktı. Bu yazıda, Harvard Business School’daki kız ve erkek öğrenciler arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine, ve kız öğrencilerin ve profesörlerin kendilerini daha iyi ifade edebilmesine dair yönetimin birkaç senedir uyguladığı yöntemlerin etkililiği ve öğrenciler üzerindeki etkisi tartışılıyordu. Bugün birçok profesyonelin işletme yüksek lisansı yapmak için başvurduğu okulların genelde en tepesinde olan Harvard Business School’da sosyal hayat, anlaşılan öğrencilerin kafalarında kurduklarından oldukça farklıymış. New York Times’daki haberden Harvard Business School’daki sosyal hayat ve kadın-erkek ilişkilerine dair şu detaylar geçiliyor:

Harvard Business School mezuniyet kokteylinde öğrenciler okul yönetimi hakkında şakalaşıyorlar.

McKinsey’de danışmanlık yapmış Neda Navab isimli 25 yaşındaki öğrenci geçmişteki birçok başarısına rağmen, Harvard’daki ilk dersinde söz almak isteyince, sınıfın ortasında duran bir 2. sınıf öğrencisi tarafından nasıl elini kaldıracağını ve kendini nasıl ifade edeceği söyleniyor: “Elini daha yükseğe kaldır! Yüksek sesle konuş!” Şaşkınlık içinde söz hakkı almaya çalışan Navab, okula gelmeden önce okulda böyle bir uygulama olduğundan haberdar olmadığını belirtiyor.

Eğitimde dünyanın en prestijli kurumu olarak görülen Harvard’ın İşletme programında böyle bir sosyal dinamiğin olduğunu dışarıdan pek az kişi tahmin edebilir. Ancak gerçek şu ki, dünyanın en iyi okulu da olsa, Harvard’da da sosyal ortam zamanın gerçekliğiyle paralel gidiyor. Okul yönetiminin önümüzdeki seneki sınıflara kadın-erkek eşitliğini sağlamak için benzer agresif tutumu sergileyip sergilemeyeceği belirsiz. Ancak İşletme Dekanı, her ne kadar öğrencilerin bu konuda ‘Nazi’ bir tutum sergilediğini düşünse de benzer programların gelecekte kesinlikle yürütüleceğini belirtiyor.

Ayşe Canan Altındaş

 

http://facebook.com/PavlovsPartner

http://twitter.com/PavlovsPartner

Facebook Yorumları
Paylaş