“Psikoterapi Üzerine Hangi Kitapları Okumalıyım?” 11 Kitap Önerisi

Paylaş

“Psikoterapi üzerine hangi kitapları okumalıyım?”

Bu soru websitemize yorumlarda düşen ve sosyal medya mecralarda bize sıkça yöneltilen sorulardan biri.

Psikoterapi/psikanaliz odalarının kapalı kapıları ardında neler olduğu hep merak konusu olmuştur. Bütün sırların, problemlerin, duyguların ve tabuların tamamiyle bir yabancı ile paylaşıldığı bu dünya elbette ki şaşırtıcı ve merak uyandırıcıdır. Hele ki kendi psikoterapi sürecine başlamayı düşünen potansiyel bir danışan veya henüz ilk vakalarını alacak bir psikoterapistseniz, psikoterapi üzerine ve psikoterapi seanslarını anlatan kitaplar doğal olarak ilginizi çekecektir.

Sigmund Freud’un bilinçdışı teorisi bu alanda gelişime ön ayak olmuştur ve Freud insanların karmaşık arzu ve motivasyon ağına yakalanmış güvenilmez birer anlatıcı olduğuna inanır. Vaka çalışmalarında gizli kalmış mücadeleleri bir dedektif gibi işler. Bütün bu gelişmelerden yola çıkarak, bu yazıda sizlerle The Guardian gazetesinin belirlediği, ancak bizim de kendi okuduklarımızla da katkıda bulunduğumuz “En Iyi 11 Psikoterapi Kitabı” diyebileceğimiz bu listeyi inceleyelim. Kitap resimlerinin üstüne tıklayarak, kitap satışı yapan farklı websitelerinin linklerine ulaşabilirsiniz.

Psikoterapi Üzerine Okumanızı Önereceğimiz 11 Kitap

 

  1. Donald Winnicott – Oyun ve Gerçeklik

Psikoterapi üzerine hangi kitapları okumalıyım? Donald Winnicott - Oyun ve Gerçeklik

Winnicott’un pediatrist ve psikanalist olarak sürdürdüğü, hem kalbi hem de mantığı ile yazma yetisini kullandığı yenilikçi çalışmaları iki alanda da çok büyük katkı sağlamıştır. Çocuklardaki yaratıcılığı derinden inceler ve yetişkinlik dönemine çocukların nasıl yetiştirilmesi gerektiği hakkında bilgiler verir. Bugün pedagojide sıkça bahsedilen ‘yeterince iyi anne’ kavramı Winnicott’a aittir. Bu terimle, varsayılanın aksine sadece bebeğin veya çocuğun her ihtiyacına koşan birinden değil, aynı zamanda, hem çocuğa bakan, hem de çocuğun ileri zamanda karşılaşabileceği zorluklara karşı sağlıklı savunma mekanizmaları oluşturması için çocuğa kendi kendine başarma fırsatı veren bir anneden bahseder Winnicott.

 

 

 

  1.   Judith Guest – Sıradan İnsanlar

Judith Guest - Sıradan İnsanlar

Bu kitap, trajediden dolayı çocuğun aile adına utanç ve suç hissettiği durumlardan ortaya çıkan iç çöküşün anlatımı konusunda oldukça başarılıdır. Jared daha fazla kontrol istediği için terapiye gelir ama zamanla terapi onun kontrolünü kaybettiği bir yer haline gelir ve yakıcı bir lamba anından sonra hüznüyle bir bağ kurmaya başlar. Bu olay örgüsünden beslenen kitap aynı zamanda filme de uyarlanmıştır.

 

 

 

 

  1.  Caroline Garland – Understanding Trauma: A Psychoanalytic Approach

Tavistock Travma Kliniğinde yapılan bir çalışmaya dayanan ve zorlu yaşam şartlarına/ olaylarına yaklaşımını anlatan bir kitaptır. Vaka çalışmaları, çocukluk travmalarının yetişkinlik döneminde karşılaşılabilecek başka bir travma ile başa çıkma kabiliyeti üzerindeki etkisini açıkça gösterir. İtinalı klinik çalışmalar, hayatlarını geri dönülemez bir şekilde değiştiren insanların öyküleri okuyanları hayran bırakacak düzeydedir.

 

 

 

 

 

 

  1.  Stephen Grosz – İncelenen Hayatlar

Psikoterapi Öyküleri: Stepehen Grosz - İncelenen Hayatlar

50,000 saatten fazla analiz ve terapi seansları uygulamış psikanalist Stephen Grosz’un ‘en çok satan psikoterapi kitabı’ ünvanını kazanmış çalışmasıdır. Vaka çalışmaları, yollarını psikanaliz odasında bulan hüzünlü ve yaşama dair iyi şelyeri reddeden danışanların hayatlarını kapsayan kısa hassas hikayelerden oluşur. Grosz, “Ne kadar büyük bir görüntü varsa o kadar büyük gizlenmişlik vardır.” sözünü kullanarak kişilik çalışmalarına ışık tutar.

 

 

 

 

 

 

  1.  Anton Obholzer ve Vega Roberts – The Unconscious at Work

The Unconscious At Work

 

 

Bu kitaptaki ilişki terapist-danışan ilişkisi değildir, burada çalışma ortamından bahsedilir. Psikanalitik teorilerin, özellikle de Wilfred Bion’un iş dünyası ile ilgili teorilerinin, uygulanması açısından çok önemli bir yere sahip olan bir kitaptır. Pratik ve ulaşılabilir bir yolla yazılmış; liderlik, grup dinamikleri, çalışma ortamı sistematiği ve dinamikleri hakkında önemli konuları içsel açıdan ele alan okuyucalara örgütsel stresi anlamak için yeni yöntemler kullanmaya davet eder.

 

 

 

  1. Pat Baker – Regeneration

Pat Barker - Regeneration

 

Birinci Dünya Savaşı sırasında, çatışan gerçek hayat kahramanı Dr. Rivers’ın rolü savaş sonrası nevrozu yaşayan askerlerin cepheye geri dönebilecek kadar mental sağlığı bulmalarına yardımcı olmaktır. River, Siegfried Sassoon ve Wilfred Owen gibi karakterlerle olan çalışmalarında, travma ile bağdaştırılmış duyguları içeren öncü tedavisini kullanarak savaş hakkındaki kendi görüşlerini değiştirir. Terapistin danışanlarından neler öğrenebileceğini ve süreç sırasında nasıl değişebileceğinin bir örneği.

 

 

 

 

 

  1. Philippa Perry ve Junko Graat – “Koltuk” Çizgilerle Psikoterapi

Psikoterapi süreci üzerine kitaplar: Koltuk, Çizgilerle Psikoterapi

 

 

Bu grafik roman bizi psikoterapist Patricia ve danışanı James ile birlikte bir yolculuğa çıkarıyor. Roman iki seviyede işliyor – yüzey etkileşimlerini gösteren çizimler ve neler olup bittiğiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi veren dipnotlar. Aktarım ve karşı-aktarım, projeksiyon ve bölme gibi zor psikanalitik kavramlar kolayca anlaşılır bir hale getirilmiş. Ve bu kitabı okuması eğlenceli de. Bütün terapistlerin veya psikoterapi sürecine girmeyi düşünenlerin okumasını önerdiğimiz bir kitap.

 

 

 

 

  1.  Engin Geçtan – Psikanaliz ve Sonrası

Engin Geçtan - Psikanaliz ve Sonrası

 

 

 

İnsanın görünür davranışlarının ardındaki dünya, elbette Freud’la başlamadı ama bu dünyayı keşfederek insanın kendisini anlaması yönündeki çabalara yeni bir nitelik kazandırarak Freud’un yol açtığı söylemek yanlış olmaz. Bu psikanalitik düşünceyi 20. yüzyılda, Freud’dan sonra birçok önemli isim geliştirdi, değiştirdi. Engin Geçtan’ın kaleme aldığı bu kitap Freud’la başlayan bu psikanalitik yolculuğu Adler, Jung, Rank ve Sullivan’ı takip ederek okuyucuya kolay anlaşılır bir şekilde gösteriyor. Günümüz okuyucularının şansı ise Geçtan’ın bahsettiği çoğu teorisyenin metinlerinin artık Türkçeye çevrilmiş olması.

 

 

 

 

  1.  Susie Orbach – Terapi Odasında

Susie Orbach - Terapi Odasında

 

 

 

Orbach, Kadın Terapi Merkezinin (Women’s Therapy Centre) kurucusu ve Fat Is a Feminist Issue gibi bir çok popüler kitabın yazarıdır. Bu, en son yazdığı kitap, terapi sürecini keşfetmek için beş vakayı incelemesini ele alıyor. Terapist ve danışan arasındaki diyaloğu yansıtmanın yanı sıra, Orbach okuyucuyu terapi süreci sırasında gerçekte neler olduğu konusunda da aydınlatıyor. Kitabın uyarlamak dramatizasyonu BBC Radio 4’te yayımlandı.  

 

 

 

 

 

  1.  Divanda Kılıç Dövüşü – Vamık D. Volkan

Vamık Volkan - Divanda Kılıç Dövüşü

Bu kitabın ilk bölümünde, Volkan, Türkiye’de psikanalizin gelişimini ve Uluslararası Psikanaliz Birliği’ne bağlı eğitim sürecinin başlangıcını ele alıyor. Yazar, özellikle, Türkiye’de psikanaliz ve psikanaliz dernekleri nasıl gelişti diye merak edenler için tatmin edici bir tarihçe sunuyor.

Psikanaliz kuramları ve uygulamaları üzerine değil aynı zamanda dünya çapında psikanaliz çalışmaları yapan Vamık Volkan bu kitabında, nevrotik kişilik örgütlenmesi olan bir gencin tedavisini anlatıyor. Bu kitap sadece tanıtım ve eğitime katkı değil aynı zamanda yetişmekte olan analistlere klinik malzemeye farklı açılardan bakmayı gösterdiği için beğeni topluyor.

 

 

 

 

  1.  Saffet Murat Tura- Günümüzde Psikoterapi

Saffet Murat Tura - Günümüzde Psikoterapi

Psikanalizden türeyen psikoterapi teknikleri, insanların kaygı ve umutsuzluk gibi problemlerle baş etmesinde yardımcı olmayı amaçlar ve psikanalizin gelişimiyle psikoterapi tekniklerinde de çeşitlenme görülür. Psikiyatr Saffet Murat Tura, bu konudaki Türkçe kaynak sıkıntısını yok etmek adına, özellikle sınır durumlar ve narsisizm konuları çevresinde gelişen başlıca tartışmaları ele alarak okuyucuya anlaşılır ve güvenilir bir kaynak sağlıyor. Tura, kitabı bu teknikleri ve kuramları karşılaştırmalı olarak okumanın bütünsel ve merkezsiz bir kavrayışa ulaşmayı kolaylaştıracağını inancıyla kaleme almıştır.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: The Guardian ve kişisel deneyimimiz

Yazar: Zeynep Karababa & Zeynep Özen

Editör: Ayşe Canan Altındaş

Bu konuyla ilgili önereceğimiz diğer blog okumalarımız:

En Ilginç Psikoloji Kitapları

Okunması Gereken 10 Psikanalitik Makale

Ebeveynlere Kitap Önerileri: Bebeklikten Disipline Ebevenylere Kitaplar

 

 

 

Facebook Yorumları
Paylaş

Yorum Yazın:

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Mobile Sliding Menu

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial