MBA Başvuruları Hakkında ‘Insider’ Bilgiler #2

Paylaş

 

Bu serinin bir önceki yazısında, Amerika’daki top-tier MBA programlarına başvuru sürecinde ‘Submit’ butonuna bastıktan hemen sonra neler olduğunu ve okulların MBA başvurularını kaçar kez okuduklarından bahsetmiştim. Bu yazıda ise UPenn Wharton ve Chicago Booth School of Business’ta başvuruların nasıl değerlendirildiğinden ve top-tier okullara girmek için akademik başarı kıstaslarından bahsedeceğim.

MBA Başvurularında Akademik Başarı Ne Kadar Önemli?

Üniversite not ortalamanız (GPA) ve GMAT sonuçlarınız MBA başvurularınızda son derece önemli. Bir adcom üyesiyle görüşmenizde GMAT’in önemli olmadığını söylese bile kulak asmayın, top-tier (ilk 20’de) bir okula girebilmek için 700 veya üstü GMAT ideal. (Bu skor eğer okul bünyesinde sıkça temsil edilmeyen bir gruptan geliyorsanız düşürülebilir, örneğin azınlık bir gruba dahilseniz.)

Okulların GMAT puanlarına ve akademik başarıya önem vermelerinin ana sebebi, finans ve ekonomi derslerinin Calculus ağırlıklı olması. Okullar bu matematik ağırlıklı derslere çalışılırken çalışma gruplarının hızını yavaşlatacak öğrenciler istemiyorlar. Dolayısıyla matematiğinizin güçlü olduğunu gösteren bir akademik geçmiş ve GMAT’in quantitative kısmında yüksek yapmanız avantajınıza olacaktır. Bu bizi ayrıca başvuru değerlendirmelerinde başka önemli bir kıstasa da getiriyor: Genel olarak ilk 20 MBA programlarına kabul alan öğrencilerin not ortalamaları 3.5-3.6 arasında. Ancak şu da bir gerçek ki, zor bir Mühendislik programında yapılan 3.3 not ortalaması, rastgele bir Sosyoloji programındaki 3.7 ortalamadan başvuru komitesi tarafından çok daha el üstünde tutuluyor. Dolayısıyla çok sözel bir geçmişiniz varsa, üniversiteden sonra dışarıdan temel Calculus ve İstatistik derslerini almanız, ve GMAT’in quantitative bölümünde çok yüksek yapmanız, MBA başvurularında sizin avantajınıza olacaktır.

Bir dahaki yazımda MBA essaylerinde yazılan kariyer hedeflerinin nasıl stratejilendirilmesi gerektiğinden bahsedeceğim.

Bu serinin ilk yazısı için tıklayınız: MBA Başvuruları Hakkında Insider Bilgiler #1

MBA başvuruları sürecinde herkese kolaylıklar dilerim,

Ayşe Canan Altındaş

Facebook Yorumları
Paylaş