Her Üniversite 1. Sınıf Öğrencisinin Bilmesi Gerekenler #2

Paylaş

 

*Bu yazı ilk olarak EgitimTercihi.com‘da yayınlanmıştır.

Bu serinin ilk yazısında üniversite 1. sınıf öğrencileri için yeni bir hayata başlamanın psikolojik boyutunu incelemiştim. Bu yazıda ise evden ayrılan ve yepyeni bir hayata açılan üniversite 1. sınıf öğrencilerinin hayatlarını düzenli yaşayabilmek için alışması ve dikkat etmesi gereken noktaları belli başlıklar altında paylaşacağım.

1. Bütçe

Üniversiteye kayıt olduğunuz günden itibaren, kampüsünüzde bulunan bankalar sizin için banka hesabı açmak isteyecek. Özellikle ailenizden uzakta okuyorsanız, bu hiç de kötü bir fikir değil. Üniversite, gelecekte kariyerinize hazırlanmanın ötesinde ailenizin size verdiği veya kendi kazandığınız belirli bütçeyle yaşamınızı idare etmeyi öğreneceğiniz önemli bir süreç. Unutmayın, para yönetimini bu genç yaşlarda ne kadar iyi öğrenirseniz, hayata atıldığınızda o kadar zorlanmandan, borçsuz ve kredisiz yaşarsınız. Ancak banka hesabı açarken de dikkat etmeniz gereken belli noktalar var:

2. Oda/Ev Düzeni

Kaldığınız evde veya yurdunuzda oda arkadaşlarınız olabilir veya olmayabilir. Ancak tek başınıza yaşasanız da belli bir düzeni tutturmanız kendinizi organize etmeniz açısından oldukça önemlidir. Hele ki bir de oda arkadaşınız varsa, siz o ‘pasaklı ev arkadaşı’ olmak istemezsiniz. Öyleyse günlük yurt düzeninizi tutturmak için bazı noktaların üzerinden geçelim:

3. Yemek

Yemek konusu üniversitenin belki de en dertli yanı. Her akşam sadece Piyale makarna yiyerek Zaytung haberlerindeki üniversite öğrencisi konumuna düşmak istemiyorsanız, üniversiteye başladığınızda yemek konusuna ayrıca dikkat etmeli ve zaman ayırmalısınız.

Eğer hep bu tarz yemekleri tercih ederseniz, sağlığınızı zamanla bozmanız kaçınılmaz olur.

Okulunuzun bir kafeteryası olabilir. Özellikle de Amerika’da okuyorsanız, okul kafeteryalarında yemek çeşitleri oldukça fazladır. Ancak ne olursa olsun bir noktada okul kafeteryasındaki yemeklerden bıkacaksınız. Türkiye’de okuyorsanız yemeksepeti.com sayesinde evden hiç çıkmadan yemek işini idare edebilirsiniz. Yine de, kendi başınıza bazı yemekleri yapmayı öğrenmek ve yemek seçiminizde dikkatli davranmak her zaman sizin avantajınıza olacaktır. Yemek seçimi konusunda bazı dikkat edilmesi gereken noktalar:

Umarım ki üniversitenin ilk senesinde bu noktalara dikkat ederek, herkes seneye güzel bir giriş yapar.

Serinin devamı için: https://pavlovspartner.com‘u takip edin.

Ayşe Canan Altındaş

www.twitter.com/PavlovsPartner

www.facebook.com/PavlovsPartner

Facebook Yorumları
Paylaş