Ofisimizin Adı Neden Pavlov’s Partner?

Paylaş

Pavlov’s Partner, benim kariyer ve akademik ilgi alanlarımı kapsayan eğitim ve psikolojinin birleşip, güncel haberlerin, ilgili makalelerin ve öğrenilen bilgilerin anlaşılır ve bilgilendirici bir dille izleyiciye aktarıldığı bir alan. İsmi neden Pavlov’s Partner diye sorarsanız, kısaca anlatmaya çalışayım:

Pavlov's Partner: Ivan Pavlov

Ivan Pavlov Kimdir?

Ivan Pavlov, belki de bir çoğunuzun bildiği gibi, ‘çılgın bilimadamı’ diye betimleyebileceğimiz,  öğrenme ve şartlandırma psikolojisinin ana prensiplerinin keşfini yapan Rus bir bilimadamıydı. Pavlov’u çoğu kişi psikolog olarak bilir ama aslında Pavlov kariyerine fizyoloji dalında başlamıştır. Hayvanların sindirim sistemi üzerine yaptığı çalışmaları, bugün kariyerinin dönüm noktasını oluşturan ve ona Nobel ödülünü kazandıran refleks deneylerinin başlangıcını belirler.

Pavlov's Partner: Pavlov'un Köpeği

Pavlov’un Köpeklerle Deneyi

Çılgın bilimadamımız Pavlov gene bir gün tükürük bezleri ve sindirim sistemi üzerine köpeklerle bir çalışma yapmaktadır. Deneyde köpekleri zille çağırır ve daha sonra onları etle besler. Etle beslerken, köpeklerin ağzına takılı bir tüple onların tükürük seviyelerini ölçer. Pavlov bir süre sonra asistanı Ivan Filippovitch Tolochinov ile farkeder ki köpekler birkaç beslemeden sonra sadece zilin çalınmasıyla, en az yemek sırasında ürettikleri kadar tükürük üretiyorlar. Pavlov en başta buna deneyinin sonuçlarını etkileyeceği için bozulur, ancak tekrarlayan seanslar onlara gösterir ki aslında köpekler zilin çalınmasına bir açlık refleksi oluşturmuşlar. Pavlov’un akıllı asistanı bunun büyük bir buluş olduğunu farkederek önce kendisi Helsinki’de bir kongre sırasında buluşları ‘reflex at a distance’ (uzaktan refleks) adıyla sunar. Daha sonra Pavlov, Hayvan Psikolojisi ve Psikopatolojisi kongresinde daha detaylı bir biçimde deneyleri ve sonuçlarını anlatır.

Öğrenme Psikolojisi

Bundan sonra hikaye Amerika’ya kadar uzanıyor. Amerika’da yavaş yavaş psikanalizin etkisini kaybetmesi ve John Watson ve B.F. Skinner gibi psikologların şartlandırma ve öğrenme prensiplerinin insanların hayatını belirleyen ana yönergeler olduğunu ortaya atması sonucu, bugün Behavioral Psychology (Davranış Psikolojisi) denen, psikolojinin yan dalı oluştu. Davranış(sal) Psikolojinin öğrenmeye ve eğitime de katkısı çok. Dolayısıyla eğitim/öğretim ve psikolojinin bir potada eritildiği bu blog’a ben de ünlü Rus bilimadamına ithafen Pavlov’s Partner adını koydum.

Umarım blog’umdaki bilgiler psikoloji ve eğitimle ilgilenen herkesin işine yarar. Birçok haber, makale ve bilimsel olgu/düşünce bu blog’de ele alınacak. Herkese keyifli takipler 🙂

Pavlov's Partner: Ivan Pavlov ve Köpeği
           ”Şimdi Pavlov’a napıcağım gör: benim ağzım sulanır sulanmaz gülümseyecek ve gidip o küçük defterine bunu not alıcak.”
Paylaş

7 YorumOn Ofisimizin Adı Neden Pavlov’s Partner?

  • Güzel… keyifli olmuş bu hakkımızda kısmı

  • Selamlar,

    Paylaşımlarınızın devamını diliyorum.

    Bu arada Amerika’da psikoloji ve ekonomi lisansı okudum demişsiniz. Bu iki bölüm birlikte mi okutuluyor yurtdışında? merak ettim..

    Teşekkürler.

    • Merhaba Oğuz Bey,

      Yorumunuz için teşekkürler. Bu iki bölüm bir arada okutulmuyor. Ben ikisini okumayı seçtim. Aklımda sadece Ekonomi okumak vardı, ancak ilk dönem Psychology 101 dersini aldıktan sonra ikisini de okumaya karar verdim. Türkiye’dekinin aksine, Amerika’da çoğu üniversitede temel bilimlerde çift anadal yapmak çok zor değil. Başka sorularınız olursa sormaktan çekinmeyin. Teşekkürler.

  • Sayende Pavlov’u tanımış olduk.

  • Muge Portakaloglu

    Canan’cim,

    Siteni inceledim, yazilarin cok keyifli, ifadelerin cok net ve yalin…Senin gibi cici, genc bir bayani taniyor olmaktan gurur duyuyorum.

    Yillarca basarilarini duyduk, izledik, keyiflendik….Simdi yine seni tebrik etmek disinda yapilacak birsey birakmamissin….

    Hersey hayal ettigin gibi olsun bi’tanem, basarilarinin devamini diler kendini ve basarilarini hergun dahada gelistirmeni, ileriye goturmeni dilerim 🙂

    Sevgiler

Bu yazı yorumlara kapalıdır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial