MBA Programlarına Başvuru Süreci Nasıl Daha İyi Yönetilir?

Paylaş

Senenin artık o vakti geldi. Lise ve üniversite öğrencileri için okullar kapandı. Ama çalışanlar için işler hala süregeliyor. Buna ilave olarak, eğer ki MBA başvurusu yapmayı düşünen biriyseniz, Bayram veya yaz rehavetine kapılmadan, artık MBA başvuru planınızı çıkarma zamanınız geldi. Bunu nasıl mı yapacaksınız? Bu yazıda sizlerle seneler içinde kazandığımız deneyimlerimizden MBA programlarına başvuru süreci’nin nasıl daha iyi yönetileceğini 5 maddede özetleyeceğiz.

1. GMAT (veya GRE’yi) olabildiğince erken bir dönemde alın.

Bizim önerimiz MBA’e başvurmayı düşünen adayların, GMAT veya GRE’yi üniversitenin son sınıfında almaları. Evet, Amerika’nın önde gelen MBA programları genelde hemen üniversite sonrası MBA başvurusu kabul etmiyor ancak, üniversite sonda GMAT’i almanın birkaç avantajı var:

  • Yüksek bir GMAT alırsanız, bunu CV’nizde veya LinkedIn’de paylaşabilirsiniz.
  • Amerika’da gözlemlenen trend, bu testlerin seneler içinde gitgide zorlaştığı. GMAC, genel olarak testi alanlara birtakım yeni kolaylıklar sunsa da, test içeriği, özellikle de sayısal alanda, seneler içinde ağırlaştı.
  • Bir şirkette çalışırken, yoğun iş temposuna ek olarak GMAT’e haftasonlarını feda ederek çalışmak, üniversite zamanında, boş zamanın ve kütüphanenin daha ulaşılabilir olduğu bir zamanda GMAT’e çalışmaktan çok daha zor.
  • GMAT’e en etkin nasıl hazırlanılır ve çalışılır öğrenmek için, bültenimize kayıt olun, size özel GMAT dosyamızı gönderelim.

2. MBA Danışmanları ile yaz aylarında (Tercihen Haziran ve Temmuz’da) Görüşmeye Başlayın.

MBA başvurusu yaparken bir danışman ile çalışmak, herkes için uygun olmayabilir. Özellikle de McKinsey ve Boston Consulting Group gibi, her sene diğer şirketlere nazaran daha yüksek oranda MBA başvurusunun yapıldığı şirketlerde bazı başvuru adayları danışmandan yararlanmayı gereksiz görebiliyor. İçeride  bilgi alışverişinin veya geçmiş senelerden başarılı olmuş MBA essayleri’nin çok sayıda olduğu bu şirketlerde, MBA başvuru adayları kendi işlerini kendileri halledebileceklerine inanıyorlar. Ancak iyi bir MBA danışmanı ile çalışmanın bir bedeli olsa da, birçok yararı var:

  • Danışmanların, sizin başvuracağınız okullarda önceki senelerde girmiş aktif öğrencisi veya geçmiş mezunları olabiliyor. Bu kişilerin bazılarının MBA Admissions Office ile yakın bağlantısı bulunabiliyor. Okul kültürünü iyi tanıdıkları için de size essayler, mülakat ve okul ortamı ile ilgili başvurunuzu daha başarılı kılacak bilgiler verebiliyorlar.
  • MBA danışmanları sizin başvurunuza 3. bir göz ve güvenilir bir destek sağlıyor.
  • Başvuru sürecinde zorlandığınız veya çatışma yaşadığınız konularda, MBA Danışmanı başvurunuzu bir bütün olarak düşünerek size faydalı bir geribildirim sağlıyor.
  • Danışmanlar doğrudan sizin essayinizi yazan kişiler değil… Aksine danışmanlığın büyük bir kısmı, hem danışmanın hem de sizin kendinizi hem profesyonel hem de kişisel olarak, tüm olumlu ve olumsuz yönlerinizle tanıyarak, sizin farklı yönlerinizi başvuru materyaline yansıtan ama aynı zamanda sağlam bir omurgası olan başvuru paketini hazırlamaktır.

3. MBA Programlarına Başvuru Süreci’nde Kendinizi tanıyın.

İşte bu nokta belki de iyi bir MBA danışmanına en çok ihtiyacınız olan kısım. MBA başvuruları artık sadece kendi kişisel ve profesyonel zaferlerinden bahseden, ve bunlarla övünen, öz değerlendirmesi gerçeklikten uzak kişileri okulun bünyesine katmak istemiyor. Stanford Business School’un başını çektiği bu trendde, MBA programları iç gözlem yeteneğine sahip, hem kendini hem de başkalarını gerçekçi bir gözle analiz edebilen adayları lider olarak yetiştirmek istiyor. Siz kendinizi birçok şekilde tanıyabilirsiniz:

  • Başvuru sürecinden çok önce kendi başınıza kendi geçmişinizi ve profesyonel hayatınızı düşünmeye başlayarak brainstorming yaparak.
  • Hayatınızdaki kişisel ve profesyonel kilometre taşlarını belirleyerek.
  • Ya da bu hikayeyi dinlemesi ve sizin için filtrelemeyi yapması ve sizi yönlendirmesi için bir danışmanla çalışarak.
  • Unutmayın ki, Narkissos, kendine aşık bir biçimde baktığı göletin içine düştü. Gölete düşmenize engel olmak için, biz yanınızda olacağız.

4. Okullarınızı belirleyin.

Eğer başarılı bir MBA başvuru süreci geçirmek istiyorsanız, başvurularınıza başlamadan önce okullarınızı belirleyin. Bizim önerimiz, ilk başvurduğunuz round’da 4 okul olmak üzere, toplamda en fazla 6 okula başvurmanız. Eğer ki, “Bir Harvard MBA başvurusu yapayım, gerisine sonra karar veririm.” gibi kervanın yolda düzüldüğü bi tutum takınırsanız, sürecin içinde çok ters bir yerde tıkanırsınız ve bazı başvurular için boşuna efor ve zaman kaybetmiş olursunuz.

Altta sürecin nasıl yürütüleceğine dair bir tabloyu sizlerle paylaşıyoruz.

2018-2019 Dönemi MBA Programlarına Başvuru Süreci
MBA Programlarına Başvuru Süreci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Poets & Quants

Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial